Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) είναι ειδικές μονάδες της Αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη εγκληματικότητα και απαιτούν αποτελεσματική αστυνόμευση. Ο χαρακτήρας τους είναι πολυδιάστατος καθώς επιλαμβάνονται σε καταστάσεις που απαιτούν υψηλή εκπαίδευση και συντονισμό όπως καταδίωξη επικινδύνων δραπετών φυλάκων σε δύσβατα μέρη, ημεδαπών-αλλοδαπών με διεθνή εντάλματα σύλληψης κ.ο.κ.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαιδεύονται μαζί με άλλες ειδικές αστυνομικές μονάδες σε θέματα ασφάλειας, πρακτικής σκοποβολής, αυτοάμυνας, εισόδου σε κτίρια και ελέγχων υψηλού κίνδυνου με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό επίπεδο εμπειρίας και αποτελεσματικότητας σε ακραία περιστατικά όπως ομηρίες και ληστείες.

Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001[1] μετά από απόφαση του τότε Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου.

Οι αστυνομικοί που τις απαρτίζουν είναι γνωστοί για την πειθαρχία και τον επαγγελματισμό τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μίμης, Χρήστος (19 Νοεμβρίου 2013). «Αφιέρωμα στις ΟΠΚΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης». STAR FM 93,3. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013.