Άμπανο Τέρμε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Θέρμες Άμπανο)

Συντεταγμένες: 45°21′37″N 11°47′24″E / 45.36028°N 11.79000°E / 45.36028; 11.79000

Θέρμες Άμπανο
Comune
Città di Abano Terme
Εικόνα
Κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού ναού του Σαν Λορέντσο
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Βένετο
Επαρχία   Πάδοβα
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 35031
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Θέρμες Άμπανο is located in Ιταλία
Θέρμες Άμπανο
Θέρμες Άμπανο
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία της Πάδοβας
Επίσημος ιστότοπος

Η Άμπανο, ή Άβανον ή ορθότερα Θέρμες Άμπανο (ιταλ. Abano Terme), γνωστή ως το 1924 και ως Άμπανο Μπάνι (ιταλ. Abano Bagni), είναι μια από τις αξιολογότερες λουτροπόλεις της Ιταλίας. Βρίσκεται στη περιοχή της Πάδοβας, 10 χλμ. νοτιοδυτικά, στο νομό Βένετο, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Η έκτασή της φθάνει τα 21 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της τους 19.000 κατοίκους (2001).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Θέρμες Άμπανο είναι ευρύτερα γνωστές από τα θερμά ιαματικά λουτρά που βρίσκονται εκεί και θεραπεύουν παντός είδους ρευματισμούς και αρθρίτιδες. Τα λουτρά αυτά φέρονται να ήταν γνωστά από την εποχή του Θεοδώριχου, (5ος αιώνας), Βασιλιά των Οστρογότθων με το όνομα "Άπονι", εξ ου και το σημερινό όνομα. Κατά τον 6ο αιώνα τα λουτρά αυτά καταστράφηκαν από τους Λομβαρδούς και έξι αιώνες αργότερα ανακατασκευάστηκαν την εποχή που η περιοχή αυτή ήταν αυτόνομη (12ος - 14ος αιώνας). Αργότερα περιήλθε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας (1405) μέχρι το 1797.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τουριστικά αξιοθέατα της πόλης είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Λορέντζου με το θαυμαστό κωδωνοστάσιο, η Πινακοθήκη (Montirone Gallery) με έργα Ιταλών ζωγράφων, και το Ιερό σημείο (αγίασμα) της "Παναγίας των Χαιρετισμών", επί του οποίου έχει κτιστεί ναός βυζαντινού ρυθμού. Σε απόσταση 6 χλμ. από τη πόλη βρίσκεται το περίφημο Αββαείο της Πράλιας των Βενεδικτίνων που χρονολογείται από το 1500.

Τέλος οι Θέρμες Άμπανο θεωρούνται πατρίδα του Λατίνου ιστορικού Τίτου Λιβίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τ.1ος σ.22