Η Κόρη της Σκιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κόρη της Σκιάς
ΣυγγραφέαςLucinda Riley
ΜεταφραστήςΣοφία Τάπα
ΤίτλοςThe Shadow Sister
Ημερομηνία δημιουργίας2016
ΜορφήΜυθιστόρημα
ΣειράΟι Κόρες των Αστεριών

Η Κόρη της Σκιάς (The shadow Sister) είναι ιστορικό μυθιστόρημα της Ιρλανδής συγγραφέως Λουσίντα Ράιλι (Lucinda Riley)[1] και το τρίτο βιβλίο της σειράς βιβλίων <<Οι Κόρες των Αστεριών>>. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η εικοσιεπτάχρονη Σταρ Ντ΄Απλειάζ, η μία από τις επτά υιοθετημένες κόρες του Ελβετού δισεκατομμυριούχου ναυτικού Πα Σαλτ και αντανακλάται η προσπάθεια της ηρωίδας να ξεφύγει από το προστατευμένο οικογενειακό της περιβάλλον και την σκιά της αδερφής της Κέκε, ενώ παράλληλα αναζητά πληροφορίες για την πραγματική της ταυτότητα. Η ιστορία εκτυλίσσεται στα τέλη του εικοστού αιώνα, ενώ παράλληλα εξιστορείται μία δεύτερη ιστορία αυτή της Φλόρα ΜακΝίκολ, η οποία ζούσε στο Λονδίνο εκατό χρόνια πριν την Σταρ.

Το βιβλίο είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Σοφία Τάπα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.[2]

Η ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σταρ βρίσκεται σε απόγνωση, έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του θετού πατέρα της και αποφασίζει να φύγει από το πατρικό της σπίτι στο χωριό Ατλαντίδα της Γενεύης, ακολουθώντας την αδερφή της Κέκε στο Λονδίνο, όπου θα πήγαινε για σπουδές. Η πρωταγωνίστρια παίρνει μαζί της στο Λονδίνο ένα φάκελο που της είχε αφήσει ο Πα Σαλτ, ο οποίος αποτελεί το κλειδί, ώστε να ξεκινήσει την αναζήτηση της πραγματικής της κληρονομιάς. Παρόλο που η Σταρ, ή όπως την αποκαλούσε η Κέκε, Σία ήταν διστακτική στην αρχή να ανοίξει τον φάκελο, εν τέλει τον ανοίγει και έτσι βρίσκει το πρώτο της στοιχείο, ένα ειδώλιο ενός μαύρου πάνθηρα, στο οποίο ήταν χαραγμένα τα ονόματα των αδελφών της και το δικό της, μία επαγγελματική κάρτα με τη διεύθυνση ενός βιβλιοπωλείου στο Λονδίνο: << Βιβλιοπωλείο Άρθουρ Μόρστον, Κένσινγκτον Τσερτς 190 Λονδίνο >> και το όνομα: Φλόρα ΜακΝίκολ.

Η Σταρ επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο και ξεκινάει να εργάζεται σε αυτό, έτσι αναπτύσσει μία ιδιαίτερη φιλία με τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου Ορλάντο, ο οποίος μέσω των γνώσεων που κατέχει τη βοηθά να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες για την Φλόρα ΜακΝίκολ, την υποτιθέμενη πρόγονό της. Έτσι, η Σταρ όταν μαθαίνει ότι η Φλόρα μπορεί να σχετίζεται με το βιβλιοπωλείο του Ορλάντο, τον συνοδεύει στην οικογενειακή έδρα, Χάι Γουέλντ, στο Κεντ, όπου γνωρίζει τον αδερφό του, Μάους. Παράλληλα, ανακαλύπτει κάποια γράμματα της Φλόρας, τα οποία την εμπνέουν και ξεκινά κι εκείνη ένα ταξίδι ανακάλυψης, βγαίνει από τη σκιά της αδελφής της κι αφήνεται στον έρωτα.

Η ιστορία της Φλόρας ΜακΝίκολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, η δεκαεννιάχρονη Φλόρα ΜακΝίκολ ζει στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού της στο Λέικ Ντίστρικτ και αρνείται να πιστέψει στον έρωτα. Μια τυχαία επίσκεψη του λόρδου Άρτσι Βον όμως, θέτει σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων που θα επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής της για πολλά χρόνια ακόμα. Η Φλόρα έχει τώρα αισθήματα για τον Άρτσι που δεν υπήρχαν πριν, αλλά το ίδιο κάνει και η αδερφή της Ορέλια, με την οποία παντρεύεται και δημιουργεί οικογένεια.

Έπειτα από κάποια χρόνια, η Φλόρα πηγαίνει στο Λονδίνο όπου εργάζεται και ζει με την κυρία Κέπελ, κυρία της υψηλής κοινωνίας, η οποία την προετοιμάζει για έναν πλούσιο γάμο με έναν κόμη, από τον οποίο τελικά απαλλάσσεται. Η παραμονή της Φλόρας στο Λονδίνο και η επαφή της με την αριστοκρατική βρετανική τάξη, την οδηγεί στην συνάντηση της έπειτα από αρκετά χρόνια με τον Άρτσι Βον κι έτσι η ηρωίδα πιστεύει ξανά στον έρωτα και έρχεται αντιμέτωπη με εμπόδια και δυσκολίες.

Συσχέτιση του μυθιστορήματος με την Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα έχει ιστορικές προεκτάσεις και ειδικότερα συσχετίζεται με την αρχαία ελληνική μυθολογία και τις "επτά αδελφές" του αστρικού συμπλέγματος Πλειάδες. Τα πραγματικά ονόματα της Σταρ και της Κέκε είναι Στερόπη και Κελαινώ, όπως είναι και τα ονόματα των δύο εκ των επτά άστρων. Σύμφωνα με την μυθολογία, ακόμα, η Στερόπη ήταν μία νεαρή γυναίκα που βρισκόταν στην σκιά, συνοδευόμενη πάντα από την ισχυρή αδερφή της Κελαινώ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην σχέση μεταξύ των δύο αδελφών. Τέλος, το όνομα του χαρακτήρα Μάους προκύπτει από το όνομα του βασιλιά Οινόμαου (Oenomaus) της Πίσας στην αρχαία Ηλεία , ο οποίος ήταν γιος του θεού Άρη και της Πλειάδας Στερόπης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]Σχετικά με την Lucinda Riley
  2. [2]Έκδοση Βιβλίου
  3. [3] Η σύνδεση της μυθολογίας με την Κόρη της Σκιάς

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]