Η Ανταρσία του Κέιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ανταρσία του Κέιν
ΣκηνοθεσίαΈντουαρντ Ντμίτρικ
ΠαραγωγήΣτάνλεϊ Κρέιμερ
ΣενάριοΣτάνλεϊ Ρόμπερτς
Μάικλ Μπλάνκφορτ
Χέρμαν Γουκ (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεΗ Ανταρσία του Κέιν[1]
ΠρωταγωνιστέςΧάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Χοσέ Φερρέρ
Βαν Τζόνσον
Φρεντ ΜακΜάρεϊ
Λι Μάρβιν
ΜουσικήΜαξ Στάινερ
ΦωτογραφίαΦραντς Πλάνερ
ΜοντάζHenry Batista
ΕνδυματολόγοςΖαν Λουί
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures
Πρώτη προβολήCountry flag 24/6/1954
Κυκλοφορία1954
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Η Ανταρσία του Κέιν (Πρωτότυπος Τίτλος The Caine Mutiny) είναι πολεμικό δράμα παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Έντουαρντ Ντμίτρικ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Χοσέ Φερρέρ, Βαν Τζόνσον και Φρεντ ΜακΜάρεϊ. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χέρμαν Γουκ, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη οι Στάνλεϊ Ρόμπερτς και Μάικλ Μπλάνκφορτ. Η ταινία έλαβε εφτά υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πόλεμου ο απόφοιτος από τη σχολή αξιωματικών Γουίλις Σιούαρντ Κιθ (Ρόμπερτ Φράνσις) αναλαμβάνει καθήκοντα στο ναρκαλιευτικό πλοίο "Κέιν". Ο κυβερνήτης του πλοίου, ο αξιωματικός Ντε Βρις (Τομ Τιούλι) που πρόκειται σύντομα να αποσυρθεί, έχει δώσει στους άνδρες του πλήρη ελευθερία, με αποτέλεσμα την έλλειψη πειθαρχίας στο στόλο. Όταν αποσύρεται τον αντικαθιστά ο δύστροπος αξιωματικός Κουίγκ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ο οποίος είναι λάτρης της πειθαρχίας και της οργάνωσης. Όταν κάποιοι από τους άνδρες του Κουίγκ αρνούνται να υπακούσουν στους κανονισμούς κι όταν ο Κουίγκ παρουσιάζει συμπτώματα ψυχικής αστάθειας, ξεσπάει ανταρσία στο πλοίο κι ο αξιωματικός Μάρικ (Βαν Τζόνσον) απαλλάσσει τον Κουίγκ από τα καθήκοντά του.

Πληροφορίες Παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία που είναι βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Χέρμαν Γουκ, είχε ήδη μεταφερθεί στο θέατρο με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα στο ρόλο του Κουίγκ[2]. Ο Στάνλεϊ Κρέιμερ αγόρασε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος σκοπεύοντας να κάνει την παραγωγή της κινηματογραφικής του μεταφοράς, αλλά υπήρχαν δυσκολίες όσον αφορά την πραγματοποίησή της εφόσον το Αμερικανικό Ναυτικό δεν είχε την πρόθεση να βοηθήσει παρέχοντας μέρος του στόλου για τα γυρίσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παραγωγή της ταινίας για 15 μήνες[3]. Ο Κρέιμερ προσέγγισε τον Χάρι Κον διευθυντή της Columbia για να τον βοηθήσει με τη χρηματοδότηση της ταινίας. Αρχικά πρότειναν στον ίδιο το συγγραφέα του μυθιστορήματος να γράψει το σενάριο, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά και τελικά η διασκευή του σεναρίου ανατέθηκε στον Στάνλεϊ Ρόμπερτς και στον Μάικλ Μπλάκφορτ που έκανε περικοπές στο αρχικό σενάριο του Ρόμπερτς.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Έντουαρντ Ντμίτρικ, ένας σκηνοθέτης που βρισκόταν στη Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ, λόγω των κομμουνιστικών του πεποιθήσεων κι απείχε για κάμποσα χρόνια από τα κινηματογραφικά δρώμενα. Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία κι ο Ντμίτρικ έκανε μια θεαματική επιστροφή. Ο σκηνοθέτης δήλωσε χρόνια αργότερα ότι παρά τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε η ταινία, θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ καλύτερη αν δεν είχαν γίνει οι περικοπές από το αρχικό σενάριο του Ρόμπερτς, καθώς οι χαρακτήρες θα είχαν αναπτυχθεί πολύ καλύτερα.

Διανομή Ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Κον ήθελε να αναθέσει το ρόλο του Κουίγκ στον Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, αλλά ο Στάνλεϊ Κρέιμερ επέμεινε στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, παρά το γεγονός ότι ο Μπόγκαρτ ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερος από τον ήρωα του μυθιστορήματος. Όταν έλαβε το ρόλο, ο Μπόγκαρτ είχε ήδη πληγεί από τον καρκίνο του οισοφάγου, ασθένεια που του διέγνωσαν το 1956, ένα χρόνο πριν το θάνατό του. Ο ρόλος του αξιωματικού Γουίλις Σιούαρντ Κιθ ανατέθηκε στον πολλά υποσχόμενο Ρόμπερτ Φράνσις, ο οποίος απεβίωσε ένα χρόνο μετά την προβολή της ταινίας σε αεροπορικό δυστύχημα[4].

Γυρίσματα και εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού, τα γυρίσματά της ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1953 κι έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 1954.[5] καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις εμπορικότερες ταινίες της χρονιάς (το κόστος παραγωγής ήταν 2.000.000 δολάρια κι έκανε εισπράξεις 8.700.000 δολαρίων)[6].

Υποδοχή και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κριτικοί και τα μέλη της ακαδημίας των όσκαρ τη λάτρεψαν κι η ταινία έλαβε 7 υποψηφιότητες για το πολυπόθητο βραβείο. Ήταν όμως η χρονιά του Ηλία Καζάν, του Μάρλον Μπράντο και της ταινίας Το λιμάνι της αγωνίας (On The Waterfront) που απέσπασε 8 αγαλματίδια, στερώντας έτσι από το The Caine Mutiny την ευκαιρία να κερδίσει κάποιο.

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Στάνλεϊ Κρέιμερ
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
  • Β' Ανδρικού Ρόλου - Τομ Τιούλι
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Στάνλεϊ Ρόμπερτς & Μάικλ Μπλάνκφορτ
  • Μοντάζ – Χένρι Μπατίστα & Γουίλιαμ Α. Λάιον
  • Μουσικής Επιμέλειας - Μαξ Στάινερ
  • Ήχου - Τζον Π. Λιβαντάρι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]