Θεωρίες της υπεραξίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άνταμ Σμιθ (1723-1790)- Ρικάρντο (1772-1823) Άνταμ Σμιθ (1723-1790)- Ρικάρντο (1772-1823)
Άνταμ Σμιθ (1723-1790)- Ρικάρντο (1772-1823)
Ο Ρικάρντο ταυτίζει την αξία του προϊόντος με μόνη την εργασία καθεαυτήν, δηλαδή μόνο με τον κόπο, τον χρόνο και την ικανό-τητα του εργάτη που παράγει το προϊόν κι έτσι ως μέτρο αξίας η εργασία καθεαυτήν εξασφαλίζει ένα ολικό σύστημα ισοδυναμιών, ενώ ο Άνταμ Σμιθ είχε διακρίνει την ανταλ-λακτική από την χρηστική αξία ενός προϊ-όντος· η ανταλλακτική αξία που έχει το διαμάντι ή ο χρυσός δεν είναι ανάλογη με τη χρηστική (πραγματική) τους αξία. Το μέτρο για τον καθορισμό της αξίας δεν είναι η ίδια εργασία, αλλά οι νόμοι της προσφοράς και ζήτησης που επιφέρουν μείωση ή αύξηση των ημερομισθίων.
Χρήστος Γιανναράς «Το πραγματικό και το φαντασιώδες στην Πολιτική Οικονομία»,
σ. 62, εκδ. Δόμος, 2006 ISBN 960-7217-14-4


Η υπεραξία (αγγλ. Surplus value), είναι βασική έννοια της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία υπεραξία (Mehrwert)α[›] είναι η διαφορά μεταξύ της αξίας που δημιουργούν οι εργαζόμενοι στην καπιταλιστική οικονομία και των μισθών με τους οποίους αμείβονται και οι οποίοι είναι πάντα χαμηλότεροι από αυτήν.

Η μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη της υφαν-τουργικής βιομηχανίας κατά τον 18ο και 19 αι. οδήγησε στην εξαφάνιση της βιοτεχνίας και στον διαχωρισμό του κόσμου του κεφαλαίου και του κόσμου της εργασίας.

Μαθηματικοί και στατιστικοί τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατυπώθηκαν πολλοί μαθηματικοί τύποι και μια πλειάδα στατιστικών συντεταγμένων για τον ακριβή προσδιορισμό της υπεραξίας μεταξύ των οποίων και ο παρακάτω σε απλή μορφή:

όπου:

  • C είναι το σταθερό κεφάλαιο των υλικών που χρησιμοποιούνται σε μια περίοδο συν το αποσβενόμενο τμήμα των εργαλείων και των παραγομένων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη παραγωγική διαδικασία. (Μια περίοδος είναι συνήθως μια ημέρα, μια εβδομάδα, έτος, ή ένας μόνο κύκλος εργασιών που σημαίνει το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια παρτίδα του καφέ, (για παράδειγμα).
  • L είναι η ποσότητα του χρόνου εργασίας (μέσος όρος ικανότητας και παραγωγικότητας) που εκτελείται στην παραγωγή των τελικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • W είναι η αξία του προϊόντος της περιόδου (προέρχεται από τη γερμανική λέξη για την αξία: Wert)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]