Ζωολογικός κήπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η είσοδος του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, το 2007.

Ο ζωολογικός κήπος ή ζωολογικό πάρκο είναι μια εγκατάσταση στην οποία βρίσκονται διάφορα είδη ζώων μέσα σε περιορισμένους χώρους, με σκοπό να εκτίθενται στο κοινό και ορισμένες φορές να εκτρέφονται. Σήμερα, σε όλο το κόσμο λειτουργούν περίπου 2.000 ζωολογικοί κήποι, οι οποίοι προσελκύουν περίπου 350 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο[1].

Οι ζωολογικοί κήποι, κατά καιρούς, έχουν δεχτεί αρνητικά σχόλια από αυστηρούς χορτοφάγους και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Η αρχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τους αρχαίους και μεσαιωνικούς χρόνους, σε ιπποδρόμους και θηριοτροφεία, βρίσκονταν υπο κράτηση διάφορα είδη ζώων. Την εποχή των γεωγραφικών ανακαλύψεων, πολλά άγνωστα αλλά και γνωστά ζώα μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη, σε ειδικά διαμορφωμένους και περιφραγμένους χώρους, από όπου μπορούσε ο κόσμος να δει τα ζώα.

Ενυδρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ενυδρεία είναι χώροι που ζουν σε αιχμαλωσία, σε διαμορφωμένους χώρους υδρόβια, πολικά και θαλασσία ζωα. Πολλοί ζωολογικοί κήποι στεγάζουν και ενυδρείο, αν και σε αντίθεση με τους τελευταίους, τα ενυδρεία φιλοξενούν αποκλειστικά υδρόβια είδη.

Κάποια μαλιστα φιλοξενούν και θαλάσσια θηλαστικά όπως δελφίνια ή όρκες, τα οποία δίνουν παράσταση.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Zoos histoire». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2015.  (Quid) (Γαλλικά).

,