Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) είναι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2001[1] μετά από απόφαση του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου.

Kύριος σκοπός των ΟΠΚΕ είναι η αποτελεσματική επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές με σκοπό την καταστολή εγκλημάτων. Από το 2011 συγκροτούν το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων το οποίο είναι αρμόδιο για την εκτέλεση επικίνδυνων επιχειρήσεων καθώς και την οργάνωση των ομάδων. Επίσης οι ΟΠΚΕ συμμετέχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως η φύλαξη προσώπων υψηλού προφίλ, καθώς και την μεταφορά επικίνδυνων κρατούμενων. To προσωπικό της ΟΠΚΕ τυγχάνει ειδικής εκπαίδευσης, όπως τακτικές μάχης, σκοποβολή, αυτοάμυνα, είσοδος σε κτίρια και απεμπλοκή ομάδας. Οι ΟΠΚΕ διαθέτουν βαρύ οπλισμό, όπως πολεμικά τουφέκια, υποπολυβόλα, καραμπίνες και πιστόλια. Οι δυνάμεις διαθέτουν και αντιβαλλιστικά κράνη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επικίνδυνες αποστολές.

  1. Μίμης, Χρήστος (19 Νοεμβρίου 2013). «Αφιέρωμα στις ΟΠΚΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης». STAR FM 93,3. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2013.