Δρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση38
Σερσέλ
Θάνατος79
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜάρκος Αντώνιος Φήλιξ
Σόαιμος της Έμεσας
ΤέκναΓάιος Ιούλιος Αλέξιος
ΓονείςΠτολεμαίος της Μαυριτανίας και Ιουλία Ουρανία

Η Δρουσίλλα η Νεότερη (38 μ.Χ. - 79) γεννήθηκε πριγκίπισσα της Μαυριτανίας και με τον 2ο γάμο της έγινε βασίλισσα της Έμεσας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο τού Πτολεμαίου της Μαυριτανίας και της Ιουλίας Ουρανίας. Ο Πτολεμαίος ήταν βασιλιάς υποτελής στους Ρωμαίους, γιος τού Ιόβα Β΄ της Νουμιδίας & μετά της Μαυριτανίας και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β΄. Η τελευταία ήταν κόρη τού Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄ της Αιγύπτου.[1] Η μητέρα της ίσως ήταν Σύρια πριγκίπισσα από τη βασιλική δυναστεία της Έμεσας. Ο πρώτος σύζυγος της ήταν ο Μάρκος Αντώνιος Φήλιξ που διετέλεσε επίτροπος του Ρωμαίου αυτοκράτορος Κλαυδίου και ο δεύτερος ο ιερέας-βασιλιάς Σόαιμος της Έμεσας.[2][3][4]

Ο πρώτος γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλλον γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, την Καισάρεια (νυν Τσερτσέλ Αλγερίας) το 38 μ.Χ. Έλαβε το όνομα της 2ης εξαδέλφης της Ιουλίας Δρουσίλλας[5], αδελφής τού Καλιγούλα, η οποία απεβίωσε το έτος αυτό. Η εκ πατρός θεία της ονομαζόταν Δρουσίλλα η Πρεσβύτερη.

Το έτος 40 ο πατέρας της κλήθηκε στη Ρώμη και φονεύθηκε από τον Καλιγούλα. Η Μαυριτανία προσαρτήθηκε στη Ρώμη και διαιρέθηκε σε δύο επαρχίες. Η Δρουσίλλα η Νεότερη μάλλον ανατράφηκε στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ρώμης. Περί το 53 ο Κλαύδιος κανόνισε τον γάμο της με τον Μ. Αντώνιο Φήλικα, Έλληνα απελεύθερο που είχε διατελέσει κυβερνήτης της Ιουδαίας. Περί το έτος 55 ο Φήλικας διαζεύχθηκε τη Δρουσίλλα τη Νεότερη για να νυμφευτεί τη Δρουσίλλα των Ηρωδιανών, με την οποία είχε ερωτευτεί.

Η Δρουσίλλα η Νεότερη έφερε, όπως μας πληροφορεί ο Σουητώνιος, τον τίτλο της βασίλισσας (regina). Αν και κανονικά ο όρος χρησιμοποιείται για γυναίκες, που βασίλευαν οι ίδιες ή οι σύζυγοί τους, ωστόσο ο ιστορικός την αναφέρει ως μία από τις τρεις βασίλισσες συζύγους τού Φήλικα. Ίσως ο τίτλος της να ήταν τιμητικός, ή ίσως να αποκαλύπτει την επιρροή τού Φήλικα, την υψηλή θέση στην οποία ο Κλαύδιος τον είχε διορίσει και τη σχεδόν βασιλική θέση του στην Αυλή. Ο ιστορικός Τάκιτος μας πληροφορεί, ότι ο Φήλικας καταγόταν από τους βασιλείς της Αρκαδίας. Την εποχή τού γάμου της η Δρουσίλλα η Νεότερη ήταν κόρη ενός (αποβιώσαντος) βασιλιά σε ένα πρώην βασίλειο, το οποίο ίσως εξηγεί τον τίτλο της. Μάλλον όμως το βασίλισσα να προέρχεται από τον 2ο σύζυγό της.

Ο δεύτερος γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 56 η Δρουσίλλα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον -ίσως συγγενή της- Σόαιμο, ιερέα-βασιλιά της Έμεσας (βασ. 54-73).[6][7] Ο Σόαιμος ήταν ιερέας τού Συριακού θεού Ήλιου (αραμαϊκά: Ελ-Γκεμπάλ) που ήταν γνωστός στην Αραμαϊκή γλώσσα ως Ηλιογάβαλος. Με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Έμεσας, κράτους υποτελούς στη Ρώμη. Απέκτησαν γιο τον Γ. Ιούλιο Αλεξίωνα (Β΄), που αργότερα διαδέχθηκε τον πατέρα του. Ίσως απόγονός του να είναι η Ζηνοβία της Παλμύρας (βασ. 260-272).[8][9] Σύμφωνα με μερικές πηγές απόγονος τους ήταν ο Ιούλιος Βασσιανός που η κόρη του Ιουλία Δόμνα παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σευήρο, γιος της ήταν ο μετέπειτα αυτοκράτορας Καρακάλλας. Με άλλες πηγές απόγονος της ήταν η Ιουλία Μαίσα, από μητέρα γιαγιά των αυτοκρατόρων Ηλιογάβαλου και Αλεξάνδρου Σεβήρου.[10]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περί το 53 παντρεύτηκε πρώτα τον Μάρκο Αντώνιο Φήλικα πρώην διοικητή της Ιουδαίας, αλλά περί το 55 διαζεύχθηκαν.

Το 56 έκανε δεύτερο γάμο με τον Σόαιμο ιερέα-βασιλιά της Έμεσας στη Συρία και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chris Bennett (2012) [2001]. "Affiliated Lines (Descendant Lines)"
  2. Chris Bennett (2012) [2001]. "Affiliated Lines (Descendant Lines)"
  3. Tyldesley, Joyce (2011). Cleopatra: Last Queen of Egypt. Profile Books. σ. 202
  4. Chris Bennett (2012) [2001]. "Points of Interest: Cleopatra VII & Ptolemy XIII"
  5. Η Ιουλία Δρουσίλλα και ο Καλιγούλας ήταν τέκνα τού Γερμανικού, γιου της Αντωνίας της Νεότερης, κόρης τού Μ. Αντώνιου και της Οκταβίας της Νεότερης.
  6. Chris Bennett (2012) [2001]. "Affiliated Lines (Descendant Lines)"
  7. Chris Bennett (2012) [2001]. "Points of Interest: Cleopatra VII & Ptolemy XIII"
  8. Chris Bennett (2012) [2001]. "Affiliated Lines (Descendant Lines)"
  9. Chris Bennett (2012) [2001]. "Points of Interest: Cleopatra VII & Ptolemy XIII"
  10. Chad, Carlos (1972). Les dynastes d'Émèse

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chris Bennett (2010) [2001]. "Cleopatra Selene (footnote 10)". The Ptolemaic Dynasty. Retrieved 2015-01-28.
  • Suetonius, Caligula, 26