Ιωάννης Βελλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης Βελλίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1909
Θεσσαλονίκη
Θάνατος21  Μαρτίου 1978
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
εκδότης
Οικογένεια
ΤέκναΚατερίνα Βελλίδη

Ο Ιωάννης Βελλίδης (2 Απριλίου 1909 - 21 Μαρτίου 1978) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και επιχειρηματίας, από τους πλουσιότερους, ισχυρότερους και σημαντικότερους Θεσσαλονικείς του 20ού αιώνα.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Βελλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1909, και ήταν γιος του εκδότη Κωνσταντίνου Βελλίδη, που καταγόταν από την Παρασκευή Γρεβενών. Το 1931, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε γραμματέας συντάξεως στην εφημερίδα Μακεδονία, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή. Το 1936 μετά το θάνατο του θείου του Γιώργου Βελλίδη, έγινε διευθυντής της εφημερίδας. Το 1937 εγκαθιστά την εφημερίδα στο κτίριο της οδού Τσιμισκή, εξοπλίζοντάς το με σύγχρονα εκτυπωτικά και τηλεπικοινωνιακά μέσα.

Φανατικός βενιζελικός, στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας φυλακίζεται και εξορίζεται δύο φορές. Στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής η εφημερίδα υποχρεώθηκε από τους κατακτητές να σταματήσει την κυκλοφορία της και ο Βελλίδης κατέφυγε στην Αθήνα. Τον Μάρτιο του 1945 επανεξέδωσε την εφημερίδα του και υποστήριξε τα διάφορα πολιτικά σχήματα του κεντρώου-βενιζελικού πολιτικού χώρου και κυρίως τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον Μάιο του 1963 ίδρυσε την απογευματινή εφημερίδα Θεσσαλονίκη.

Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το 1964 μέχρι το 1967 και από το 1975 μέχρι το 1978.

Πέθανε στις 21 Μαρτίου του 1978.

Προς τιμήν του ονομάζεται "Ιωάννης Βελλίδης" (Βελλίδειο), ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά συνεδριακά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μανώλης Κανδυλάκης, «Βελλίδης Ιωάννης», στο:Λουκία Δρούλια-Γιούλα Κουτσοπανάγου (επίμ.), Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου,τομ.1ος, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2008, σελ.349

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]