Ηλεκτροπληξία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ηλεκτροπληξία ονομάζεται η βαριά εκείνη κάκωση ζώντος οργανισμού που προέρχεται από την επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Βλάβες που προκαλεί η ηλεκτροπληξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ρεύμα μικρής έντασης προκαλεί προβλήματα στην καρδιά, όπως μαρμαρυγή των καρδιακών κόλπων και των κοιλιών. Το ρεύμα μεγάλης έντασης δρα απ' ευθείας στο αναπνευστικό κέντρο και προκαλεί σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Η επαφή με ρεύμα υψηλής τάσης (π.χ. καλώδια ηλεκτροδότησης) συνήθως επιφέρει αμέσως το θάνατο ή, σε καλύτερη περίπτωση, προκαλούνται βαριά εγκαύματα.

Επιπλέον, η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος από το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσει βαριά εγκαύματα στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος

Αντιμετώπιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις οικίες υπάρχει χαμηλής (110 Volts για την Αμερική) και υψηλής τάσης (220 volts για την Ευρώπη) ρεύμα. Οι ηλεκτροπληξίες απο χαμηλής τάσης ρεύμα προκαλούν συνηθως μυική τετανία και το φαινόμενο της αρπαγής (του αντικειμένου το οποίο χρησιμοποιείται ως αγωγός). Σε βιομηχανίες υπάρχει ακόμη πιο υψηλής τάσης ρεύμα ( 440 volts). Σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειες η τάση μπορεί να φτάσει τα 4000 volts και τα δυστυχήματα είναι συνήθως άμεσα θανατηφόρα. Αυτός που θα σπεύσει για βοήθεια, θα πρέπει να προσέξει να κλείσει την πηγή του ρεύματος, να μην πατήσει σε νερά ή άλλα υγρά, να προσέξει να μην ακουμπήσει το θύμα αν κρατάει ακόμη τον αγωγό με τον οποίο κτυπήθηκε- αν το ρεύμα δεν έχει κλείσει. Δεν χρειάζεται να μετακινηθεί το θύμα αν δεν είναι σε άμεση επαφή με το ρεύμα.[1] Σε περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ

Παράγοντες επικινδυνότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος[2] και γι' αυτό ο χειρισμός μιας ηλεκτρικής συσκευής με βρεγμένα χέρια ή η χρήση της στο μπάνιο ή κοντά σε συλλογή νερού αυξάνει το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αυξάνεται όταν κάποιος (ιδίως τα παιδιά) περιεργάζεται ή τοποθετεί στις πρίζες σύρματα ή καρφίτσες ή όταν οι διακόπτες είναι κατεστραμμένοι ή τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών φθαρμένα. Τα φωτιστικά δαπέδου και τα πορτατίφ θεωρείται ότι μπορεί να γίνουν αίτια ηλεκτροπληξίας, γι' αυτό προτιμάται ο φωτισμός (ειδικά στα παιδικά δωμάτια) να είναι κεντρικός.

Χρήση της ηλεκτροπληξίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηλεκτροπληξία έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος εκτέλεσης για τους θανατοποινίτες, στις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες, με τη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας. Οι βασικοί λόγοι χρήσης της, κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ήταν ότι φαινόταν πιο ανθρωπιστικό μέσο εκτέλεσης (το ρεύμα διαπερνούσε γρήγορα το σώμα που προηγουμένως είχε βραχεί) και ότι στη δεκαετία του 1880 (όταν πρωτοσχεδιάστηκε η ηλεκτρική καρέκλα) ο ηλεκτρισμός ήταν μια νέα πηγή ενέργειας που είχε φέρει επανάσταση[εκκρεμεί παραπομπή]. Επίσης η ηλεκτροπληξία έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος βασανισμού και σε όπλα ακινητοποίησης (Taser).

Θεραπευτική χρήση της ηλεκτροπληξίας γίνεται μέσο της απινίδωση κατά την διάρκεια της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

Άλλη εφαρμογή της ηλεκτροπληξίας είναι η αποτροπή διέλευσης ζώων από φράχτες, μέσω ηλεκτροφόρων συρμάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FIRST AID MANUAL THE AMERICAN COLLEGE OF EMERGENCY PHYSICIANS (ACEP) σελίδα 32-33» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2019. 
  2. Does Water Really Conduct Electricity?. Καθευατό το αποσταγμένο νερό το οποίο δεν περιέχει ξένα σώματα είναι κακός αγωγός, καλός αγωγός είναιτο νερο λόγω των σωματιδίων που περιέχει.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσουμάκας Κωνσταντίνος, "Παιδικά ατυχήματα", Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, (c) 2006, ISBN 960-399-391-3
  • Fykynishi K, Takahashi H, Kitagishi Η et al, : Epidemiology of childhood burns in the critical care medical center of Kinki University in Osaka, Japan. Burns 2000, 26: 465-469.