Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηρώ Σαΐα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρώ Σαΐα
Γέννηση11 Δεκεμβρίου 1979 (1979-12-11) (44 ετών)
Λάρισα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1999–σήμερα
ΣύζυγοςΣταύρος Ξαρχάκος (ν. 2015)
Όργαναφωνή

Η Ηρώ Σαΐα είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια και καλλιτέχνις.[1] [2]

Γεννήθηκε στις 11-12-1979. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη και του τμήματος του Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο.[3] Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της μουσικής-θεατρικής Ομάδας "Σπείρα-Σπείρα".[4]

Είναι σύζυγος του μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.[5][6] Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δίδυμα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, τα οποία πήραν τα ονόματα Σταύρος και Μαρία-Ιζόλδη.

• Απόφοιτη της δραματικής σχολής του Νέου ελληνικού Θεάτρου (2012) του Γιώργου Αρμένη και του τμήματος των Σπουδών στον ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (2012).

• Σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο.

• Υπήρξε μέλος της μουσικοθεατρικής ομάδας Σπείρα-Σπείρα η οποία ιδρύθηκε το 1999 έχοντας τον Σταμάτη Κραουνάκη ως σκηνοθέτη και δάσκαλο.

• Συμμετείχε στις παραστάσεις: "Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο", "Sold out", "Αυτή η νύχτα μένει", "Έπεσε έρωτας", "Κλασσική συνταγή", "Χορικά '05".

• Στο θέατρο, το 2004 στην παράσταση "Πλούτος", του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη που παρουσιάστηκε σε όλη την Ελλάδα και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου .

• Το 2005 συνεργάστηκε με τον Ορφέα Περίδη.

• Το 2006 ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την Κ.Ο.Ε.Μ.

• Το 2008 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μπάση.

• Το 2009 με τον Μανώλη Μητσιά.

• Το 2010 παρουσίασε την παράσταση "Γυναίκα Τριαντάφυλλο" στην Αθηναΐδα, με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη, η ζωντανή ηχογράφηση της οποίας αποτέλεσε και την πρώτη προσωπική της δισκογραφική παρουσία.

• Το 2011 συνεργάστηκε με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο "αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι" στη σκηνή του Gazarte καθώς και τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στο Ηρώδειο. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε στην παράσταση "Αμάν Αμήν" στο θέατρο Ακροπόλ το 2012. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Αφροδίτη Μάνου στη μουσική παράσταση "Πάμε κοπέλες" των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου.

• To 2013, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Βασίλη Δημητρίου στο Παλλάς αλλά και λίγο παλιότερα με τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Γιάννη Σπανό, με τον Βαγγέλη Γερμανό στο Παλλάς κ.ά.

• Το καλοκαίρι του 2013 τραγούδησε στο αφιέρωμα για τη Μελίνα Μερκούρη υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, στα Πρέσπεια και σε δυο sold out παραστάσεις στο Ηρώδειο.

• Tον Νοέμβριο του 2013, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος της, με τίτλο "Λευκό Χαρτί"[1] στον οποίο τη μουσική υπογράφουν δυο νέοι συνθέτες, ο Άρης Βλάχος και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης ενώ τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιάννης Γούνας, ο Γιάννης Καστανάκης, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και η ίδια η Ηρώ Σαΐα.

• Οι αρχές του 2014 βρίσκουν την Ηρώ Σαΐα να εμφανίζεται στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη, στη σκηνή της Ιεράς Οδού στο αφιέρωμα "Νυν και αεί Τσιτσάνης" το οποίο υπογράφει και διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το πρόγραμμα ενώ είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει για 10 παραστάσεις, παρατείνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Το καλοκαίρι του 2014 συνεχίζει η συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο , στις συναυλίες με τίτλο "Μάνα μου Ελλάς" τραγουδώντας αποκλειστικά τραγούδια του συνθέτη , μαζί με τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και στο Ηρώδειο.

• Λίγες μέρες αργότερα, συμμετέχει σε συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με τον Σταμάτη Κόκκοτα, κερδίζοντας τις καλύτερες κριτικές και εντυπώσεις.

• Τον χειμώνα 2014-2015 παρουσίασε ξανά, -μετά από 5 χρόνια από την πρωτη της παρουσίαση- την παράσταση "Γυναίκα Τριαντάφυλλο" σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι παραστάσεις σημείωσαν συνεχόμενα sold out γι᾽ αυτό και πήραν συνεχόμενες παρατάσεις μέχρι το Πάσχα.

• Στη συνέχεια , το καλοκαίρι του 2015 η Ηρώ Σαΐα ανέλαβε τον ρόλο της κορυφαίας του χορού στην παράσταση "Ἀρχαίο Αίμα" σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και ταυτόχρονα πραγματοποίησε συναυλίες μαζί με τον στενό συνεργάτη της Νεοκλή Νεοφυτίδη αλλά και στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου στη συναυλία «Μάνα μου Ελλάς» σε Ελλάδα και Κύπρο.

• Το 2016 η Ηρώ Σαΐα κυκλοφόρησε τις διασκευές τεσσάρων τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στην επιμέλεια και την ενορχήστρωση ενώ συνέχισε τις ζωντανές της εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας .

• Το 2018 παρουσίασε στο θέατρο Μικρό Γκλόρια τη μουσική παράσταση «Παραδώσου», σε σκηνοθεσία Άγγελου Μπούρα και ενορχήστρωση Ν. Νεοφυτίδη. Μια παράσταση βασισμένη στη δημοτική Ποίηση, την Παράδοση αλλά και στην παράδοση του ανθρώπου στον Έρωτα.

• Έκτοτε συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές , μουσικά σχήματα και δικές της προσωπικές εμφανίσεις και τον Δεκέμβριο του 2020 επέστρεψε δισκογραφικά με το πρώτο δικό της τραγούδι σε στίχους και μουσική με τίτλο «Κάπου -Κάπου», από τη δισκογραφική εταιρεία Panik.

• Τον Μάιο του 2021 κυκλοφόρησε η επόμενη ολοκληρωμένη δισκογραφική της παρουσία, με τίτλο «Παραδώσου».

•Τον Σεπτέμβριο του 2022 για πρώτη φορά ήταν η μοναδική ερμηνεύτρια επί της σκηνής του Ηρωδείου υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου , στη συναυλία με τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη το τραγούδι» η οποία ήταν αφιερωμένη στο παραδοσιακό τραγούδι .

•Ένα πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό βήμα στην πορεία της ήταν η παρουσίαση του Ντοκυμαντέρ «Οι Θησαυροί του Πόντου», ένα οδοιπορικό αφιερωμένο σε ό,τι μπορεί να συνιστά τον Πόντο και την κουλτούρα των Ποντίων που συνεχίζουν να δημιουργούν και να εξελίσσονται εντός της Ελλάδας.

•Το καλοκαίρι του 2022 και λόγω της Ποντιακής της καταγωγής η Ηρώ Σαΐα παρουσίασε την επετειακή συναυλία «Αροθυμώ και Τραγωδώ» η οποία ήταν αφιερωμένη στη Μικρασιατική καταστροφή και στη Γενοκτονία των Ποντίων .

•Τον Σεπτέμβριο του 2022:συμμετείχε στο αφιέρωμα του Σ. Ξαρχάκου στον Νίκο Ξυλούρη στο Ηρώδειο .

•Το 2023 συμμετείχε στις δυο συναυλίες του Σταύρου Ξαρχάκου στο Ηρώδειο και ανά την Ελλάδα με θέμα τα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη αλλά και στις δυο επετειακές συναυλίες του ιστορικού «Ρεμπέτικου» στο Ηρώδειο καθώς και στην επετειακή συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο . Παράλληλα πραγματοποίησε δικές της συναυλίες ανά την Ελλάδα αλλά και τις εμφανίσεις της τον Μάιο και τον Δεκέμβριο στο θέατρο Άλσος με τίτλο «Πάρτυ Λαϊκό».

Γυναίκα τριαντάφυλλο (2010)[7]

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

01. Γυναίκα Τριαντάφυλλο (Νεοκλής Νεοφυτίδης)

02. Η Μαρκίζα (Μάνος Ελευθερίου – Γιάννης Σπανός)

03. Θάλασσα (Λίνα Νικολακοπούλου – Θάνος Μικρούτσικος)

04. Τα πέδιλα (Λίνα Νικολακοπούλου – Νίκος Αντύπας)

05. Στις Δώδεκα ακριβώς (Χάρις Αλεξίου)

06. Send in the clowns (Stephen Sondheim)

07. Mαμά Γερνάω (Λίνα Νικολακοπούλου – Σταμάτης Κραουνάκης)

08. Δυο σκιές (Μάνος Ελευθερίου – Νεοκλής Νεοφυτίδης)

09. Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα - Ιλισσός (Κώστας Πρετεντέρης – Μίμης Πλέσσας  -  Γιώργος Εμιρζάς – Μάνος Χατζιδάκις)

10. Τριανταφυλλάκι ήμουν (Λίνα Νικολακοπούλου – Goran Bregovic)

11. Tο καναρίνι (Γιώργος Σαμολαδάς – Απόστολος Καλδάρας)

12. Είν’ αρρώστια τα τραγούδια (Μάνος Ελευθερίου – Σταύρος Ξαρχάκος)

13. Το γιασεμί (παραδοσιακό Κύπρου)

14. Φίλα με – Φύσα με (Ανδρέας Νεοφυτίδης – Νεοκλής Νεοφυτίδης)

     +Ρόζα – Ροζαλία (Μαριανίνα Κριεζή – Λένα Πλάτωνος)

15. Mείνε κοντά μου απόψε (Γιώργος Ιωάννου – Νίκος Μαμαγκάκης)

16. Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα (Παραδοσιακό)

1. Λευκό Χαρτί (Νεοκλής Νεοφυτίδης – Ηρώ Σαΐα)

2. Μια βόλτα ( Άρης Βλάχος – Γιάννης Γούνας)

3. Δεν είναι πόλεμος η αγάπη (Άρης Βλάχος – Γιάννης Καστανάκης)

4. Ποιά κρεβάτια ζεσταίνεις (Άρης Βλάχος – Μάνος Ελευθερίου)

5. Ασπρόμαυρη Ταινία (Νεοκλής Νεοφυτίδης – Μάνος Ελευθερίου)

6. Το κλειδί (Άρης Βλάχος – Ηρώ Σαΐα)

7. Φωτισμένο Τρένο (Νεοκλής Νεοφυτίδης)

8.  Άλλον κόσμο μάθαμε (Νεοκλής Νεοφυτίδης)

  • “Όλοι μαύρα και ένα πιάνο[9]” Σταμάτης Κραουνάκης, Σπείρα-Σπείρα
  • “Κλασσική Συνταγή[10]” Σταμμάτης Kραουνάκης, Σπείρα-Σπείρα
  • “Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά[11]” Λουκιανός Κηλαηδόνης, live ηχογράφηση από το Ηρώδειο
  • “Γυναικείος Ρόλος[12]” Δήμητρα Παπίου, Μάρθα Φριτζήλα, Ηρώ Σαΐα
  1. «Ηρώ Σαΐα: Ποια είναι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος;». tlife.gr. http://www.tlife.gr/news/9/iro-saia-i-gunaika-pou-pantreutike-o-ksarxakos/0-79954. Ανακτήθηκε στις 2017-08-07. 
  2. «Iro Saia - Biography». www.irosaia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  3. iShow.gr. «Ηρώ Σαΐα - iShow.gr». www.ishow.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  4. ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ (2004). ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΕΣΑΝΕ. ΑΘΗΝΑ: IANOS. σελ. 424. ISBN 960-7827-12-0. 
  5. «Παντρεύτηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος με την αγαπημένη του Ηρώ Σαΐα (Photos)». http://www.topontiki.gr/article/125760/pantreytike-o-stayros-xarhakos-me-tin-agapimeni-toy-iro-saia-photos. Ανακτήθηκε στις 2017-08-07. 
  6. Interactive, Pegasus. «Ηρώ Σαϊα: Αυτή είναι η γυναίκα του Σταύρου Ξαρχάκου [photos]». tff.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Γυναίκα Τριαντάφυλλο - Ηρώ Σαΐα | Public CD & βινύλια». secure.public.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  8. «phonograph | Ηρώ Σαΐα – Λευκό Χαρτί». www.phonograph.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  9. «-». http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_language=1&CD_code=5203037201128. Ανακτήθηκε στις 2017-08-07. 
  10. «Untitled Document». www.kraounakis.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  11. «Λουκιανός Κηλαηδόνης Συμμετέχουν Δώρος Δημοσθένους - Ηρώ Σαΐα - Μ' Αγιόκλημα Και Γιασεμιά - Ζωντανή Ηχογράφηση Από Το Ωδείο Ηρώδου Του Αττικού». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  12. «Γυναικείος Ρόλος με Δήμητρα Παπίου, Μάρθα Φριντζήλα, Ηρώ Σαΐα». MusicHeaven. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017.