Θηριανθρωπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Βαλκυρίες, έχοντας ρίξει τα δέρματα κύκνου τους, εμφανίζονται ως νεαρές γυναίκες

Θηριανθρωπία είναι η μυθολογική ικανότητα των ανθρώπινων όντων να αλλάζουν μορφή σε ζώα άλλου βιολογικού είδους μέσω της μεταμόρφωσης. Η γνωστότερη μορφή της θηριανθρωπίας βρίσκεται στις ιστορίες σχετικά με τους λυκανθρώπους.

Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις θηρίο, που σημαίνει άγριο ζώο ή κτήνος, και άνθρωπος. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται εναλλακτικά ο όρος ζωανθρωπία.[1] Η θηριανθρωπία αναφέρεται στη φανταστική, ή μυθολογική, ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να μεταμορφώνονται σε ζώα. Οι θηριάνθρωποι λέγεται ότι μεταμορφώνονταν μέσω αλλαγής μορφής. Η θηριανθρωπία απαντάται στη μυθολογία ήδη από την προϊστορία, και φαίνεται να απεικονίζεται σε έργα ζωγραφικής σπηλαίου, για παράδειγμα στον Μάγο, ένα εικονόγραμμα που βρίσκεται στο σπήλαιο Λε Τρουά Φρερ στη Γαλλία.

Η θηριοκεφαλία αναφέρεται σε πλάσματα που διαθέτουν κεφάλι ζώου και ανθρωπόμορφο, ή ανθρώπινο, σώμα. Παραδείγματα αποτελούν οι μορφές των αρχαίων Αιγύπτιων θεών Ρα, Σομπέκ και Άνουβις, που είχαν κεφάλια ζώων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guiley, R.E. (2005). The Encyclopedia of Vampires, Werewolves & Other Monsters. New York: Facts on File. σελ. 192. ISBN 0-8160-4685-9.