Ισπανική διάλεκτος της Παραγουάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισπανική διάλεκτος της Παραγουάης
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες

Η διάλεκτος των Παραγουάης (ενδώνυμο: español paraguayo) είναι μία από τις κύριες διαλεκτολογικές ομάδες της ισπανικής γλώσσας στην Αμερικανική ήπειρο και μία από τις διαλέκτους των «υψηλών περιοχών» όπως η μεξικανική και η διάλεκτος των Άνδεων. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ισπανόφωνες χώρες, η Παραγουάη είναι η μοναδική στην οποία η ισπανική γλώσσα βρίσκεται σε υστέρηση έναντι της έτερης συνεπίσημης γλώσσας, τα Γουαρανί, δεδομένου ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας, παρότι δίγλωσσοι, έχουν ως μητρική την ιθαγενή γλώσσα. Κατατάσσεται επομένως στις διαλέκτους-επαφής των ισπανικών με άλλες γλώσσες όπως τα ισπανικά των καταλανόφωνων χωρών ή τη διάλεκτο των Άνδεων.[1]

Σε επίπεδο φωνητικής και φωνολογίας, η διάλεκτος συμμερίζεται χαρακτηριστικά των γειτονικών της διαλέκτων (διάλεκτος του Ρίο ντε λα Πλάτα) όπως τη δάσυνση των άηχου υπερωικού /x/ και άηχου φατνιακού /s/ τριβόμενων (το τελευταίο σε συλλαβική έξοδο), και μερική διατήρηση του πλάγιου ουρανικού φωνήματος. Η επιρροή της γουαρανί γίνεται προφανής στη δυσκολία προφορά του [b] (σε αρχική θέση προφέρεται ως [mb] και σε ενδοφωνηεντική ως [v]).[2] Παράλληλα, σε επίπεδο γραμματικής κυριαρχεί η χρήση της προσωπικής αντωνυμίας vos αντί του (μποσέο).

Στην καθημερινή ομιλία είναι συχνή η ένταξη ολόκληρων συντακτικών δομών, μορφημάτων και συνομιλιακών δεικτών της ιθαγενούς γλώσσας στην ισπανική.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Escobar (2016), A. M. «Dialectos del español de América: español andino» στο Gutiérrez-Rexach: Enciclopedia de lingüística hispánica. Routledge. σελ. 353.
  2. 2,0 2,1 Palacios (2016), A. M. «Dialectos del español de América: Chile, Río de la Plata, Paraguay» στο Gutiérrez-Rexach: Enciclopedia de lingüística hispánica. Routledge. σελ. 335-336.