Ισλάμ στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ισλάμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στην Κύπρο. Το ισλάμ εισήχθη όταν το νησί κατακτήθηκε από την Τουρκία το 1571. Πριν από αυτό, η Μουσουλμανική παρουσία στο νησί ήταν περιστασιακή, λόγω των περιοδικών επιδρομών από Άραβες. Η πλειοψηφία των λατίνων καθολικών του νησιού, μαζί με μερικούς Έλληνες Ορθοδόξους, έγιναν μουσουλμάνοι για να ωφεληθούν από το προνομιακό φορολογικό καθεστώς - όπως υπαγορεύεται από το οθωμανικό σύστημα μιλλέτ.[1]

Πριν από την τουρκική εισβολή το 1974, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού του νησιού και ζούσαν διάσπαρτοι σε όλο νησί. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 264.172 Μουσουλμάνων του νησιού ζει στα βόρεια του νησιού. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αρκετά κοσμική, ωστόσο, τουλάχιστον επίσημα, οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι εγγεγραμμένοι Σουνίτες, ενώ ο Σουφισμός έχει ισχυρή επίδραση σε αυτούς. Ο Ναζίμ αλ-Κουμπρουσί, ηγέτες του τάγματος Νακσμπαντί-Χακανί, καταγόταν από τη Λάρνακα και έζησε στη Λεύκη. Μερικοί τουρκοκύπριοι είναι αλεβίτες.[2] Υπάρχουν και μερικοί μουσουλμάνοι Αχμαντίγια.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ισλάμ εισήχθη στην Κύπρο από τους άραβες κατακτητές, ωστόσο το νησί απέκτησε μόνιμη παρουσία Μουσουλμάνων μόνο μετά την Οθωμανική κατάκτηση της Κύπρου το 1571.

Φημολογείται ότι μια θεία του Προφήτη Μωάμεθ, η Ουμ Χαράμ, είχε συνοδεύσει μία από τις πρώτες αραβικές αποστολές στο νησί. Πέθανε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και θάφτηκε στο σημερινό μνημείο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι στα βόρεια του νησιού (συμπεριλαμβανομένων των εποίκων από τη Τουρκία) είναι σχεδόν αποκλειστικά Σουνίτες Μουσουλμάνοι. Το καθεστώς αυτών των εποίκων αμφισβητείται βάσει του διεθνούς δικαίου και ειδικά με την απαγόρευση, βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, της διασυνοριακής μεταφοράς πληθυσμών από μία χώρα με στόχο να αλλοιώσει την δημογραφική σύνθεση μιας άλλης χώρας.

Ο διαχωρισμός των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων έχει αλλοιώσει την μουσουλμανική κοινότητα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Άραβες μετανάστες και πρόσφυγες, μη σχετιζόμενοι με την τουρκική κοινότητα η οποία ζει εδώ και αιώνες στο νησί.

Σημαντικά μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί έχει πολλούς Ισλαμικούς ναούς, συμπεριλαμβανομένων:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cyprus under the Ottoman Empire». www.hellenicaworld.com. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2016. 
  2. http://www.kktcakm.com
  3. «MEMBERS OF THE AHMADIYYA MUSLIM COMMUNITY DR MUHAMMED JALAL SHAMS, OSMAN SEKER, KUBILAY ÇIL: PRISONERS OF CONSCIENCE FOR THEIR RELIGIOUS BELIEFS». Amnesty International. 5 Ιουνίου 2002. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2014.