Θανατική ποινή στο Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η θανατική ποινή στο Καζακστάν έχει καταργηθεί για τα κοινά εγκλήματα, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη για εγκλήματα σε ειδικές περιπτώσεις (όπως για εγκλήματα πολέμου).[1][2] Το Καζακστάν και η Λευκορωσία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν καταργήσει την θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα (η Λευκορωσία την χρησιμοποιεί επίσης για κοινά εγκλήματα, και την χρησιμοποιεί ενεργά). Η νόμιμη μέθοδος εκτέλεσης στο Καζακστάν είναι ο πυροβολισμός. 

Το Καζακστάν δεν είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (το οποίο απαγορεύει τη χρήση της θανατικής ποινής).

Στις 17 Δεκεμβρίου 2003, ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ εισήγαγε ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις. Το 2007, το Καζακστάν τροποποίησε το Σύνταγμά του καταργώντας την θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα εκτός από τις τρομοκρατικές πράξεις που προκαλούν απώλεια ζωής και εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα στην διάρκεια πολέμου.

Η τελευταία γνωστή εκτέλεση στο Καζακστάν έγινε το 2003. Η Διεθνής Αμνηστία κατατάσσει το Καζακστάν ως "χώρα κατάργησης της θανατικής ποινής μόνο για κοινά εγκλήματα".

Το 2006, ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Ρουστάμ Ιμπραγκίμοφ καταδικάστηκε σε θάνατο ως εγκέφαλος της δολοφονίας του διακεκριμένου πολιτικού Αλτινμπέκ Σαρσενμπαγιούλι. Το 2014, η καταδίκη του μετετράπη σε ισόβια κάθειρξη.[3]

Το 2008, το Καζακστάν ψήφισε υπέρ του μορατόριουμ του ΟΗΕ για την θανατική ποινή. 

Το Νοέμβριο του 2016, ένα δικαστήριο στο Καζακστάν καταδίκασε σε θάνατο τον κατά συρροή δολοφόνο Ρουσλάν Κουλεκμπάγιεφ για τρομοκρατία αφού ομολόγησε ότι σκότωσε δέκα ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων και 8 αστυνομικών) σε πυροβολική επίθεση κατά αστυνομικών στο Αλμάτι.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]