Θέατρο Badminton

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Badminton Theater
Badminton Theater logo.jpg
Λογότυπο του Badminton Theater.
Συνοπτική Περιγραφή
Τύπος εγκατάστασης: Κλειστός Πολυχώρος
Χωρητικότητα: Αμφιθέατρο - 2.430
Χρήση: Καλλιτεχνικές Παραγωγές, Συνέδρια
Εγκαίνια Θεάτρου: 2007
Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος: Μιχάλης Αδάμ
Διεύθυνση: Άλσος Στρατού, Γουδή, Αθήνα
Ιστοσελίδα: www.badmintontheater.gr

Το Badminton Theater ή Θέατρο Badminton, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πολυχώρος αφιερωμένος στη διοργάνωση εκδηλώσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Βρίσκεται εντός του μητροπολιτικού πάρκου Άλσος Στρατού της Αθήνας, στου Γουδή[1]. Στους χώρους του φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και μιούζικαλ. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συνέδρια[2], ημερίδες, παρουσιάσεις και εταιρικές εκδηλώσεις.

Ιστορία και αρχιτεκτονική μετατροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θέατρο Badminton στη σημερινή του μορφή.

Η αρχική χρήση της εγκατάστασης αφορούσε την υποδοχή του ολυμπιακού αγωνίσματος του Badminton κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Μετά τη λήξη τους, η νεότευκτη εγκατάσταση τέθηκε σε δημόσιο διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί δυναμικά[3][4][5]. Τελικά περιήλθε στην εταιρία «Athens Badminton Cultural Development Α.Ε.» (A.B.C.D.), η οποία πλειοδοτώντας απέκτησε την διαχείριση του για 20 χρόνια και ανέλαβε την ριζική αναμόρφωση και αξιοποίηση του ολυμπιακού ακινήτου[6].

Οι εκμισθωτές του χώρου Badminton μετέτρεψαν το κτίριο από αθλητική εγκατάσταση σε πολυδύναμο χώρο, κατάλληλο για μεσαίας και μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις[7]. Οι εργασίες αναδιαμόρφωσης άρχισαν το καλοκαίρι του 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2007, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια ευρώ[1][8][9]

Το μεταβιομηχανικό στυλ του εξωτερικού περιβλήματος, οι μεγάλοι υπαίθριοι χώροι του και το όνομά του, ήταν τα μόνα που έμειναν άθικτα. Το εσωτερικό ανοικοδομήθηκε εκ θεμελίων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αμφιθέατρο 2.430 θέσεων[9], πλαισιωμένο από φουαγιέ και αίθουσες.

Στο Θέατρο Badminton έχουν ανέβει αρκετές σημαντικές παραγωγές του διεθνούς θεάτρου και χορού[10][11][12][13] και έχουν εμφανιστεί αρκετοί καλλιτέχνες[14] ενώ ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές παραγωγές και τη διοργάνωση συνεδρίων.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότεροι χώροι του πολυχώρου Badminton είναι οι εξής:

Αμφιθέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμφιθέατρο Θεάτρου Badminton

Το αμφιθέατρο του Θεάτρου Badminton είναι η μεγαλύτερη στο είδος της αίθουσα στην Ελλάδα. Διαθέτει 2.430 καθίσματα[9][15] με δυνατότητες προσαρμογής της χωρητικότητας στο ήμισυ. Η σκηνή του έχει πλάτος 30 μέτρα, βάθος 18μ. και ύψος 15,5 μ. Διαθέτει 46 ηλεκτροκίνητα σταγκόνια πλήρως αυτοματοποιημένα τα οποία, μέσω κονσόλας προγραμματισμού τύπου Βatalpha μπορούν, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, να αλλάζουν την όψη των σκηνικών. Σε περίπτωση διοργάνωσης συνεδρίων και πολυπληθών εταιρικών εκδηλώσεων, η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο υποδοχής του πάνελ των ομιλητών και του πόντιουμ των κεντρικών εισηγήσεων. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης προβολέα εικόνων και η μετατροπή της σκηνής σε επιφάνεια προβολής. Ο φωτισμός του χώρου γίνεται από υψηλής ποιότητας προβολείς. Περιλαμβάνει επίσης 200 dimmers, κονσόλα φωτισμού Congo ETC, 5 οθόνες φωτοδιόδων για υπερτιτλισμό και βιντεοπροβολείς.

Η πλατεία περιλαμβάνει συνολικά 2.430 καθίσματα σε αμφιθεατρική διάταξη. Η εργονομική τους σχεδίαση εξασφαλίζει ανεμπόδιστη ορατότητα. Για εκδηλώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη αμεσότητα με το κοινό και απευθύνονται σε μικρότερο αριθμό ατόμων, η αίθουσα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε με την τοποθέτηση ενός μετακινούμενου χωρίσματος να μπορεί να υποδέχεται αριθμητικά μικρότερο κοινό.

Η ακουστική σε σκηνή και πλατεία, έχει μέσο χρόνο αντήχησης μικρότερο από 1.1 sec. Επίσης υπάρχει ισομερής διανομή του ήχου στην αίθουσα με απόκλιση ±2 db από σημείο σε σημείο. Η κεντρική ψηφιακή κονσόλα είναι 96 καναλιών τύπου MIDAS XL 8[16].

Φουαγιέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνω Φουαγιέ.

Ο πολυχώρος διαθέτει δύο Φουαγιέ που καταλαμβάνουν περισσότερα από 1.500 τ.μ. Το Άνω Φουαγιέ αποτελεί το βασικό χώρο υποδοχής των επισκεπτών. Διαθέτει αναρτημένα banners με εσωτερικό μηχανισμό φωτισμού καθώς και επίπεδες οθόνες για την προβολή οπτικού υλικού. Επίσης, έχει θέα προς το πάρκο Στρατού και φυσικό φωτισμό. Το Άνω Φουαγιέ συνδέεται με το κάτω με δύο ανοικτά κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα. Το Κάτω Φουαγιέ έχει πρόσβαση στο κάτω διάζωμα του αμφιθεάτρου και διαθέτει διακριτούς χώρους καπνιστών.

Κάτω Διάζωμα.

Προθάλαμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προθάλαμος.


Ο Προθάλαμος είναι ο κύριος χώρος υποδοχής των επισκεπτών. Οι συχνότερες χρήσεις του αφορούν την παραλαβή εισιτηρίων, την εγγραφή συνέδρων και τον έλεγχο ασφαλείας. Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν 8 γκισέ εξυπηρέτησης, αναρτημένες επίπεδες οθόνες TFT και σύστημα φωτιζόμενων πινάκων (banners), διαχωριστικές ροές για τον έλεγχο της αυξημένης προσέλευσης και ανελκυστήρα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Από τον Μάρτιο του 2012 το Θέατρο Badminton απέκτησε ηλεκτρονικό check-in με χρήση συστήματος ανάγνωσης barcode.

Λοιπές υποστηρικτικές υποδομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τις παρατιθέμενους χώρους, το Θέατρο Badminton διαθέτει και αρκετές περιφερειακές υποδομές που εξυπηρετούν τις διάφορες ανάγκες των εκάστοτε διοργανώσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Γραφεία Διοικήσεως
 • Καμαρίνια
 • Βάση των τεχνικών του αμφιθεάτρου
 • Green Room
 • Meeting Hall (μέγιστης χωρητικότητας 300 ατόμων)
 • Αίθουσα Τύπου - Press Room(70 ατόμων)
 • Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θέατρο Badminton βρίσκεται μέσα στην έκταση του Άλσους Στρατού, στη συμβολή των λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη, στην περιοχή Γουδή[17], με εύκολη πρόσβαση από το σταθμό Κατεχάκη του μετρό και από στάσεις λεωφορείων[18][19].

Ο υπαίθριος χώρος γύρω από το συγκρότημα μπορεί να υποδεχτεί περισσότερα από 800 οχήματα ή περισσότερα από 70 λεωφορεία μέσω των εισόδων από Λεωφόρο Μεσογείων (Σχολή Αστυνομίας) και της Λεωφόρου Κανελλοπούλου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Πράσινο αντί μπετόν για όλους, με ιδιωτικά κεφάλαια,άρθρο στο site του Flash 96, 13 Απριλίου 2009 Αρχειοθετήθηκε 2009-06-14 στο Wayback Machine..
 2. Athens Convention Bureau
 3. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - Δελτίο Τύπου για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση
 4. Kissoudi, P. 2010. Athens' Post-Olympic Aspirations and the Extent of their Realization. The International Journal of the History of Sport, 27(16-18), pp.2780–2797
 5. Boukas, N. Ziakas, V. and Boustras, G. 2011. Towards reviving post-Olympic Athens as a cultural destination. Current Issues in Tourism, 15(1-2), pp.89-105
 6. «Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου - Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2012. 
 7. «ABOUT BRAND GREECE / NEW, POST-OLYMPIC ATHENS (National Technical University of Athens)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2012. 
 8. Πρωτοβουλία Badminton για να «πρασινίσουν» 20 στρέμματα στου Γουδή, άρθρο στην εφημερίδα Ημερησία, 28 Μαρτίου 2009
 9. 9,0 9,1 9,2 Σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 13 Απριλίου 2009[νεκρός σύνδεσμος]
 10. «Διασκέδαση: Η Λίμνη των Κύκνων - ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2012. 
 11. «Μάμα μία» στο Θέατρο Badminton, Εφημερίδα Καθημερινή[νεκρός σύνδεσμος]
 12. Δεκαπέντε υπερπαραγωγές φέτος στο θέατρο Badminton, Εφημερίδα Ημερησία
 13. «Athens News, Badminton nets the best, 5/9/2011, σελ.18-19». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2012. 
 14. «PJ Harvey live – Συναυλία στο Θέατρο Badminton». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2009. 
 15. Ούτε Broadway, ούτε West End Απλώς, Badminton, Εφημερίδα Ελευθεροτυπία[νεκρός σύνδεσμος]
 16. «d&b in Athens for state of the art Badminton Theatre». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013. 
 17. Χάρτης Περιοχής[νεκρός σύνδεσμος]
 18. Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών
 19. «Αττικό Μετρό Α.Ε.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]