Ιωάννης Α΄ της Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Α΄ της Πάτρας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος - Βαρώνος της Πάτρας (1295–1306)

Ο Ιωάννης Α΄ (ιταλικά : Giovanni), ήταν Λατίνος Αρχιεπίσκοπος της Πάτρας και ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, βαρώνος της Εκκλησιαστικής βαρωνίας της Πάτρας την περίοδο 1295-1306, καταγόμενος άγνωστο από ποια περιοχή της Ιταλίας.

Την εποχή της αρχιεπισκοπίας και βαρωνίας του ήταν υποτελείς του Πρίγκιπα της Αχαΐας που τότε ήταν ο Φλωρέντιος του Αινώ και η Ισαβέλλα Βιλεαρδουίνου. Είχε πάρει μέρος το 1301 στην συνέλευση της Γλαρέτζας όπου η Ισαβέλλα ανάγγειλε τον δεύτερο γάμο της με τον Φίλιππο της Σαβοΐας, ο Ιωάννης ήταν ο ανώτερος ιερωμένος του πριγκιπάτου, ο Φίλιππος του φίλησε το χέρι και ορκίστηκε μπροστά του παίρνοντας το χρίσμα του πρίγκιπα.

Το 1304 ξεκίνησε πόλεμος ανάμεσα στο Δεσποτάτο του Μυστρά και το Πριγκιπάτο, οι βυζαντινοί επιτέθηκαν και πολιορκούσαν το Κάστρο Μπωφόρ (Λεύκρα). Τότε ο Ιωάννης Α΄ μαζί με τον βαρώνο της Αρκαδίας Νικόλαο Μαύρο, της Βοστίτσας Ούγου Β΄ και της Χαλανδρίτσας Γεώργιο Γκίζι μάζεψαν "πολυπληθή" όπως αναφέρεται στρατό και επιτέθηκαν στους βυζαντινούς που πολιορκούσαν το κάστρο. Έπειτα από σκληρή μάχη τους ανάγκασαν να λύσουν την πολιορκία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]