Εχέδωρος ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°38′22″N 22°49′57″E / 40.63944°N 22.83250°E / 40.63944; 22.83250

Εχέδωρος
Gallikos River at Eleftherio-Kordelio municipality, Thessaloniki prefecture, Greece.jpg
Πηγές Κρούσσια όρη
Εκβολές Θερμαϊκός
Θέση Ελλάδα
Μήκος 70 km
Παραπόταμοι Σπανός, Ξηροπόταμος Κιλκίς και Εθνικό Πάρκο Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα

Ο Εχέδωρος ποταμός ή Γαλλικός, είναι ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγάζει από το νομό Κιλκίς (Κρούσσια όρη) και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το μήκος του είναι 70 χλμ. Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Σπανός.

Ο Εχέδωρος ποταμός είναι γνωστός γιατί στην άμμο της κοίτης του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού. Το μεσαίωνα ονομαζόταν και Γομαροπνίχτης, λόγω των ξαφνικών πλημμυρών του.

Οι εκβολές του ποταμού ανακηρύχθηκαν, μαζί με τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, προστατευόμενη περιοχή και αποτελούν τμήμα του Εθνικού Πάρκου Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηρακλής και Κύκνος

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στις όχθες του ποταμού Εχέδωρου έγινε η μονομαχία του Κύκνου με τον Ηρακλή, καθώς ο τελευταίος προσπάθησε να περάσει αναζητώντας τα βόδια του Γηρυόνη. Ο Άρης όμως, ως πατέρας του Κύκνου, επενέβη και η μάχη σταμάτησε.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν Εχέδωρος, δηλαδή ο έχων δώρα, διότι στην άμμο της κοίτης του υπήρχαν ψήγματα χρυσού. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως όταν ο Ξέρξης πέρασε μέσα από την Μακεδονία στον δρόμο του προς την Ελλάδα ο στρατός του ήπιε όλο το νερό του ποταμού και τον ξέρανε [1] [2]. Η λατινική ονομασία του προέρχεται από τη ρωμαϊκή αποικία Καλλίκουμ (Callicum), του 1ου αιώνα π.Χ. Callicum ονομαζόταν το κόσκινο από δέρμα κατσίκας, με το οποίο συνέλεγαν τη χρυσόσκονη. Η αποικία ήταν κέντρο συλλογής χρυσού και στα μετέπειτα χρόνια ονομαζόταν και Γκαλλίκουμ (Gallicum).

Σημερινή εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Εχέδωρος ήταν ξερός το καλοκαίρι και μόνο το χειμώνα έχει κάποιες μικρές ποσότητες υδάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στο δέλτα του ποταμού ποσότητες ύδατος από τον Αλιάκμονα με αποτέλεσμα το δέλτα του Γαλλικού να έχει αναγεννηθεί [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]