Ραβδωτός κώδικας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
UPC-A Γραμμωτός Κώδικας

Ραβδωτός κώδικας,[εκκρεμεί παραπομπή] ή γραμμωτός κώδικας, ή γραμμικός κώδικας[1] (επίσης, με μια λέξη: ραβδοκώδικας και γραμμοκώδικας), εκ του αγγλ. barcode,[2] ονομάζεται η εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο παράλληλων ανισόπαχων γραμμών (δηλ. γραμμών και διαστημάτων) και η οποία περιέχει πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν στο οποίο αναγράφεται. Συγκεκριμένα, αποτελείται από μια σειρά γραμμών και ανάλογων αριθμών που αντιστοιχεί στην περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: την τιμή, την ημερομηνία λήξης αλλά και το υπόλοιπο σε μια αποθήκη ή τον κωδικό παρτίδας κ.άλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βλ. αποτελέσματα αναζήτησης μετάφρασης για το αγγλικό «barcode» στα ελληνικά, στο IATE - The EU's multilingual term base. Σε χρήση είναι και οι όροι που αντί για «κώδικας» περιέχουν ως δεύτερο συνθετικό το «κωδικός»: γραμμωτός κωδικός, γραμμικός κωδικός, ραβδωτός κωδικός.
  2. Αλλά και γραμμοκωδικός, ραβδοκωδικός. Ο φορέας GS1 Association Greece (Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για τη Διαχείριση των Διεθνών Προτύπων GS1), o οποίος εκδίδει και διαχειρίζεται τα ελληνικά «barcodes με προθέματα 520 και 521», αφήνει τον αγγλικό όρο barcode αμετάφραστο, ωστόσο κάνει λόγο για έκδοση «κωδικών» και όχι «κωδίκων».
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • EAN (σύστημα ραβδοκώδικα)