Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι αθλητική διοργάνωση, η οποία διοργανώνεται από το 2015 την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε έτους από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου «ΑΘΛΗ.Σ.Υ.». Περιλαμβάνει τέσσερις αγώνες δρόμου, 21,1 χιλιομέτρων, 10 χιλιομέτρων, 5 χιλιομέτρων και 1.000 μέτρων για παιδιά Δημοτικού, καθώς και αγώνα ΑΜΕΑ 200 μέτρων. Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι ενταγμένος στο επίσημο ημερολόγιο αγώνων του ΣΕΓΑΣ και έχει μετρηθεί επίσημα από την IAAF και την AIMS.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκίνηση και ο τερματισμός όλων των αγώνων είναι στο Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου. Ο αγώνας 5 χιλιομέτρων είναι ο γύρος του Αρκαλοχωρίου, ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων εκτός το Αρκαλοχώρι διασχίζει και το χωριό Χουμέρι. Ο μεγαλύτερος αγώνας των 21,1 χιλιομέτρων Ξεκινάει από το Δημοτικό θέατρο Αρκαλοχωρίου, διασχίζει το Αρκαλοχώρι, το Χουμέρι, το Γαλατά, τη Βόνη, το Θραψανό και τερματίζει στο Δημοτικό θέατρο Αρκαλοχωρίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος αγώνας διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και συμπεριελάμβανε αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων με την ονομασία Arkalochori Street Run, λίγους μήνες μετά δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας Αρκαλοχωρίου που διοργάνωσε το πρώτον Ημιμαραθώνιο Κρήτης την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015.

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι από τους μεγαλύτερους αγώνες δρόμου στην Ελλάδα με συμμετοχές από κορυφαίους αθλητές της χώρας όπως οι Μερούσης Χριστόφορος, Γκελαούζος Κωνσταντίνος, Ζερβάκης Γιάννης, Μίνος Γιώργος, Θεοδωρακάκος Δημήτρης, Μαγγίνας Δήμος, Πετρουλάκη Ελευθερία (κατέχει το ρεκόρ διαδρομής στις γυναίκες), Καλλίας Χρήστος, Ανδρικοπούλου Ζωή και πολλοί άλλοι.

Τον αγώνα επιλέγουν και κορυφαίου αθλητές από το εξωτερικό όπως οι Βέλγοι Πακέ Αμορί (κατέχει το ρεκόρ διαδρομής) και Ντένις Λέρτε, ο Μαροκινός Γιουσέφ Μπουισανέ, ο Νεοζηλανδός Ντάγκλας Χέμερλοκ και η Γαλλίδα Αμέλ Σεβρίν.

Περισσότεροι από 500 αθλητές ταξιδεύουν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος στον αγώνα.

Παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ημιμαραθώνιος δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός που προβάλει την παράδοση, την μουσική και την γαστρονομία της Κρήτης

Στην διαδρομή όλων των αγωνισμάτων, σε περισσότερα από 40 σημεία υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα που ενθαρρύνουν τους αθλητές. Στον τερματισμό του αγώνα υπάρχουν χιλιάδες κεράσματα από συνταγές της κρητικής γαστρονομίας που κερνάει η διοργάνωση σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Αμέσως μετά τις απονομές στήνεται ένα μεγάλο κρητικό γλέντι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]