Ηπειρωτική Κίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ηπειρωτική Κίνα είναι η γεωπολιτική και γεωγραφική περιοχή που υπάγεται στην άμεση δικαιοδοσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ). Περιλαμβάνει τη Χαϊνάν, η οποία είναι νησιωτική επαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και δεν περιλαμβάνει τις ειδικές διοικητικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, παρόλο που και οι δύο βρίσκονται κυρίως στη γεωγραφική ηπειρωτική ξηρά ("ηπειρωτική χώρα").

Υπάρχουν δύο όροι στα κινέζικα που μεταφράζονται ως "ηπειρωτική χώρα": [1]

  • Dàlù (大陆;大陸), που σημαίνει «η ήπειρος». Περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. [2]
  • Nèidì (内地;內地), κυριολεκτικά «ενδοχώρα» ή «εσωτερική γη». Δεν περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. [3]

Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η χρήση των δύο όρων είναι, ακριβολογώντας, μη εναλλάξιμη. Για να δοθεί έμφαση στην Πολιτική της Ενιαίας Κίνας και να μην δοθεί ίση βάση στην Δημοκρατία της Κίνας στις διασυνοριακές σχέσεις, ο όρος πρέπει να χρησιμοποιείται στα επίσημα πλαίσια της ΛΔΚ με αναφορά στην Ταϊβάν (με τη ΛΔΚ να αναφέρει τον εαυτό της ως την "ηπειρωτική πλευρά" που αντιμετωπίζει την "πλευρά της Ταϊβάν"). Στις σχέσεις της ΛΔΚ με το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, ωστόσο, η κυβέρνηση της ΛΔΚ αναφέρει τον εαυτό της ως «κεντρική λαϊκή κυβέρνηση».

Στην Ταϊβάν, η «ηπειρωτική περιοχή» είναι ο συμπληρωματικός όρος για την «ελεύθερη περιοχή της Δημοκρατίας της Κίνας» που χρησιμοποιείται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κίνας. [4]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1930, η περιοχή αντιμετώπισε ιαπωνική εισβολή. [5] Μέχρι το 1949, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) είχε νικήσει σε μεγάλο βαθμό τον Εθνικό Επαναστατικό Στρατό του Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ) στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο στην ηπειρωτική χώρα . Αυτό ανάγκασε το Κουομιντάνγκ να μετεγκαταστήσει την Κυβέρνηση και τους θεσμούς της Δημοκρατίας της Κίνας στη σχετική ασφάλεια της Ταϊβάν, ένα νησί που τέθηκε υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας της Κίνας μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Με την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, η ελεγχόμενη από το ΚΚΚ κυβέρνηση θεωρούσε τον εαυτό της τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, [6] ανταγωνιζόμενη τις αξιώσεις της Δημοκρατίας της Κίνας, της οποίας η εξουσία περιορίζεται τώρα στην Ταϊβάν και σε άλλα νησιά . Αυτό οδήγησε σε μια κατάσταση στην οποία δύο συνυπάρχουσες κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για διεθνή νομιμότητα και αναγνώριση ως «κυβέρνηση της Κίνας».

Η φράση «ηπειρωτική Κίνα» εμφανίστηκε ως πολιτικά ουδέτερος όρος που αναφέρεται στην περιοχή υπό τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και αργότερα στη διοίκηση της ίδιας της ΛΔΚ. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τόσο η ΛΔΚ όσο και η ΔΤΚ οραματίζονταν τη στρατιωτική ανάληψη η μία της άλλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ΔΤΚ αναφερόταν στην κυβέρνηση της ΛΔΚ ως "Κομμουνιστικούς ληστές" (共匪) ενώ η ΛΔΚ αναφερόταν στη ΔΤΚ ως " ληστές Τσιάνγκ" (蒋匪,蔣匪). Αργότερα, καθώς η στρατιωτική λύση έγινε λιγότερο εφικτή, η ΠΟΕ αναφέρθηκε στη ΛΔΚ ως "Κομμουνιστική Κίνα" "(中共). Με τον εκδημοκρατισμό της Ταϊβάν τη δεκαετία του 1990, η φράση «ηπειρωτική Κίνα» σύντομα αναπτύχθηκε όχι μόνο στην περιοχή υπό τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά ως και ένα πιο ουδέτερο τρόπο για να αναφερθεί η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτή η χρήση παραμένει διαδεδομένη από το KMT και σήμερα.

Λόγω του καθεστώτος τους ως αποικιών ξένων κρατών κατά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, η φράση "ηπειρωτική Κίνα" αποκλείει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.[7] Από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο στην κινεζική κυριαρχία το 1997 και το 1999, αντίστοιχα, τα δύο εδάφη διατήρησαν το νομικό, πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα. Οι περιοχές έχουν επίσης τις ξεχωριστές τους ταυτότητες. Ως εκ τούτου, ο όρος "ηπειρωτική Κίνα" συνεχίζει γενικά να αποκλείει αυτές τις περιοχές, λόγω της πολιτικής "Μία χώρα, δύο συστήματα" που υιοθέτησε η κεντρική κυβέρνηση της ΛΔΚ έναντι των περιοχών. [8] Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης σε οικονομικούς δείκτες, όπως στην Έκθεση Ανταγωνιστικότητας IMD . Τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «Κίνα» για να αναφέρονται μόνο στην ηπειρωτική Κίνα ή στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «《中华人民共和国出境入境管理法》(中英文)Exit and Entry Administration Law of the People's Republic of China». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «mainland china». linguee. 
  3. «Mainland China, Hong Kong, and Macao Emergency Service Information». Mainland Affairs Council (Taiwan). 
  4. Additional Articles to the Republic of China Constitution, 6th Revision, 2000
  5. "...imperial Japan launched its invasion of the Chinese mainland in the 1930s" The Two Koreas and the Great Powers, Cambridge University Press, 2006, page 43.
  6. Jeshurun, Chandran, επιμ. (1993). China, India, Japan and the Security of Southeast Asia. Singapore: ISEAS. σελ. 146. ISBN 9813016612. 
  7. So, Alvin Y., επιμ. (2001). The Chinese Triangle of mainland China, Taiwan, and Hong Kong : comparative institutional analyses. Westport, Conn.: Greenwood Press. ISBN 9780313308697. 
  8. LegCo. "Legislative council HK." Mainland Judgments (Reciprocal Enforcement) Bill. Retrieved on 2008-03-10.