Θέμης Ρήγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέμης Ρήγας
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης1945
Τόπος γέννησηςΠάτρα, Ελλάδα
Ημερ. θανάτου13 Ιανουαρίου 1984
Τόπος θανάτουΠάτρα, Ελλάδα
Ύψος1,68 μ.
ΘέσηΜέσος
Ομάδες νέων
1960-1962Απόλλων Σμύρνης
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
Ολυμπιακός Πατρών
Θύελλα Πατρών
Α.Π.Σ. Πάτραι
Παναχαϊκή
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Ο Θέμης Ρήγας ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής, γεννημένος στην Πάτρα το 1945. Πολλοί φίλαθλοι τον αποκαλούσαν «Το Τραίνο» λόγω της μεγάλης εκρηκτικότητας και ταχύτητάς του στον αγωνιστικό χώρο. Απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1984.

Ο Ρήγας έκανε μεγάλη καριέρα στην Παναχαϊκή. Ήταν ένας από τους καλύτερους χαφ του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας από τους κύριους παίκτες της χρυσής εκείνης γενιάς που οδήγησαν την Παναχαϊκή στην έξοδο της στην Ευρώπη (1974 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε από τα τσικό της Παναχαϊκής. Το 1959, σε ηλικία 14 ετών, πήγε στον Απόλλων Αθηνών. Επέστρεψε στην Παναχαϊκή το 1962 κάνοντας και το ντεμπούτο του στη μεγάλη ομάδα σε ηλικία 16 ετών, την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στον Ολυμπιακό Πατρών σαν αντάλλαγμα για την μεταγραφή του Κρητικού.

Γύρισε στην Παναχαϊκή το 1965 και το 1966 δόθηκε πάλι δανεικός αλλά αυτή την φορά στην Θύελλα Πατρών. Το 1967 κάνει προσφυγή κατά της Θύελλας και επιστρέφει στην Παναχαϊκή και παρέμεινε σε αυτή ως βασικός παίκτης μέχρι το 1977 που πήρε μετεγγραφή για το Πάτραι αλλά από απαίτηση του προπονητή επιστρέφει την επόμενη χρονιά.

Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε σε ομάδες του Καναδά ενώ φόρεσε την φανέλα του Ατρόμητου και Εθνικού Πατρών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν παίκτης και προπονητής στον Αετό Ρίου.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρήγας ήταν παντρεμένος με την Γιολάντα Αγγελοπούλου, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Ο γάμος του έγινε στις 21 Ιουλίου 1971.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θέμης Ρήγας απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1984 σε ηλικία 39 ετών στην Πάτρα.

Ο πρώην άσσος της Παναχαϊκής βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του στις Εργατικές Κατοικίες Ψαροφαΐου. Το πόρισμα του ιατροδικαστή έδειξε ότι ο θάνατός προκλήθηκε από διαρροή φωταέριου με το οποίο λειτουργούσε ο θερμοσίφωνας του μπάνιου, ο Ρήγας λιποθύμησε[1] και όταν βρέθηκε από την μητέρα του μετά μιάμιση ώρα είχε επέλθει το μοιραίο γεγονός. Ο γείτονας και συμπαίκτης του, Βασίλης Στραβοπόδης τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου του έγινε θωρακοτομή και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.[1]

Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο της Αγιαλεξιώτισσας, ενώ ο τάφος του βρίσκεται στο Β' Κοιμητήριο Πατρών στην Λεύκα[2].

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Εφημερίδα Τα Νέα, φύλλο 14/1/1984. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρήγας ζαλίστηκε από τις αναθυμιάσεις και έπεσε στο δάπεδο, χτυπώντας στο δεξί μάτι.
  2. Εφημερίδα "Η Ημέρα", φύλλο 15 Ιανουαρίου 1984

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αθλητική Ηχώ, φύλλο 15 Ιανουαρίου 1984
  • Sportaction - Σαν Σήμερα