Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
ΨευδώνυμοERC, CER και ERC
Είδηυπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σκοπόςfunding
ΠρόεδροιΜάουρο Φερράρι, Ζαν-Πιερ Μπουργκινιόν και Maria Leptin
Ίδρυση2007
ΙδρυτέςΕυρωπαϊκή Επιτροπή
ΈδραΒρυξέλλες
Ιστότοποςhttps://erc.europa.eu/, https://erc.europa.eu/
Ιστότοπος

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) είναι χρηματοδοτικό όργανο για την επιστήμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μέρος του έβδομου προγράμματος πλαίσιο για την έρευνα (FP7), το οποίο διαδέχτηκε το FP6 το 2007.

Στις 18 Ιουλίου 2005, ανακοινώθηκαν τα 22 ιδρυτικά μέλη του επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Ο Έλληνας καθηγητής Φώτης Καφάτος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος και η Χέλγκα Νοβότνι και ο Ντάνιελ Εστέβε είναι οι δύο αντιπρόεδροι των Επιστημονικών Συμβουλίων. Μετά την παραίτηση του Καφάτου, πρόεδρος εξελέγη η Νοβότνι. Από το 2014, πρόεδρος του ΕΣΕ είναι ο Ζαν-Πιερ Μπουρζινιό.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2007 στο Βερολίνο έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του ΕΣΕ παρουσία της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.Το Συμβούλιο διαθέτει έναν προϋπολογισμό €7.5 δις έως το 2013, και θα εστιάσει αποκλειστικά σε βασικές έρευνες, ή "γαλάζιους ουρανούς". Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να προωθήσει την ευρηματικότητα - και τελικά νέα προϊόντα και υπηρεσίες - για να παραμείνει η οικονομία της ΕΕ ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΕΣΕ προβλέπεται να είναι ένα ανεξάρτητο, χρηματοδοτικό όργανο με βάση την ποιότητα και το οποίο θα οργανώνεται από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Οι δημιουργοί του αναμένουν από το ΕΣΕ να αναζωογονήσει τον ανταγωνισμό και κατ' επέκταση, να ανεβάσει την ποιότητα όλης της επιστημονικής προσπάθειας στην Ευρώπη. "Έχουμε ένα σύνολο μικρών επιστημονικών κοινοτήτων, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση να επιλέγουμε το καλύτερο σε μικρά μέρη, παρά να αναζητάμε αυτό που θα επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό", εξηγεί ο καθηγητής Φώτης Καφάτος, ο Πρόεδρος του ΕΣΕ. "Το ΕΣΕ αποσκοπεί στην συγκέντρωση των προσπαθειών μας έτσι ώστε η όλη η Ευρώπη να μπορεί να είναι ένας μεγάλος παίκτης. Θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο, όχι μόνο οι καλύτεροι στην τοπική γειτονιά."

Το ΕΣΕ δημιουργήθηκε σε απάντηση των φόβων ότι η Ευρώπη θα καθυστερούσε σε αυτόν τον τομέα, λόγω των δαπανών της (σε σχέση με το ΑΕΠ) στην επιστημονική έρευνα που είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, και μόλις προηγούνται της Ινδίας και της Κίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]