Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ραβδωτός κώδικας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
3570671199268UPC-A Γραμμωτός Κώδικας

Ραβδωτός κώδικας ή γραμμωτός κώδικας, ή ραβδοκώδικας (αγγλικά: barcode) ονομάζεται η εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο παράλληλων ανισόπαχων γραμμών η οποία περιέχει πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν στο οποίο αναγράφεται.[1] Συγκεκριμένα, αποτελείται από μια σειρά γραμμών και ανάλογων αριθμών που αντιστοιχεί στην περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: την τιμή, την ημερομηνία λήξης αλλά και το υπόλοιπο σε μια αποθήκη ή τον κωδικό παρτίδας κ.ά.

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρεία χρήση έχει στα συσκευασμένα προϊόντα κάθε είδους που διατίθενται σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα τεχνολογίας αλλά και πολυκαταστήματα.

Μία άλλη σημαντική εφαρμογή είναι η χρήση του ως μοναδικού κωδικού που τυπώνεται στα οπισθόφυλλα βιβλίων και περιδικών. Πολλές βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν τους ραβδοκώδικες στο σύστημα δανεισμού τους, ζητώντας από τα εγγεγραμμένα μέλη τους να σκανάρουν τον ραβδωτό κώδικα ή να εισάγουν τον αριθμό που αντιστοιχεί σε αυτόν.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παππάς, Αλέξανδρος (31 Ιανουαρίου 2016). «Πώς οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των υπεραστικών συγκοινωνιών» (PDF). Ιδρυματικό Αποθετήριο του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Άρτα: ΤΕΙ Ηπείρου. σελ. 51. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2020. Ραβδωτός Κώδικας ή γραμμωτός κώδικας η ραβδοκώδικας (barcode) ονομάζεται η εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης, η οποία αποτελείται από ένα σύνολο παράλληλων ανισοπαχών γραμμών και η οποία περιέχει πληροφορίες που αφορούν στο προϊόν στο οποίο αναγράφεται. 
  2. «ΚΟΗΑ Κυκλοφορία υλικού: Δανεισμός / Μηνύματα δανεισμού /ανανεώσεις / επιστροφές / πρόστιμα /κρατήσεις» (PDF). Βιβλιοθήκη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης. σελ. 7. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2020. Από την καρτέλα «Κυκλοφορία υλικού» επιλέγουμε την Ανανέωση για να εισάγουμε το ραβδοκώδικα του τεκμηρίου 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • EAN (σύστημα ραβδοκώδικα)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Barcode στο Wikimedia Commons