Σύριγγα (ιατρική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 90% των ιατρικών συριγγών χρησιμοποιούνται για την ένεση φαρμάκων, το 5% χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς και το 5% για άλλες χρήσεις όπως μεταγγίσεις αίματος.

Μια σύριγγα είναι απλή εναλλασσόμενη αντλία η οποία αποτελείται από ένα έμβολο το οποίο μπαίνει σφιχτά μέσα σε ένα κυλινδρικό σωλήνα που ονομάζεται βαρέλι.[1] Το έμβολο μπορεί να είναι τραβηγμένο γραμμικά και σπρωγμένο κατά μήκος του εσωτερικού του σωλήνα, επιτρέποντας στη σύριγγα να λάβει και να απομακρύνει το υγρό ή το αέριο μέσω μιας οπής απαλλαγής στο μπροστινό (ανοιχτό) μέρος του σωλήνα. Οι σύριγγες χρησιμοποιούνται συχνά στην κλινική ιατρική για την χορήγηση ενέσεων, τον εμποτισμό ενδοφλέβιας θεραπείας στην κυκλοφορία του αίματος, για την χορήγηση κάποιου εμβολίου και για πολλές άλλες χρήσεις.

Η λέξη σύριγγα είναι μετεξέλιξη της αρχαιοελληνικής λέξης σύριγξ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.thefreedictionary.com/dental+syringe «Disposable Needles & Syringes | Trigiene Dental | Quality Dental Supplies UK». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2017.