Ηπειρωτικά Χρονικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα Ηπειρωτικά Χρονικά είναι επιστημονική περιοδική έκδοση που εκδιδόταν αρχικά «προνοία του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου» και πλέον από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ηπειρωτικά Χρονικά εκδόθηκαν με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου. Την επιμέλεια της ύλης τους είχαν οι Περικλής Βιζουκίδης, καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, καθηγητής της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Αλκιβιάδης Κοντοπάνος, φιλόλογος καθηγητής στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων.[1] Εκ των προγραμματικών στόχων του, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο 1ο τόμο, το περιοδικό είναι επιστημονικό το οποίο ασχολείται με το Ηπειρωτικό παρελθόν.[2]Οι θεματικοί άξονές του αφορούν τη μελέτη της Ηπειρωτικής Ιστορίας αρχαίας, μεσαιωνικής και νεωτέρας και τη συλλογή και διάσωση λαογραφικού και γλωσσικού υλικού.[3] Η έναρξη της κυκλοφορίας του περιοδικού ενισχύθηκε με τη δημοσίευση επιστολών επιφανών ιεραρχών της εποχής, όπως του Πατριάρχη Βασιλείου, Μελετίου Αλεξανδρείας, Δαμιανού Ιεροσολύμων, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κύριλλου και Χρυσόστομου Αθηνών.[4] Ωστόσο στον 4ο τόμο αναφέρεται η πενιχρή συμμετοχή συνεργασίας από λόγιους ηπειρώτες εκτός των Βιζουκίδη, Δημήτριο Σάρρο και Χρήστο Σούλη[5]

Περίοδος εκδόσεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό εκδόθηκε σε δύο περιόδους: από το 1926 έως το 1941 οπότε σε ετήσια βάση εκδόθηκαν δεκαέξι τόμοι και τρία παραρτήματα και από το 1973 με συνεχή αρίθμηση τόμων έως σήμερα.[6]

Πρόσβαση στα περιεχόμενα τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι 16 τόμοι των Ηπειρωτικών Χρονικών (1926-1941) είναι δύσκολα προσβάσιμοι στη φυσική τους μορφή. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει εντάξει στο ψηφιακό Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς τους τόμους της α΄ περιόδου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τόμοι του περιοδικού έχουν σχήμα 8ο με σταθερή σελιδαρίθμηση και έκταση όχι σταθερή. Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου ήταν κυανο ενώ του δεύτερου έως τον δέκατο έκτο έχει χρώμα ωχρό. Στην κορυφή του περιοδικού αναγράφεται ο τίτλος και ακολουθεί ο υπότιτλος Περιοδικόν Σύγγραμμα Ιδρυθέν και εκδιδόμενον προνοία του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου. Κάτω από τον τίτλο ακολουθεί έμβλημα του περιοδικού που είναι ανάγλυφη σφραγίδα με τις δύο όψεις ασημένιου δίδραχμου του Κοινού των Ηπειρωτών. Ακολουθούν τα ονόματα των επιμελητών της έκδοσης μαζί με τον τόπο της διαμονής τους και από κάτω άλλο έμβλημα μια τρίποδη εστία. Από τον 6ο τόμο (1931) και μετά προστίθεται η φράση Εβραβεύθη υπό της Ακαδημίας Αθηνών. Τόπος και φορέας της έκδοσης στο κατώτερο μέρος του εξωφύλλου αναγράφεται ο τόπος και ο φορέας της έκδοσης Εν Ιωαννίννοις εν της ιερά Μητροπόλει και δεξιά ο αύξων αριθμός της έκδοσης και η χρονολογία.[7]

Οι διαφημίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαφημίσεις βρίσκονται είτε στο μέσον είτε στο τέλος και ξεκινούν από το πρώτο παράρτημα (1927) και συνεχίζεται έως τον τελευταίο τόμο. Οι διαφημίσεις αποτυπώνουν την εμβέλεια το κύρος και τη σημασία της έκδοσης, αφού αφορούν σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Χίου, Τράπεζα Αθηνών, Ασφαλιστικές Εταιρείες, βιομηχανίες εταιρείες (Ελληνική Εταιρεία Λαμπτήρων, Παπαστράτος Α.Β.Ε, Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου, Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τόμ. 38 (2004), σελ. 52.
  2. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τόμ. 38 (2004), σελ. 55.
  3. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τομ. 38 (2004), σελ. 56.
  4. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τόμ. 38 (2004), σελ. 57.
  5. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τόμ. 38 (2004), σελ. 59.
  6. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τομ. 38 (2004), σελ. 52.
  7. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τομ. 38 (2004), σελ. 53.
  8. Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τομ. 38 (2004), σελ. 54-55.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αργύριος Γιαννέλος, «Τα περιοδικά στα Ιωάννινα μετά την απελευθέρωση έως τις απαρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου», Ηπειρωτικά Χρονικά, τομ. 38 (2004), σελ. 9-140.