Η δράσις αρχίζει τα μεσάνυχτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η δράσις αρχίζει τα μεσάνυχτα
(Le rouge est mis)
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΖιλ Γκρέιντζερ[1]
ΣενάριοΜισέλ Ωντιάρ, Ζιλ Γκρέιντζερ και Ωγκύστ Λε Μπρετόν
ΠρωταγωνιστέςΖαν Γκαμπέν, Λίνο Βεντούρα, Μαρσέλ Μποζουφί, Ανί Ζιραρντό, Πολ Φρανκέρ, Αλμπερ Ντινάν, Αλμπέρ Μισέλ, Αλμπέρ Μοντινί, Antonin Berval, Georges Carrère, Σαρλ Μπουιγιό, Κριστιάν Μπροκάρ, Claude Nicot, Dominique Boschero, Γκαμπριέλ Γκομπέν, Gaby Basset, Georges Demas, Γκι Λαρός, Ανρί Ατάλ, Henri Coutet, Ζακ Μαρίν, Jean Bérard, Jean Degrave, Jean-Pierre Mocky, Jo Peignot, Josselin, Λορ Παγιέτ, Λιλιάν Νταβίντ, Λισιέν Ρεμπούρ, Lucienne Legrand, Μαρσέλ Μπερνιέ, Marcel Rouzé, Maurice Magalon, Νικόλ Φαμπρίς, Noëlle Hussenot, René Bernard, René Hell, René Worms, Robert Leray, Serge Lecointe, Sylvain Lévignac και Thomy Bourdelle
ΦωτογραφίαLouis Page
ΜοντάζΚριστιάν Γκωντέν και Jacqueline Sadoul
Πρώτη προβολή12  Απριλίου 1957[2]
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Η δράσις αρχίζει τα μεσάνυχτα (Πρωτότυπος τίτλος: Le rouge est mis) είναι Γαλλικό αστυνομικό φιλμ νουάρ του 1957 σε σκηνοθεσία Ζιλ Γκρέιντζερ και σενάριο των Μισέλ Ωντιάρ, Ζιλ Γκρέιντζερ και Ογκούστ λε Μπρετόν, βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του Ογκούστ λε Μπρετόν. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπέν, Μαρσέλ Μποζουφί και η Ανί Ζιραρντό. [3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουί Μπερτέν είναι ο ιδιοκτήτης ενός γκαράζ του Παρισιού, που ταυτόχρονα είναι και μέλος μιας συμμορίας που διαπράττει ένοπλες ληστείες. Ο Λουί και οι τρεις συνεργοί του, ο Τσιγγάνος, ο Ναύτης και ο Φρίντο είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, ώστε στην καθημερινή ζωή τους να φαίνονται νομοταγείς ενώ παράλληλα, να επιδίδονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ ο μικρότερος αδελφός του Λουί, ο Πιέρ ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί και ζει στην Λυών, βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα περιορισμού των μετακινήσεων του. Ο Πιέρ αποφασίζει να παραβιάσει τους κανόνες και να επισκεφτεί στο Παρίσι την ερωμένη του, την Ιλέν. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Πιέρ και τον πιέζει να δώσει πληροφορίες για τις ύποπτες δραστηριότητες του αδελφού Λουί, με αντάλλαγμα την πλήρη ελευθερία του, ωστόσο ο Πιέρ αρνείται να καταδώσει τον αδελφό του. Ο Λουί μαθαίνει το περιστατικό και πηγαίνει και συναντά την Ιλέν προσποιούμενος έναν εύπορο πελάτη. Κατά την βόλτα τους στο δάσος της Βουλώνης της αποκαλύπτει ότι είναι ο αδελφός του Πιέρ, απειλώντας την ευθέως να σταματήσει να βλέπει τον Πιέρ, διαφορετικά θα βρεθεί σε κανά χαντάκι στο δάσος.

Ο τσιγγάνος επισκέπτεται τον Λουί στο σπίτι του για να συζητήσουν το σχέδιο για μια νεα ληστεία, όπου ξαφνικά αντιλλαμβάνεται ότι κάποιος κρυφακούει την συζήτηση τους. Ο τσιγγάνος αναστατωμένος ανοίγει απότομα την πόρτα και βλέπει απ' έξω τον Πιέρ, ο οποίος κατά κακή του τύχη περνούσε για να πάει στο δωμάτιο του. Ο Λουί φανερά ενοχλημένος ζητά από τον Πιέρ ότι άκουσε να το ξεχάσει και να μην μιλήσει σε κανέναν.

Την επόμενη μέρα κατά την διάρκεια μιας ακόμη ληστείας, ο Τσιγγάνος σκοτώνει δύο φρουρούς της χρηματαποστολής και τραυματίζει δύο ακόμη αστυνομικούς που τους καταδιώκαν με τις μοτοσικλέτες τους. Η συμμορία καταφέρνει να ξεφύγει και να επιστρέψει στην καθημερινή ζωή τους. Η αστυνομία όμως επισκέπτεται τον Λουί και τον συλλαμβάνει ως συνεργό για την αιματηρή ληστεία. Ο Λουί αρνείται σθεναρά κάθε ανάμιξη του στην υπόθεση, ωστόσο η αστυνομία εμφανίζει στον Λουί τον συνεργό του τον Φρίντο, ο οποίος αναγκάστηκε να ομολογήσει κάτω από την πίεση των δολοφονιών που έγιναν. Εν τω μεταξύ ο Τσιγγάνος μη γνωρίζοντας ποιος πραγματικά τους κάρφωσε, και πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο Πιέρ πηγαίνει στο σπίτι της Ιλέν για να τον σκοτώσει. Ο Λουί καταφέρνει και δραπετεύει από το αστυνομικό τμήμα, όπου και πληροφορείται ότι ο Τσιγγάνος έψαχνε τον Πιέρ. Ο Λουί τρέχει αμέσως στο σπίτι της Ιλέν για να πει στον Τσιγγάνο ότι ο αδελφός του δεν έχει καμιά εμπλοκή, αλλά εκείνος δεν τον πιστεύει. Ακολουθεί ανταλλαγή πυρών, αλλά ο Λουί την τελευταία στιγμή προτού ξεψυχήσει προλαβαίνει και σκοτώνει τον Τσιγγάνο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 30 Μαρτίου 1959 στoυς κινηματογράφους Άστυ και Ελληνίς της Αθήνας.[4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάριος Πλωρίτης έδωσε μια μεικτή κριτική αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Για μιαν ακόμη φορά, ο Ζαν Γκαμπέν παίζει έναν «σκληρό» με όλη την άνεση (και τα «τρυκ») της πολύχρονης πείρας του, κι ο Λίνο Βεντούρα χειρίζεται τα τόμιγκαν σαν τρόμπες του φλιτ. Η Αννί Ζιραρντό που την είχαμε ξεχωρίσει στο «κλειδί του μυστηρίου» προσπαθεί να δώσει υπόσταση στον σκιώδη ρόλο της.»

— Εφημερίδα Ελευθερία, 29 Μαρτίου 1959. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0050913/. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt0050913/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2016.
  3. «Πληροφορίες για το φιλμ νουάρ του Ζιλ Γκρέιντζερ». cinema-francais.fr. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2020. 
  4. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 29 Μαρτίου 1959. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Η ζωή της πόλεως». Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 29 Μαρτίου 1959. σελ. 4η. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο Check |url= value (βοήθεια) (PDF) στις 14 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]