Δρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δρουσίλλα της Μαυριτανίας η Νεότερη
Drusilla-Mauretania.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση38
Θάνατος79
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπριγκίπισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣόαιμος της Έμεσας
Μάρκος Αντώνιος Φήλιξ
ΤέκναΓάιος Ιούλιος Αλέξιος
ΓονείςΠτολεμαίος της Μαυριτανίας και Ιουλία Ουρανία

Η Δρουσίλλα η Νεότερη (38 μ.Χ. - 79) γεννήθηκε πριγκίπισσα της Μαυριτανίας και με τον 2ο γάμο της έγινε βασίλισσα της Έμεσας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το μόνο τέκνο τού Πτολεμαίου της Μαυριτανίας και της Ιουλίας Ουρανίας. Ο Πτολεμαίος ήταν βασιλιάς υποτελής στους Ρωμαίους, γιος τού Ιόβα Β΄ της Νουμιδίας & μετά της Μαυριτανίας και της Κλεοπάτρας Σελήνης Β΄. Η τελευταία ήταν κόρη τού Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ΄ της Αιγύπτου. Η μητέρα της ίσως ήταν Σύρια πριγκίπισσα από τη βασιλική δυναστεία της Έμεσας.

Ο πρώτος γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλλον γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, την Καισάρεια (νυν Τσερτσέλ Αλγερίας) το 38 μΧ. Έλαβε το όνομα της 2ης εξαδέλφης της Ιουλίας Δρουσίλλας[1], αδελφής τού Καλιγούλα, η οποία απεβίωσε το έτος αυτό. Η εκ πατρός θεία της ονομαζόταν Δρουσίλλα η Πρεσβύτερη.

Το έτος 40 ο πατέρας της κλήθηκε στη Ρώμη και φονεύθηκε από τον Καλιγούλα. Η Μαυριτανία προσαρτήθηκε στη Ρώμη και διαιρέθηκε σε δύο επαρχίες. Η Δρουσίλλα η Νεότερη μάλλον ανατράφηκε στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ρώμης. Περί το 53 ο Κλαύδιος κανόνισε τον γάμο της με τον Μ. Αντώνιο Φήλικα, Έλληνα απελεύθερο που είχε διατελέσει κυβερνήτης της Ιουδαίας. Περί το έτος 55 ο Φήλικας διαζεύχθηκε τη Δρουσίλλα τη Νεότερη για να νυμφευτεί τη Δρουσίλλα των Ηρωδιανών, με την οποία είχε ερωτευτεί.

Η Δρουσίλλα η Νεότερη έφερε, όπως μας πληροφορεί ο Σουητώνιος, τον τίτλο της βασίλισσας (regina). Αν και κανονικά ο όρος χρησιμοποιείται για γυναίκες, που βασίλευαν οι ίδιες ή οι σύζυγοί τους, ωστόσο ο ιστορικός την αναφέρει ως μία από τις τρεις βασίλισσες συζύγους τού Φήλικα. Ίσως ο τίτλος της να ήταν τιμητικός, ή ίσως να αποκαλύπτει την επιρροή τού Φήλικα, την υψηλή θέση στην οποία ο Κλαύδιος τον είχε διορίσει και τη σχεδόν βασιλική θέση του στην Αυλή. Ο ιστορικός Τάκιτος μας πληροφορεί, ότι ο Φήλικας καταγόταν από τους βασιλείς της Αρκαδίας. Την εποχή τού γάμου της η Δρουσίλλα η Νεότερη ήταν κόρη ενός (αποβιώσαντος) βασιλιά σε ένα πρώην βασίλειο, το οποίο ίσως εξηγεί τον τίτλο της. Μάλλον όμως το βασίλισσα να προέρχεται από τον 2ο σύζυγό της.

Ο δεύτερος γάμος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 56 η Δρουσίλλα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον -ίσως συγγενή της- Σόαιμο, ιερέα-βασιλιά της Έμεσας (βασ. 54-73). Ο Σόαιμος ήταν ιερέας τού Συριακού θεού Ήλιου (αραμαϊκά: Ελ-Γκεμπάλ). Με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Έμεσας, κράτους υποτελούς στη Ρώμη. Απέκτησαν γιο τον Γ. Ιούλιο Αλεξίωνα (Β΄), που αργότερα διαδέχθηκε τον πατέρα του. Ίσως απόγονός του να είναι η Ζηνοβία της Παλμύρας (βασ. 260-272).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περί το 53 παντρεύτηκε πρώτα τον Μάρκο Αντώνιο Φήλικα πρώην διοικητή της Ιουδαίας, αλλά περί το 55 διαζεύχθηκαν.

Το 56 έκανε δεύτερο γάμο με τον Σόαιμο ιερέα-βασιλιά της Έμεσας στη Συρία και είχε τέκνο:

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Ιουλία Δρουσίλλα και ο Καλιγούλας ήταν τέκνα τού Γερμανικού, γιου της Αντωνίας της Νεότερης, κόρης τού Μ. Αντώνιου και της Οκταβίας της Νεότερης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chris Bennett (2010) [2001]. "Cleopatra Selene (footnote 10)". The Ptolemaic Dynasty. Retrieved 2015-01-28.
  • Suetonius, Caligula, 26
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Drusilla of Mauretania the Younger της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).