Μεσόσφαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα στρώματα
της ατμόσφαιρας

Μεσόσφαιρα, ονομάζεται το τρίτο από της επιφάνειας της Γης στρώμα της ατμόσφαιρας, το επόμενο δηλαδή της Τροπόσφαιρας και της Στρατόσφαιρας στρώμα. Αρχίζει από την «στρατόπαυση», στα 50 χλμ. ύψος και καταλήγει μέχρι τα 80 - 90 χλμ. στην περιοχή της μεσόπαυσης[1] (θεωρητική ζώνη οριοθέτησης, ελάχιστου πάχους). Το επόμενο στρώμα είναι η θερμόσφαιρα.

Η Μεσόσφαιρα είναι το μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιρας. Χαρακτηρίζεται από τη δραματική πτώση της θερμοκρασίας καθώς αυξάνεται το ύψος.[1] Επίσης, στη μεσόσφαιρα συνήθως εξαερώνονται όσοι μετεωρίτες πλησιάζουν τη Γη.

Θερμοκρασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θερμοκρασία πάνω από τη στρατόσφαιρα ελαττώνεται κατά το ύψος, λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον όζον, μέχρι τα 80 - 90 χλμ. όπου και λαμβάνει τιμές μέχρι -90° C. Το ανώτατο όριο της Μεσόσφαιρας είναι η Μεσόπαυση, με ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες και μάλιστα η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί, είναι −143 °C (−225 °F; 130 K). Θεωρείται και η ψυχρότερη περιοχή της ατμόσφαιρας.

Δυναμικά Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεσόσφαιρα, όπως και η στρατόσφαιρα, παρουσιάζουν αρκετά δυναμικά χαρακτηριστικά, αφού δεν είναι καθόλου στατικές.[1] Μερικά από αυτά είναι οι ατμοσφαιρικές κυμάνσεις με περίοδο σχεδόν δύο χρόνια[1], εσωτερικά κύματα βαρύτητας τα οποία συνήθως προέρχονται από τη στρατόσφαιρα και γενικά πολύ ισχυρούς ανέμους.

Στη μεσόσφαιρα επίσης παρατηρούνται τα νυχτερινά φωτεινά νέφη, στα οποία συνήθως παρατηρούνται και κύματα βαρύτητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ζερεφός (2001). Μαθήματα Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Φυσικής του Περιβάλλοντος.