Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίνακας του Χάουαρντ Τσάντλερ Κρίστι που απεοκονίζει τη στιγμή της υπογραφής της Συνθήκης της Ανεξαρτησίας.

Ως Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίστηκαν τα πρόσωπα των Δεκατριών Αποικιών της Βόρειας Αμερικής, τα οποία ηγήθηκαν με λόγια και με πράξεις της Αμερικανικής Επανάστασης ενάντια των δυνάμεων του Βρετανικού Στέμματος, και συνείσφεραν στην ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το 1973, ο ιστορικός Ρίτσαρντ Μπ. Μόρις αναγνώρισε ως σημαντικούς Ιδρυτές Πατέρες τους Τζον Άνταμς, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Αλεξάντερ Χάμιλτον, Τζον Τζέι, Τόμας Τζέφερσον, Τζέιμς Μάντισον, και Τζορτζ Ουάσινγκτον.[1] Οι Άνταμς, Τζέφερσον και Φρανκλίνος ήταν μέλη της Επιτροπής των Πέντε, οι οποίοι σχεδίασαν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Οι Χάμιλτον, Μάντισον και Τζέι ήταν οι συγγραφείς της συλλογής άρθρων και δοκιμίων με τίτλο The Federalist Papers, που υποστήριζε την επικύρωση του Συντάγματος. Οι Τζέι, Άνταμς και Φραγκλίνος διαπραγματεύθηκαν την Συνθήκη των Παρισίων (1783), η οποία θα έληγε τον Πόλεμο της Αμερικανικής Επανάστασης.[2] Ο Ουάσινγκτον ήταν ο ανώτατος διοικητής του Ηπειρωτικού Στρατού και Πρόεδρος της Συνταγματικής Συνθήκης. Οι Ουάσινγκτον, Τζέι και Φραγκλίνος θεωρούνται οι Ιδρυτές Πατέρες της Πληροφοριοδότησης των ΗΠΑ από τη CIA.[3] Όλοι, κατείχαν επιπλέον σημαντικούς ρόλους στην πρώιμη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Ουάσινγκτον, τον Άνταμς, τον Τζέφερσον και τον Μάντισον να υπηρετούν ως Πρόεδροι. Ο Τζέι ήταν ο πρώτος Υπουργός Δικαιοσύνης του αμερικανικού έθνους. Τέσσερα από τα επτά αυτά πρόσωπα -οι Ουάσινγκτον, Τζέι, Χάμιλτον και Μάντισον- δεν υπέγραψαν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Founding Fathers: Who Were They Really?» (στα αγγλικά). Biography.com. http://www.biography.com/news/founding-fathers-quotes-facts. Ανακτήθηκε στις 2017-08-05. 
  2. «What you should know about forgotten founding father John Jay» (στα αγγλικά). PBS NewsHour. http://www.pbs.org/newshour/rundown/forgotten-founding-father/. Ανακτήθηκε στις 2017-08-06. 
  3. «The Founding Fathers of American Intelligence — Central Intelligence Agency». www.cia.gov (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2017. 
  4. «Did any of our "Founding Fathers" NOT sign the Declaration of Independence?» (στα αγγλικά). http://declaration.fas.harvard.edu/faq/founding-fathers-not-signers. Ανακτήθηκε στις 2017-08-06. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]