Η αγριόπαπια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η αγριόπαπια (1884, νορβηγικά: Vildanden), Πρώτη έκδοση

Η αγριόπαπια (1884, νορβηγικά: Vildanden) είναι θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν με πέντε πράξεις. Συγκαταλέγεται στα πιο διάσημα έργα του Σκανδιναβού δραματουργού.

Ο πρωταγωνιστής του έργου, Γκρέγκερς Βέρλε, επιστρέφει μετά από χρόνια στο πατρικό του. Για πολύ καιρό είχε απομακρυνθεί από τον πατέρα του, τον χονδρέμπορο Βέρλε. Στο σπίτι συναντά ξανά τον παλιό του φίλο, Γιάλμαρ Έκνταλ, με τον οποίο επίσης είχε χάσει επαφή. Όταν συνειδητοποιεί ότι ο παλιός του φίλος είναι πιασμένος σε έναν ιστό ψεύδους και ίντριγκας, θέλει να του ανοίξει τα μάτια. Αντιμέτωπος με την αλήθεια, ο Γιάλμαρ πρέπει να βρει το θάρρος για κάτι ανώτερο, για ένα ιδανικό μέλλον. Στην πραγματικότητα, ο Γκρέγκερς όχι μόνο καταστρέφει τη ζωή του Γιάλμαρ, ο οποίος δεν έχει μεγαλώσει με τον ιδεαλισμό του Γκρέγκερς, καταστρέφει επίσης τη ζωή της συζύγου του Γιάλμαρ, της Γκίνα.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο του χαρακτήρα της Χέντβιγκ ήταν ένα κορίτσι από τη Γερμανία που γνώρισε ο Ίψεν όταν ολοκλήρωσε το έργο στο Γκόσενζας το καλοκαίρι του 1884. Χέντβιγκ ήταν το όνομα της αδελφής του, με την οποία ήταν πολύ κοντά, η οποία με τη σειρά της πήρε το όνομά της από τη γιαγιά τους από το μέρος της μητέρας τους, Χέντεβιγκ Πάους (1763–1848).[1]

Ο χαρακτήρας του γερο-Έκνταλ θεωρείται ότι είναι βασισμένος στον πατέρα του Ίψεν, Κνουντ Ίψεν.[2]

Ελληνική Έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερρίκος Ίψεν: Η Αγριόπαπια, Μεταφραστής: Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος, Εκδόσεις Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλο (2019, 3η έκδ.)

Ερρίκος Ίψεν: Η Αγριόπαπια, Μεταφραστής: Ήρκος Αποστολίδης, Εκδόσεις: Gutenberg


Ελληνικές Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος βασικών πληροφοριών ελληνικών θεατρικών αναπαραστάσεων του έργου "Η αγριόπαπια"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Else Høst, Vildanden av Henrik Ibsen, Aschehoug, 1967
  2. Edda: nordisk tidsskrift for litteraturforskning, Vol. 56, 1956