Ιάκωβος Τριβώλης
Εμφάνιση
| Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
| Ιάκωβος Τριβώλης | |
|---|---|
| Γενικές πληροφορίες | |
| Γέννηση | 1490 |
| Θάνατος | 1547 |
| Πληροφορίες ασχολίας | |
| Ιδιότητα | πολυμαθής |
Ο Ιάκωβος Τριβώλης (1490;-1547)[1] ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.
Βιογραφικά στοιχεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ήταν Κερκυραίος. Ο Σοφιανός τον ονομάζει «ιλαρότερο και χαριέστατον ποιητή». Είχε και έναν γιο, τον Καντίνο, τον οποίο ο Σοφιανός αναφέρει ως «σοφότερο και σπουδαιότερο».
Συγγράμματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έργα του είναι δύο χυδαιόφραστα συνθέματα σε στίχους ομοιοκατάληκτους. Τα δύο συνθέματα είναι
- «Ἡ ἱστορία τοῦ Ταγιαπιέρα» που εξυμνεί τα ανδραγαθήματα κάποιου Ενετού τριήραρχου που αρίστευσε απέναντι από το Δυρράχιο, και
- «Ἡ ἱστορία τοῦ ῥὲ τῆς Σκοτζιᾶς μὲ τὴν ῥήγισσα τῆς Ἐγγλητέρας» που λαμβάνει την υπόθεση από κάποιο μυθικό διήγημα από το Δεκαήμερο του Βοκκακίου, στην οποία ο Λουδοβίκος αποκαλύπτει στην Βεατρίκη τον προς εαυτήν έρωτά του.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κωνσταντίνος Σάθας (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009.
| Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |
