Η μεγάλη ανατριχίλα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μεγάλη ανατριχίλα
ΣκηνοθεσίαΛόρενς Κάσνταν[1][2][3]
ΠαραγωγήΜάικλ Σάμπεργκ
ΣενάριοΛόρενς Κάσνταν
ΠρωταγωνιστέςΤομ Μπέρεντζερ[3][4][5], Γκλεν Κλόουζ[2][3][4], Τζεφ Γκόλντμπλουμ[2][3][4], Γουίλιαμ Χερτ[3][4][5], Κέβιν Κλάιν[2][4][5], Μαίρη Κέι Πλέις[4][5], Μεγκ Τίλι[4][5], Τζόμπεθ Γουίλιαμς[4][5], Ντον Γκάλογουεϊ[4] και Τζον Κάσνταν
ΜουσικήΑρίθα Φράνκλιν
ΦωτογραφίαΤζον Μπέιλεϊ
ΜοντάζΚάρολ Λίτλτον
Εταιρεία παραγωγήςCarson Entertainment
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1983 και 27  Απριλίου 1984 (Γερμανία)[6]
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η μεγάλη ανατριχία (αγγλικά: The Big Chill) είναι μια αμερικανική δραματική κωμωδία του 1983 σε σκηνοθεσία Λόρενς Κάσνταν, με πρωταγωνιστές τους Τομ Μπέρεντζερ, Γκλεν Κλόουζ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Γουίλιαμ Χερτ, Κέβιν Κλάιν, Μαίρη Κέι Πλέις, Μεγκ Τίλι και Τζο Μπεθ Ουίλιαμς. Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε μια ομάδα μπέιμπι μπούμερ που φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επανενώνονται 15 χρόνια αργότερα, όταν ο φίλος τους Άλεξ αυτοκτονεί. Ο Κέβιν Κόστνερ είχε επιλεγεί για τον ρόλο του Άλεξ, αλλά όλες οι σκηνές που έδειχναν το πρόσωπό του κόπηκαν στο μοντάζ. [7] Η ταινία γυρίστηκε στο Μποφόρ της Νότιας Καρολίνας. [8]

Το σάουντρακ της ταινίας περιλαμβάνει μουσική σόουλ, rhythm and blues και ποπ-ροκ από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, συμπεριλαμβανομένων κομματιών των Creedence Clearwater Revival, Αρίθα Φράνκλιν, Μάρβιν Γκέι, The Temptations, The Rolling Stones και Three Dog Night.

Η μεγάλη ανατριχίλα διασκευάστηκε για την τηλεόραση ως σειρά με τον τίτλο Hometown. Αργότερα, επηρέασε τις τηλεοπτικές σειρές Τριάντα και κάτι και A Million Little Things. [9]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αυτοκτονία του Άλεξ Μάρσαλ, οι παλιοί συμφοιτητές του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στενοί φίλοι του παρευρίσκονται στην κηδεία του σε μια φυτεία στο Μπορόφ της Νότιας Καρολίνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όλοι μένουν στο σπίτι των συμφοιτητών και και φίλων τους Σάρα και Χάρολντ Κούπερ.

Οι άλλοι φίλοι, Σαμ Γουέμπερ, ηθοποιός της τηλεόρασης, Μεγκ Τζόουνς, δικηγόρος ακινήτων, Μάικλ Γκολντ, δημοσιογράφος του περιοδικού People, Νικ Κάρλτον, πρώην ψυχολόγος του ραδιοφώνου, ένας ανίκανος βετεράνος του Πολέμου του Βιετνάμ, ο οποίος είναι μονίμως υπό την επήρεια ναρκωτικών, και η αποτυχημένη συγγραφέας Κάρεν Μπόουεν, με τον σύζυγό της, Ρίτσαρντ, στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας. Παρούσα είναι και η Κλόε, η νεότερη κοπέλα του Άλεξ.

Ενώ κάνει τζόγκινγκ νωρίς το επόμενο πρωί, ο Χάρολντ αποκαλύπτει στον Νικ ότι μια μεγάλη εταιρεία πρόκειται να αγοράσει τη μικρή του επιχείρηση, κάτι που θα τον κάνει πλούσιο και θα τριπλασιάσει την αξία της μετοχής της εταιρείας του. Αναφέρει ότι το ίδιο είχε αποκαλύψει και στον Άλεξ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αγοράσει ακίνητο στην περιοχή. Ο Χάρολντ προτείνει στον Νικ να χρησιμοποιήσει την πληροφορία για να αλλάξει χώρο εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, αποκαλύπτεται ότι η Σάρα και ο Άλεξ είχαν σύντομη σχέση πέντε χρόνια νωρίτερα, την οποία γνώριζαν όλοι οι φίλοι. Ο Νικ παρηγορεί τον Χάρολντ λέγοντας: "Δεν παντρεύτηκε τον Άλεξ". Ο Χάρολντ, η Σάρα και ο Άλεξ το ξεπέρασαν, αλλά η Σάρα αργότερα λέει στην Κάρεν ότι η φιλία της με τον Άλεξ πληγώθηκε λόγω της σχέσης τους.

Ο Ρίτσαρντ γυρίζει στο σπίτι την επόμενη μέρα, αλλά η Κάρεν μένει. Ο Χάρολντ, ο Νικ, ο Μάικλ και η Κλόε βγαίνουν έξω για να δουν το παλιό σπίτι που ανακαίνιζαν η Κλόε και ο Άλεξ. Εντωμεταξύ, η Μεγκ λέει στη Σάρα ότι έχει βαρεθεί τις αποτυχημένες σχέσεις και σκοπεύει να κάνει παιδί μόνη της. Πιστεύοντας ότι έχει ωορρηξία, σχεδιάζει να ζητήσει από τον Σαμ να γίνει ο πατέρας του παιδιού της. (Πλησιάζει πρώτα τον Νικ, και έτσι γίνεται η τελευταία που μαθαίνει για το τραυματισμό του στον πόλεμο.) Ο Μάικλ, που φλερτάρει συνεχώς την Κλόε, χρειάζεται επενδυτές για ένα νυχτερινό κέντρο στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο, η Σάρα δακρύζει και αναρωτιέται αν ο ένθερμος ιδεαλισμός της δεκαετίας του '60 ήταν «απλώς μόδα». Αργότερα το ίδιο βράδυ, η Μεγκ πλησιάζει τον Σαμ, αλλά εκείνος αρνείται, νιώθοντας ότι η πατρότητα είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Ο ίδιος έχει ένα παιδί από το οποίο είναι αποξενωμένος. Ο Νικ μοιράζεται τα ναρκωτικά του, με ποικίλα αποτελέσματα.

Την επόμενη μέρα, ο Χάρολντ αγοράζει παπούτσια για τρέξιμο για όλους. Ο Νικ πηγαίνει στο παλιό σπίτι και κάθεται στη βεράντα ώρες, χάνοντας τον αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ο Μάικλ προσφέρεται να γίνει ο πατέρας του παιδιού της Μεγκ, θυμίζοντάς της τη σεξουαλική τους επαφή στο κολέγιο.

Στο ημίχρονο ενός αγώνα ποδοσφαίρου, ένας αστυνομικός της περιοχής συνοδεύει τον σκυθρωπό Νικ πίσω στο σπίτι, που έχει παραβιάσει το κόκκινο φανάρι και γίνεται επιθετικός όταν τον σταματήσει. Αναγνωρίζοντας τον Σαμ, ο αστυνομικός προσφέρεται να αποσύρει τις κατηγορίες εάν ο Σαμ μπει στην Porsche 911 του Νικ όπως κάνει ο ήρωας που υποδύεται ο ηθοποιός στην τηλεόραση. Ο Σαμ προσπαθεί και αποτυγχάνει έχοντας υποστεί ελαφρύ τραυματισμό. Ο Νικ εξοργίζει τον Χάρολντ κατηγορώντας τον ότι είναι φιλικός με τους αστυνομικούς. Ο Χάρολντ τιμωρεί τον Νικ, λέγοντάς του ότι είναι στο σπίτι του και η απερισκεψία του Νικ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το όνομά του.

Η Κάρεν λέει στον έκπληκτο Σαμ ότι είναι ερωτευμένη μαζί του και θέλει να αφήσει τον Ρίτσαρντ. Αυτός της λέει ότι ο πρώτος του γάμος απέτυχε λόγω πλήξης και δεν θέλει να κάνει το ίδιο λάθος. Η Κάρεν φεύγει θυμωμένη.

Η Μεγκ λέει στη Σάρα ότι ο Μάικλ είναι λάθος επιλογή. Η Σάρα παρατηρεί τη ζεστή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της μικρής κόρης της και της Μεγκ. Αργότερα, η ομάδα, μπερδεμένη με τον θάνατο του Άλεξ, μετανιώνει που έχασε επαφή μαζί του. Σε όλους εκτός από τον Σαμ, φαίνεται ότι ο Άλεξ αποσύρθηκε εσκεμμένα. Ο Νικ είναι ιδιαίτερα κυνικός και πικραμένος από τη ζωή, την αγάπη και τη φιλία. Η Κάρεν ακολουθεί τον Σαμ έξω για να τον ηρεμήσει και κάνουν σεξ. Η Σάρα τραβάει τον Χάρολντ στην άκρη και τον αγκαλιάζει, λέγοντάς του ότι έχει μια χάρη να του ζητήσει: «Είναι για τη Μεγκ». Η Μεγκ πηγαίνει στον Χάρολντ. κάνουν έρωτα, τρυφερά. Η Κλόε ζητά από τον Νικ να περάσει τη νύχτα μαζί της στο δωμάτιο που μοιραζόταν με τον Άλεξ.

Το επόμενο πρωί, ο Χάρολντ ανακοινώνει ότι ο Νικ και η Κλόε θα μείνουν και θα ανακαινίσουν το παλιό σπίτι. Η Κάρεν ετοιμάζει βαλίτσες για να επιστρέψει στον Ρίτσαρντ. Ο Μάικλ παραιτείται από τα σχέδιά του να ανοίξει νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Ο Νικ δείχνει σε όλους τι βρήκε στα χαρτιά του Άλεξ: μια παλιά στήλη που είχε γράψει ο Μάικλ για τον Άλεξ όταν απέρριψε μια καλή υποτροφία. Καθώς οι φίλοι ετοιμάζονται να φύγουν, ο Μάικλ αστειευόμενος λέει στους Κούπερ ότι έκαναν μυστική ψηφοφορία και αποφάσισαν να μη φύγουν ποτέ.  

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λόρενς Κάσνταν και η Μπάρμπαρα Μπένεντεκ άρχισαν να γράφουν τη Μεγάλη ανατριχίλα τον Σεπτέμβριο του 1980. Έγραψαν το σενάριο ως μια ημιαυτοβιογραφική ιστορία εμπνευσμένη από τον αισιόδοξο πολιτικό τους ακτιβισμό ενώ φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια την απογοήτευσή τους για την κοινωνία τη δεκαετία του 1970. Έγραφαν το σενάριο ενώ ο Κάσνταν σκηνοθετούσε την Έξαψη και πολλά μέλη του καστ αυτής της ταινίας συμφώνησαν να εμφανιστούν στη Μεγάλη ανατριχίλα αν ολοκληρωνόταν. [10]

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 1982, στην Ατλάντα. Τα γυρίσματα έγιναν επίσης σε μια φυτεία στο Μποφόρ της Νότιας Καρολίνας, όπου γυρίστηκε η ταινία. [11] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 1983. [11]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 24 Μαρτίου 1984. [12]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 69% με βάση κριτικές 39 κριτικών, με μέση βαθμολογία 6,2/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει «Η μεγάλη ανατριχίλα αποτυπώνει το αυξανόμενο ενθουσιασμό μιας γενιάς με ένα καταπληκτικό καστ, μια χούφτα οξυδερκείς ιδέες και ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της δεκαετίας». [13] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 61 στα 100 με βάση κριτικές 12 κριτικών, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές". [14]

Εκείνη την εποχή, ο Ρίτσαρντ Κορλίς του Time περιέγραψε τη Μεγάλη ανατριχίλα ως μια «αστεία και άγρια έξυπνη ταινία».

Ο Βίνσεντ Κάνμπι της εφημερίδας New York Times έγραψε ότι η ταινία ήταν μια «πολύ ολοκληρωμένη, σοβαρή κωμωδία» και μια «ασυνήθιστα καλή επιλογή για να ανοίξει το φετινό [Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης]». [15]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγάλη ανατριχίλα κέρδισε δύο σημαντικά βραβεία:

Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0085244/. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 stopklatka.pl/film/wielki-chlod. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=1168.html. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 www.imdb.com/title/tt0085244/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 www.filmaffinity.com/en/film458409.html. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  6. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0085244/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  7. «Στάχτες γίναν τα όνειρά µας». ΤΑ ΝΕΑ. 27 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2022. 
  8. McDermott, John (October 29, 2017). «South Carolina mansion featured in "Big Chill," "Great Santini" is sold». Post and Courier. http://www.postandcourier.com/business/south-carolina-mansion-featured-in-big-chill-great-santini-is/article_a0edcc1e-2140-11e7-a55a-837c6fca43e4.html. Ανακτήθηκε στις October 29, 2017. 
  9. Emmanuel, Susan. «Thirtysomething». Museum of Broadcast Communications. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-02-16. https://web.archive.org/web/20080216230226/http://www.museum.tv/archives/etv/T/htmlT/thirtysomethi/thirtysomethi.htm. Ανακτήθηκε στις May 8, 2008. 
  10. «The Big Chill». catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
  11. 11,0 11,1 «The Big Chill». catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2022. 
  12. «Η μεγάλη ανατριχίλα (1983)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2022. 
  13. «The Big Chill (1983)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
  14. «The Big Chill». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
  15. Canby, Vincent (23 Σεπτεμβρίου 1983). «The Big Chill (1983)». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]