Η Χήρα (ταινία, 2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Χήρα (ταινία του 2018))
Η Χήρα (2018)
Greta (2018)
Θεατρική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝιλ Τζόρνταν
ΠαραγωγήΛόρενς Μπέντερ, Σίντνεϊ Κίμελ, Τζέιμς Φλιν και Τζον Πενότι
ΣενάριοΡέι Ράιτ και Νιλ Τζόρνταν
ΠρωταγωνιστέςΙζαμπέλ Ιπέρ, Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Μάικα Μονρό, Κολμ Φιόρε και Στίβεν Ρία
ΜουσικήΧαβιέ Ναβαρέτε
ΦωτογραφίαΣέιμους ΜακΓάρβι
ΜοντάζΝικ Έμερσον
Εταιρεία παραγωγήςSidney Kimmel Entertainment, SHOWBOX Co., Ltd. και Screen Ireland
ΔιανομήFocus Features
Πρώτη προβολή2018, 16  Μαΐου 2019 (Γερμανία) και 12  Ιουνίου 2019 (Γαλλία)[1]
Κυκλοφορία6 Σεπτεμβρίου 2018 (TIFF)
1 Μαρτίου 2019 (ΗΠΑ)
19 Απριλίου 2019 (Ιρλανδία)
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Δημοκρατία της Ιρλανδίας
ΓλώσσαΑγγλικά
Ακαθάριστα έσοδα18,6 εκατομμύρια

Η ταινία Η χήρα (αγγλικά: Greta) είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ του 2018 σε σκηνοθεσία του Νιλ Τζόρνταν και σενάριο των Ρέι Ράιτ και Νιλ Τζόρνταν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ιζαμπέλ Υπέρ, η Κλόι Γκρέις Μορέτζ, η Μάικα Μονρό, ο Κολμ Φιόρε και ο Στίβεν Ρία. Η ταινία έχει θέμα μια νεαρή γυναίκα, καθώς επιστρέφει μία τσάντα που βρίσκει στο μετρό σε μία μοναχική γυναίκα, η οποία γίνεται εμμονική μαζί της.

Η χήρα πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. Κυκλοφόρησε στις αίθουσες την 1η Μαρτίου 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Focus Features. Η ταινία έχει κερδίσει πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει λάβει μικτές κριτικές από κριτικούς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φράνσις ΜακΚόλεν (Κλόι Γκρέις Μορέτζ) είναι μια νεαρή σερβιτόρα που ζει στη Νέα Υόρκη με τη φίλη της Έρικα (Μάικα Μονρό). Η Φράνσις εξακολουθεί να πενθεί για τον θάνατο της μητέρας της, που συνέβη ένα χρόνο πριν, και η σχέση της με τον εργασιομανή πατέρα της, Κρις (Κολμ Φιόρε), είναι λίγο ψυχρή. Ένα πρωί, η Φράνσις βρίσκει μια τσάντα στο μετρό. Μέσα βρίσκει την ταυτότητα μίας γυναίκας με το όνομα Γκρέτα Χιντέγκ (Ιζαμπέλ Υπέρ). Η Φράνσις επισκέπτεται τη Γκρέτα ώστε να της επιστρέψει την τσάντα και η Γκρέτα την προσκαλεί μέσα στο σπίτι της για ένα φλιτζάνι καφέ.

Η Γκρέτα λέει στη Φράνσις ότι είναι μία χήρα από τη Γαλλία και η κόρη της είναι ακόμα εκεί, σπουδάζοντας στο Παρίσι. Η Φράνσις αρχίζει να περνάει χρόνο με τη Γκρέτα, καθώς θλίβεται από την ιστορία της και τη μοναξιά της, και θέλει να της κρατήσει λίγη συντροφιά, παρά τις αντιρρήσεις της Έρικας ότι η φιλία τους δεν είναι φυσιολογική. Ένα βράδυ, ενώ η Φράνσις δειπνεί με την Γκρέτα, βρίσκει ένα ντουλάπι γεμάτο με πολλές τσάντες, ίδιες με αυτήν που βρήκε στο μετρό και η ίδια. Στις τσάντες επισυνάπτονται ονόματα ανθρώπων και αριθμοί τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων της Φράνσις.

Η Φράνσις, θορυβημένη από αυτή την ανακάλυψη, αποφασίζει να διακόψει τις σχέσεις της με την Γκρέτα. Η Γκρέτα αρχίζει να καταδιώκει τη Φράνσις, βλέποντας τον εαυτό της ως αντικαταστάτρια της νεκρής μητέρας της Φράνσις. Την παρενοχλεί πολλές φορές και εμφανίζεται ακόμη και στο εστιατόριο όπου δουλεύει η Φράνσις, προκαλώντας μια υπερβολική σκηνή που έχει ως αποτέλεσμα να συλληφθεί η Γκρέτα και να απολυθεί η Φράνσις από το συγκεκριμένο μαγαζί. Η Γκρέτα παρακολουθεί επίσης και την Έρικα. Οι Φράνσις και Έρικα θέλουν να της κάνουν μήνυση, αλλά ένας αστυνομικός της ενημερώνει ότι πρέπει να γίνει κάτι εξαιρετικά υπερβολικό ώστε να μπορέσουν να την καταγγείλουν, ακόμη όμως κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Η Φράνσις αργότερα ανακαλύπτει ότι σχεδόν όλα όσα της είπε η Γρέτα για τη ζωή της, ήταν ψέματα: όχι μόνο δεν είναι από τη Γαλλία, η καταγωγή της είναι ουγγρική, αλλά η κόρη της Γκρέτας αυτοκτόνησε πριν από χρόνια λόγω της σαδιστικής συμπεριφοράς της μητέρας της.

Η Φράνσις βρίσκεται σε δίλημμα, για το αν θα κάνει διακοπές με τον πατέρα της ή την Έρικα. Στη συνέχεια, η Έρικα προτείνει στη Φράνσις να πει στη Γκρέτα ότι θα φύγει, αλλά στην πραγματικότητα η ίδια να μείνει. Το επόμενο πρωί, αφότου η Γκρέτα ανακαλύπτει το ψέμα που της είπε η Φράνσις ώστε να την ξεφορτωθεί, η Γκρέτα αποφασίζει να απαγάγει τη Φράνσις. Την κλειδώνει σε ένα ξύλινο μπαούλο παιχνιδιών σε ένα μυστικό δωμάτιο και μετά χρησιμοποιεί το κινητό της Φράνσις για να στείλει ξεχωριστά μηνύματα στην Έρικα και τον πατέρα της Φράνσις, ώστε η Έρικα να πιστεύει ότι η Φράνσις βρίσκεται μαζί με τον πατέρα της, και ο πατέρας της να πιστεύει ότι η Φράνσις βρίσκεται μαζί με την Έρικα. Όταν η Φράνσις καταφέρει να απελευθερωθεί από το δωμάτιο που η Γκρέτα την κρατάει φυλακισμένη, βρίσκει ρούχα και ταυτότητες άλλων νεαρών γυναικών που η Γκρέτα είχε ήδη απαγάγει πριν από καιρό.

Η Έρικα και ο Κρις τελικά συναντούν ο ένας τον άλλον και ανακαλύπτουν ότι η Φράνσις δεν είναι μαζί με κανέναν από τους δύο. Με την πάροδο του χρόνου, η Γκρέτα αναγκάζει τη Φράνσις να μάθει ουγγρικά καθώς και πιάνο. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος μαγειρικής, η Φράνσις κόβει το δάχτυλο της Γκρέτας και τη χτυπάει στο κεφάλι. Η Φράνσις προσπαθεί να δραπετεύσει, αλλά όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά. Τρέχει στο υπόγειο ώστε να βρει μια έξοδο και βρίσκει ένα από τα προηγούμενα θύματα της Γκρέτας. Η Γκρέτα ανακτά τις δυνάμεις της και ξανά κλειδώνει τη Φράνσις μέσα στο μυστικό δωμάτιο.

Ο Κρις προσλαμβάνει τον Κόντι, έναν ιδιωτικό ερευνητή, για να βρει τη Φράνσις και να ερευνήσει το ενδεχόμενο του να απήγαγε η Γκρέτα τη Φράνσις. Ο Κόντι μαθαίνει ότι η Γκρέτα ήταν νοσοκόμα που είχε απολυθεί για κατάχρηση αναισθητικών. Ο Κόντι συναντά τη Γκρέτα στο σπίτι της. Η Φράνσις, φιμωμένη και δεμένη, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κουνώντας το κρεβάτι της, αλλά η Γκρέτα βάζει λίγη μουσική ώστε να μην ακούγεται. Όταν η Γκρέτα είναι στην κουζίνα, ο Κόντι καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα μυστικό δωμάτιο πίσω από το πιάνο. Η Γκρέτα ξαφνικά εμφανίζεται και βάζει μια σύριγγα στο λαιμό του. Τραβάει ενστικτωδώς το όπλο του αλλά η Γκρέτα το χρησιμοποιεί για να τον πυροβολήσει και να τον σκοτώσει.

Ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα περνά. Η Γκρέτα αφήνει μια άλλη τσάντα στο μετρό και μια νεαρή γυναίκα τη φέρνει στο σπίτι της Γκρέτας. Προσκαλεί το κορίτσι και του προσφέρει ένα φλιτζάνι καφέ. Η Γκρέτα πίνει το φλιτζάνι της και αρχίζει να αισθάνεται λιποθυμία. Η γυναίκα βγάζει την περούκα της και αποκαλύπτει ότι είναι η Έρικα, η οποία έχει ρίξει υπνωτικό στο φλιτζάνι της Γκρέτας. Χλευάζει τη Γκρέτα και της λέει ότι ψάχνει για την τσάντα της στο μετρό εδώ και πολύ καιρό. Τελικά, η Έρικα βρίσκει τη Φράνσις. Καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν, η Γκρέτα, αναδύεται από τις σκιές και αρπάζει τη Φράνσις, αλλά τότε λιποθυμάει.

Η Έρικα και η Φράνσις τοποθετούν το σώμα της Γκρέτας στο μπαούλο παιχνιδιών και φεύγουν, χρησιμοποιώντας μία μεταλλική μινιατούρα του Πύργου του Άιφελ για να το κλειδώσουν. Αφού φεύγουν από το δωμάτιο για να καλέσουν την αστυνομία, η Γκρέτα προσπαθεί να ανοίξει το μπαούλο, αλλά ο Πύργος Του Άιφελ την εμποδίζει.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2017, ανακοινώθηκε ότι η Ιζαμπέλ Υπέρ και η Κλόι Γκρέις Μορέτζ είχαν υπογράψει για να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία, με τίτλο Η χήρα (αγγλικά: The Widow). [2] Τον Αύγουστο του 2017, η Μάικα Μονρό έγινε μέλος του καστ. [3] Τον Σεπτέμβριο του 2017, προστέθηκαν επίσης οι Κολμ Φιόρε, Στίβεν Ρία και Ζάουι Άστον. [4]

Η ταινία δημιουργήθηκε από τη Metropolitan Films σε συνεργασία με τη Lawrence Bender Films, Little Wave Productions και Sidney Kimmel Entertainment. Έλαβε επίσης επιχορήγηση παραγωγής 650.000 ευρώ από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Κινηματογράφου.[5]

Πρέμιερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. [6] Λίγο αργότερα, η Focus Features απέκτησε τα δικαιώματα διανομής της ταινίας, έχοντας προβλέψει έσοδα 4 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και ορισμένες πηγές πίστευαν ότι ο αριθμός ήταν τόσο υψηλός όσο 6 εκατομμύρια δολάρια. [7] [8] Κυκλοφόρησε στις αίθουσες την 1η Μαρτίου 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες. [9]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, Η χήρα κυκλοφόρησε μαζί με το A Madea Family Funeral και προβλεπόταν να κερδίσει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια από 2.000 αίθουσες κατά το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο. [10] Κέρδισε 1,6 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη μέρα, συμπεριλαμβανομένων 350.000 $ από τις προεπισκοπήσεις της Πέμπτης το βράδυ. Έκανε το ντεμπούτο της με 4,6 εκατομμύρια δολάρια, τερματίζοντας όγδοη στο box office. [8]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συγκεντρωτικών κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 60%, με βάση 269 κριτικές, με μέση βαθμολογία 5,7 / 10. [11] Στο Metacritic, η ταινία έχει μέσο σκορ 54 από τα 100, με βάση 42 κριτικούς, δείχνοντας "μικτές ή μέσες κριτικές". [12] Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία έναν μέσο βαθμό "C" σε κλίμακα A + έως F.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné.
  2. «Cannes: Isabelle Huppert, Chloe Grace Moretz to Star in Thriller 'The Widow' (Exclusive) | Hollywood Reporter». www.hollywoodreporter.com. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. Jr, Mike Fleming· Jr, Mike Fleming (1 Αυγούστου 2017). «Maika Monroe Set For Neil Jordan's 'The Widow'». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. McNary, Dave· McNary, Dave (13 Σεπτεμβρίου 2017). «Film News Roundup: 30WEST Buys 'Beast'; 'Stephen Rea, Colm Feore Join Chloe Grace Moretz Thriller». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  5. «Greta filming in Manhattan». Cineuropa - the best of european cinema (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  6. «Toronto: Natalie Portman's 'Vox Lux,' Chloe Grace Moretz's 'Greta' Join Festival Lineup | Hollywood Reporter». www.hollywoodreporter.com. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  7. Jr, Mike Fleming· Jr, Mike Fleming (8 Σεπτεμβρίου 2018). «Focus Features Closes $6 Million Deal For Neil Jordan Thriller 'Greta:' Toronto». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  8. 8,0 8,1 D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (3 Μαρτίου 2019). «'Dragon 3' Keeps The Fire Burning At No. 1 With $30M Second Weekend; 'Madea' Mints $27M». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  9. Hipes, Patrick· Hipes, Patrick (7 Δεκεμβρίου 2018). «Focus Features Sets Chloë Grace Moretz-Isabelle Huppert Pic 'Greta's Release Date». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  10. «Will 'A Madea Family Funeral' Bury Tyler Perry's Franchise at the Box Office?». TheWrap (στα Αγγλικά). 27 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020. 
  11. Greta (2019), https://www.rottentomatoes.com/m/greta_2019, ανακτήθηκε στις 2020-12-10 
  12. Greta, https://www.metacritic.com/movie/greta, ανακτήθηκε στις 2020-12-10