Θρασιμούνδος Β΄ του Σπολέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θρασιμούνδος Β΄ του Σπολέτο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Θάνατος745
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΦαροάλδος Β΄ του Σπολέτο

Ο Θρασιμούνδος Β΄ [α] ήταν ο Λομβαρδός δούκας του Σπολέτο από το 724 έως το 745, [1] αν και εκδιώχθηκε δύο φορές από την εξουσία από τον βασιλιά Λιουτπράνδο των Λομβαρδών. Ο Θρασιμούνδος Β΄ ανέβηκε στην εξουσία καθαιρώντας τον πατέρα του Φαροάλδος Β΄ και κείροντάς τον μοναχό τον έκλεισε σε ένα μοναστήρι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 737/738 ο Θρασιμούνδος Β΄ κατέλαβε τη Γκαλέζε και έτσι διέκοψε την επικοινωνία μεταξύ Ρώμης και Ραβέννας. Ο πάπας Γρηγόριος Γ΄ προσφέρθηκε να πληρώσει για την επιστροφή της Γκαλέζε σε αντάλλαγμα μία συνθήκη ειρήνης με τον Θρασιμούνδο Β΄. Η συνθήκη περιελάμβανε τον Γρηγόριο δούκα του Μπενεβέντο. Ο Λιουτπράνδος απέρριψε τη συνθήκη, ως αντίθετη με τα συμφέροντά του και επιτέθηκε στον Θρασιμούνδο Β΄ ως προδότη. Είχε πάρει το Σπολέτo μέχρι τις 16 Ιουνίου 739 και διόρισε τον Χίλντερικ ως αντικαταστάτη του. [2] Ο Θρασιμούνδος Β΄ κατέφυγε στη Ρώμη, όπου ο Λιουτπράνδος τον πολιόρκησε. Ο βασιλιάς πήρε τις πόλεις Aμελία, Όρτε, Μπομάρτσο και Μπιέντα, αλλά και πάλι ο πάπας αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πρόσφυγά του. Μάλιστα ο Γρηγόριος έγραψε για να ζητήσει βοήθεια από τον Κάρολο Μαρτέλο δούκα των Φράγκων. Ωστόσο ο Κάρολος αρνήθηκε. [3]

Τον Δεκέμβριο του 740 ο Θρασιμούνδος Β΄ ανέκτησε το δουκάτο του και σκότωσε τον Χίλντερικ με την παπική-Μπενεβεντιανή βοήθεια, [4] αλλά δεν επέστρεψε τις κατασχεμένες παπικές πόλεις και η συμμαχία του με τον πάπα έσπασε. Ο Λιουτπράνδος δεν αναγνώρισε την εκ νέου κατάκτηση του Θρασιμούνδου Β΄ και ξεκίνησε να τον απομακρύνει για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά ο Λιουτπράνδος συναντήθηκε με τον διάδοχο του Γρηγορίου, τον Ζαχαρία, το 742 και υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις τέσσερις πόλεις, συμμάχησε με τους Ρωμαίους και ανάγκασε τον Θρασιμούνδο Β΄ να φύγει ξανά. [5] Ο Θρασιμούνδος Β΄ πιάστηκε και τέθηκε σε ένα μοναστήρι. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Άγκιπραντ, ο ανιψιός τού Λιουτπράνδου. Ο νέος δούκας του Μπενεβέντο, ο Γκόντεσκαλκ, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Γρηγόριο χωρίς βασιλική συναίνεση και συνέχισε να υποστηρίζει τον Θρασιμούνδο Β΄, ήταν το επόμενο αντικείμενο της βασιλικής οργής.

Με το τέλος του Λιουτπράνδου το 744, ο Θρασιμούνδος Β΄ κατάφερε να ανακτήσει την εξουσία στο Σπολέτο. Έμεινε άλλον ένα χρόνο υπό τον αδύναμο βασιλιά Χιλντεπράνδο τον Ανωφελή μέχρι που απεβίωσε.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. His name may also be spelled Transimund, Transmund, Thrasimund or Thrasamund.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lars Ulwencreutz (Νοεμβρίου 2013). Ulwencreutz's The Royal Families in Europe V. Lulu.com. σελ. 350. ISBN 978-1-304-58135-8. 
  2. Hartmann, Ludo Moritz. Geschichte Italiens im Mittelalter. II, 2, 137–138.
  3. Hodgkin, Thomas. Italy and her Invaders. Clarendon Press, 1895. pp 475–478.
  4. Hartmann, II, 2, 139.
  5. Hartmann, II, 2, pp. 139, 140.