Ιουλία Ουρανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιουλία Ουρανία
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠτολεμαίος της Μαυριτανίας
ΤέκναΔρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη

Η Ιουλία Ουρανία, λατιν. Julia Urania (έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.) ήταν βασίλισσα της Μαυριτανίας ως σύζυγος τού Πτολεμαίου της Μαυριτανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι γνωστή η καταγωγή της. Ο σύζυγός της βασίλευσε το διάστημα 20 - 40 και ήταν γιος τού Ιόβα Β΄ της Νουμιδίας & μετά της Μαυριτανίας και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β΄ των Πτολεμαίων. Με τον Πτολεμαίο απέκτησε τέκνο τη Δρουσίλλα τη Νεότερη.

Το όνομά της μας είναι γνωστό από μία επιτύμβια επιγραφή μίας απελεύθερης δούλης της, τής Ιουλίας Βοδίνας, που βρέθηκε στο Τσέρτσελ της Αλγερίας. Το Τσέρτσελ λεγόταν τότε Καισάρεια και ήταν η πρωτεύουσα τού Βερβερικού βασιλείου της Μαυριτανίας, υποτελούς των Ρωμαίων. Εκεί η Βοδίνα αναφέρει την πρώην ιδιοκτήτριά της, τη βασίλισσα Ιουλία Ουρανία. Ίσως όμως το βασίλισσα να είναι τοπική έκφραση ευγένειας ή μεταθανάτια τιμή στη μνήμη προηγούμενης μονάρχη.

Ο Πτολεμαίος της Μαυριτανίας, σύζυγος της Ιουλίας Ουρανίας.

Οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν δημιουργήσει δύο θεωρίες για για την καταγωγή της: η Ι. Ουρανία ίσως ήταν ερωμένη από κατώτερη τάξη. Το Ουρανία ήταν επίθετο, που της δόθηκε ως η ευνοούμενη μεταξύ των παλλακίδων· αυτό ελήφθη από μία από τις Μούσες. Ίσως να ήταν μέλος της Αυλής της Μαυριτανίας. Η άλλη θεωρία είναι, ότι η Ουρανία θα μπορούσε να ήταν πριγκίπισσα της Συρίας, από την βασιλική οικογένεια της Έμεσας (νυν Χομς). Ο ιερέας-βασιλιάς εκεί ήταν ηγεμόνας ενός από τα ηγετικά τότε βασίλεια της Ανατολής, υποτελούς των Ρωμαίων.

Το όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ελληνικής προέλευσης. Η σύζυγος τού Φραάτη Δ΄ της Παρθίας λεγόταν Θεά Ουρανία (Αστάρτη) (βασ. 2 π.Χ.-4 μ.Χ.). Η κόρη τής Ι. Ουρανίας παντρεύτηκε τον ιερέα-βασιλιά της Έμεσας. Το Ουράνιος έγινε το όνομα δύο μετέπειτα ιερέων-βασιλέων της Έμεσας: τού Ουράνιου Αντωνίνου (βασ. 210-235) και τού διαδόχου του Λεύκιου Ιούλιου Αουρέλιου Σουλπίκιου Σεβήρου Ουράνιου Αντωνίνου (βασ. 235-254).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Πτολεμαίο της Μαυριτανίας και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Royal Egyptian Genealogy, Ptolemaic Dynasty: Cleopatra Selene
  • Cleopatra’s Children and Descendants at Ancient History by Suite101
  • E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a. (edd.), Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III, Berlin, 1933 - . PIR2 I 710