Θέμης Καλαποθαράκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέμης Καλαποθαράκος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θέμης Καλαποθαράκος (Ελληνικά)
Γέννηση1963
Θάνατος25  Ιουλίου 2000
Σχινιάς Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεγκληματίας

Ο Θέμης Καλαποθαράκος (1963 - 25 Ιουλίου 2000) ήταν Έλληνας κακοποιός και αφεντικό του οργανωμένου εγκλήματος. [1] Είχε το προσωνύμιο «Βασιλιάς της παραλιακής» καθώς θεωρείται ότι ήλεγχε, μέσω εκβιασμών και προστασίας, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν κατά μήκος του σαρωνικού κόλπου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καλαποθαράκος ξεκίνησε τη δράση του στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πουλώντας προστασία σε νυχτερινά κέντρα του Μενιδίου, μαζί με τον Θεόδωρο Καλλιμώρο. Είχε κατηγορηθεί ­ ως ηθικός αυτουργός ­ για την δολοφονία του διαχειριστή νυχτερινού κέντρου Βαγγέλη Παρασχιάκου, καθώς και για την απαγωγή του κακοποιού Ηλία Ορφανού. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε τίποτα εις βάρος του.

Μετά την δολοφονία του Καλλιμώρου στις 2 Αυγούστου 1991 στη Σαρωνίδα[2], ο Καλαποθαράκος αναχώρησε για την Γερμανία για να αποφύγει τα αντίποινα καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τον φόνο. Εκεί γνώρισε τον διαβόητο σέρβο παραστρατιωτικό Ζέλικο Ρασνάτοβιτς, γνωστό και ως Αρκάν, με τον οποίο συνεργάστηκε.[3] Λίγα χρόνια αργότερα έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα, στις 5 Ιουλίου 1996 θα τραυματιστεί από σφαίρες ενός αστυνομικού, όπου θα πέσει νεκρός ο συνεργάτης του, επίσης νονός της νύχτας, Γιώργος Φραγκογιάννης. [1]

Το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2000, ο Καλαποθαράκος ενώ γύριζε στην Αθήνα από την πολυτελή βίλα του στον Σχοινιά, στην Λεωφόρο Ποσειδώνος έπεσε σε ένεδρα όπου τον περίμεναν δύο εκτελεστές, οι οποίοι επέβαιναν σε μια μοτοσυκλέτα. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε, οκτώ σφαίρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον Καλαποθαράκο στον θώρακα και στην κοιλιά. Στην δικογραφία που σχηματίστηκε, ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Καλαποθαράκου θεωρήθηκαν ο Γιάννης Γαβάκης (δολοφονήθηκε το 2006) και ο Στέλιος Χατζηδάκης (αγνοείται) ενώ την εντολή φέρεται να έδωσε ο Βασίλης Στεφανάκος[4] (δολοφονήθηκε το 2018[5])

Η δολοφονία του Θέμη Καλαποθαράκου, έγινε δέκα μέρες μετά από αυτήν του Βασίλη Γρηγοράκου[6] και πιστεύεται ότι ήταν αντίποινα για τη δολοφονία τού πρώην αρχηγού της συμμορίας, Θεμιστοκλή Παπαμάλη.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Σε ενέδρα σκότωσαν νονό της νύχτας». tanea.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Αστυνομικοί εκτέλεσαν «νονό» με συμβόλαιο θανάτου». tovima.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Οι διασυνδέσεις των ανθρώπων της νύχτας με το οργανωμένο έγκλημα». tanea.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Μεγαλώνει η λίστα θανάτου στον πόλεμο των συμμοριών». Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Ποιος ήταν ο «νονός των νονών» Β. Στεφανάκος που γάζωσαν με καλάσνικοφ». athensvoice.g. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  6. «Περίμενε και τη δική του σειρά στο συμβόλαιο του θανάτου». tanea.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  7. Νεσφυγέ, Λία (27 Σεπτεμβρίου 2002). «Κρύβεται, αλλά μιλάει στα κανάλια». Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024.