Θεόδωρος Τσουκάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Τσουκάτος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1952
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια επικρατείας της Ελλάδας)

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος είναι Έλληνας πολιτικός και πρώην βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ (1996 και 1999) και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1996 και 2000 για την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη ως επικεφαλής του ρεύματος σκέψης του εκσυγχρονισμού .Ο Θεόδωρος Τσουκάτος ήταν υπεύθυνος στα δύο συνέδρια και στις δύο νικηφόρες προεκλογικές εκστρατείες του Πρωθυπουργού. Για αυτή του τη δράση πήρε την επωνυμία  «Στρατηγός».

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1952 στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και σπούδασε στη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φαρμακοποιός στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και εργάστηκε ως φαρμακοποιός στον Οίκο Ναύτου.

Ασχολήθηκε ενεργά με τον συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πολιτική.

Ξεκίνησε ως στέλεχος της επαναστατικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συγκεκριμένα του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ).

Το 1975 εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ των φοιτητών στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών.

Το 1978 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δάφνης.

Το 1982 εκλέχθηκε πρόεδρος των εργαζομένων του Οίκου Ναύτου.

Το 1987 εκλέχθηκε πρόεδρος των Υπαλλήλων της Ομοσπονδίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το 1989 εκλέγεται γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Α Αθήνας.

Το 1990 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Το 1996 εκλέγεται μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Το 2000 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Το 2004 απέτυχε να επανεκλεγεί.

Από το 2005 εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας σε ιδιωτικές εταιρείες με αντικείμενο την πράσινη ενέργεια - ΑΠΕ, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα αυτόνομα υβριδικά συστήματα, τις νέες τεχνολογίες.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Χωριανοπούλου και έχουν μια κόρη.

Υπόθεση Siemens[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόθεση SIEMENS

To 2008 εθνικές διαστάσεις πήρε το σκάνδαλο Siemens  για το οποίο ο Θόδωρος Τσουκάτος μεσολάβησε να μεταφερθεί 1 εκ μάρκα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ από την εταιρεία Siemens και δη από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο,. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς άλλων προσώπων και στη συνέχεια σταδιακά μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση της Siemens, ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης αρχικά ζήτησε την παραπομπή 64 ατόμων, μεταξύ των οποίων και του Θεόδωρου Τσουκάτου, μόνο όμως για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία, και όχι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.[1]

12 χρόνια αργότερα κατά την διάρκεια της απολογίας του ο Θόδωρος Τσουκάτος υποστήριξε όσα είχε αναφέρει αρχικά το 2008.  Η κατάθεσή του επιβεβαιώθηκε από κομματικά στελέχη που είχαν σχέση με τα οικονομικά του κόμματος (ταμίες).

Μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Τσουκάτος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «Με πέταξαν στα σκυλιά», ενώ έκανε λόγο για συνολική ιδιωτική χρηματοδότηση για το κόμμα που άγγιζε εκείνη την εποχή τις 16 δις δραχμές.[2]

Τελικά η απόφαση του δικαστηρίου κήρυξε τον Θόδωρο Τσουκάτο αθώο για την κατηγορία της δωροδοκίας και διατύπωσε ξεκάθαρα στην απόφαση ότι τα χρήματα πήγαν στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει το 2008 ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μάνδρου, Ιωάννα (18 Φεβρουαρίου 2019). «Εισαγγελική παραγγελία για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Newsroom (13 Φεβρουαρίου 2019). «Τσουκάτος: Μόνο το 2000 μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ 16 δισ. από ιδιώτες». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019.