Θύμβρα Τρωάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Θύμβρα (ή Θύμβρη), ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Τρωάδος, στα νοτιοανατολικά της Τροίας[1] και ακριβώς νότια της Πέτρας.

Λόγω της πόλεως, η δεύτερη από τις έξι πύλες της Τροίας ονομάστηκε Θυμβρία[2]. Η πόλη απείχε περίπου 5 μίλια από την Τροία[3], στην πεδιάδα της Θύμβρης (σημερινό τοπωνύμιο Τιμπρέκ-Ντερέ[4]), κοντά στην συμβολή του Θυμβρίου (σημ. Κεμέρ[5]) με τον Σκάμανδρο ποταμό[6]. Βρισκόταν κοντά στον λόφο Καλλικολώνη του Θυμβρίου πεδίου[7].

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, εκεί στην πόλη βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνος Θυμβραίου[7][8], ενώ ο ίδιος υπολογίζει την απόσταση από την πόλη του Ιλίου (που ξανακτίστηκε επί των ερειπίων της ομηρικής Τροίας, αιώνες αργότερα) έως τον ναό σε 50 στάδια. Εκεί μάλιστα ο Αχιλλεύς σκότωσε τον νεαρό Τρωίλοπάνω στον βωμό του Απόλλωνος, από τον οποίο έπαιρνε το χάρισμα της προφητείας η αδερφή του Έκτορος, Κασσάνδρα[9]. Στον ναό πάλι πιστεύεται ότι διαδραματίστηκε ο θάνατος του Λαοκόωντος και των υιών του από ένα τεράστιο φίδι.

Σύμφωνα με την εκδοχή του Δίκτυος από την Κρήτη, ο Αχιλλεύς δολοφονήθηκε εκεί από ενέδρα του Πάριδος-Αλεξάνδρου, όταν επιχείρησε να ζητήσει σε γάμο την κόρη του Πριάμου, Πολυξένη, σε αντάλλαγμα να αποστατήσει από τους Τρώες.

Η Θύμβρα επέζησε ίσαμε τον 4ο αιώνα π.Χ. Από αρχαιολογικές ανασκαφές η πόλη τοποθετείται μεταξύ των χωριών Ακτσάκιοϊ και Χανάι Τεπέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harry Thurston Peck, Harpers Dictionary of Classical Antiquities (1898)
  2. John Lydgate: Troy Boke (1513) "His cyte compassed enuyrowne Hadde gates VI. to entre into the to towne. The firste of all…was…called Dardanydes; …Tymbria was named the seconde; And the thyrde called Helyas; The fourthe gate hyghte also Cetheas; The fyfthe Trojana; syxth Anthonydês"
  3. «Samuel Butler, Notebooks. σ. 193». classiq.net. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
  4. Chateaubriand, Itinéraire de Paris à Jérusalem Wikisource text at
  5. J. V. LUCE (1984), THE HOMERIC TOPOGRAPHY OF THE TROJAN PLAIN RECONSIDERED Oxford Journal of Archaeology 3 (1), 31–43.
  6. Karl Otfried Müller, The History and Antiquities of the Doric Race σ. 247
  7. 7,0 7,1 «Στράβων, Γεωγραφικά, Βιβιλίο ΙΓ', 1.35». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
  8. «Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), TAANACH, THO´CNIA, THYMBRA». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
  9. William Aylward, The Roman Aqueduct Bridge at Kemerdere near Ilion; in American Journal of Archaeology, V.102, 2 April 2002, σ. 112