Θερμόσφαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα στρώματα
της ατμόσφαιρας

Ακριβώς πάνω από τη μεσόπαυση, που είναι η ανώτερη επιφάνεια της μεσόσφαιρας, σε ύψος 80 - 90 χλμ. αρχίζει το τέταρτο στρώμα της ατμόσφαιρας που ονομάζεται θερμόσφαιρα (thermosphere) και φθάνει σε ύψος τα 800 χλμ. Η θερμοκρασία στο στρώμα αυτό διαπιστώθηκε ότι αυξάνει αλματωδώς μέχρι τα 400 - 500 χλμ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ονομάσθηκε «θερμόσφαιρα». Η δε διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ της θερμόσφαιρας και του τελευταίου ατμοσφαιρικού στρώματος, της εξώσφαιρας, καλείται θερμόπαυση (θεωρητική ζώνη οριοθέτησης, ελάχιστου πάχους). Η θερμοκρασία στη θερμόσφαιρα αρχίζει από τους -92 °C και φθάνει μέχρι και τους 2.000 °C στα 400 χλμ. ή ενίοτε ακόμα και τους 2.500 °C. Στο ύψος των 1.600 χλμ. μέχρι των οποίων επεκτείνεται, η γήινη ατμόσφαιρα είναι εκεί τόσο αραιή που μόνο ελάχιστα μόριά της ευρίσκονται, τα οποία βαθμιαία αναμιγνύονται με τον ηλιακό άνεμο που διαχέεται στο Ηλιακό σύστημα.

Επίσης, από του ύψους των 80 χλμ. και μέχρι τα 800 χλμ. υπάρχει μέγας αριθμός ιόντων και ελεύθερων ηλεκτρονίων και, κατά συνέπεια, η περιοχή αυτή ονομάζεται και ιονόσφαιρα. Εντός της ιονόσφαιρας και σε διάφορα ύψη παρατηρούνται πυκνώσεις ιόντων και ηλεκτρονίων που σχηματίζουν τα λεγόμενα ιονοσφαιρικά στρώματα, που καθίστανται απαραίτητα στις τηλεπικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων, λόγω του ότι αντανακλούν ορισμένα είδη ραδιοκυμάτων, κυρίως τα μεσαία και βραχέα κύματα.

Επειδή η ατμόσφαιρα έχει πολύ μικρή πυκνότητα σε αυτό το ύψος, η υψηλή "θερμοκρασία" της θερμόσφαιρας δεν αναφέρεται σε "ζέστη" όπως τη γνωρίζουμε εμπειρικά· ένας άνθρωπος στη θερμόσφαιρα θα αισθανόταν κρύο, ακριβώς διότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο αραιή που η θερμότητα δεν μπορεί να μεταδοθεί. Η υψηλή της θερμοκρασία, αναφέρεται στη μέση κινητική ενέργεια των μορίων της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε αυτό το ύψος, και η οποία είναι υψηλή γιατί τα μόρια απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία και αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου.

Είναι η περιοχή όπου βρίσκεται ο Διεθνής διαστημικός σταθμός και όπου κινούνται τα διαστημικά λεωφορεία και οι τεχνητοί δορυφόροι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το έτος 1948, η μεσόσφαιρα εθεωρείτο το τρίτο και τελευταίο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, το λεγόμενο και εξώσφαιρα. Στις αρχές του 1949 όμως, έγιναν διάφορες ανακοινώσεις, ιδίως Αμερικανών επιστημόνων, κατά τις οποίες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, σε αντίθεση με τα όσα ήταν τότε γνωστά, επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Σε μια συνεδρίαση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικών Επιστημών τον Μάρτιο του 1949, υποστηρίχθηκε ότι από του ύψους των 80χλμ. και άνω, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανέρχεται ταχέως κατά 3 και πλέον βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα σε ύψος 250 χλμ. να επικρατεί θερμοκρασία άνω των 500 °C.