Ευρωπαϊκός χώρος έρευνας
Έδρα | Ευρωπαϊκή Επιτροπή |
---|---|
Ιστότοπος | https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/strategy/era_en |
δεδομένα ( ) |
Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας (ΕΧΕ, αγγλ. European Research Area)[1] είναι ένα σύστημα που έχει ως στόχο την σύνδεση των επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει αυξημένη κινητικότητα των εργαζομένων και ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων των κρατών-μελών. Από την ίδρυσή του το 2000, ο ΕΧΕ επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ των ερευνητών στους τομείς της ιατρικής, περιβάλλοντος, βιομηχανίας και κοινωνικοοικονομικής έρευνας. Σκοπός του ήταν να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, ενώνοντάς τα και ενθαρρύνοντας έναν πιο περιεκτικό τρόπο εργασίας παρόμοιο με αυτό που υπάρχει ήδη μεταξύ των ιδρυμάτων της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.[2][3]
Επί του παρόντος, βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του ΕΧΕ αποτελεί το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία ''Ορίζων Ευρώπη" (2021-2027), συνολικού προϋπολογισμού 95.5 δις ευρώ.[4] Βασίζεται σε τρεις πυλώνες[5][6]:
- Επιστήμη αριστείας: ο βασικός του στόχος είναι η ενίσχυση της αριστείας των επιστημόνων στην ΕΕ
- Παγκόσμιες προκλήσεις και ευρωπαϊκή βιομηχανική ανταγωνιστικότητα: ο βασικός του στόχος είναι η τόνωση των βασικών τεχνολογιών και λύσεων που υποστηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης
- Καινοτόμος Ευρώπη: ο βασικός του στόχος είναι η τόνωση των ρηξικέλευθων καινοτομιών που δημιουργούν αγορές και οικοσυστημάτων που ευνοούν την καινοτομία.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Νέος Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας: Tο Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα». www.consilium.europa.eu. 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.
- ↑ GGEK. «Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ): Επίσημος διαδικτυακός τόπος». www.gsrt.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.
- ↑ «European research area (ERA)». European Commission - European Commission (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.
- ↑ «Ορίζοντας Ευρώπη: Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για Έρευνα & Καινοτομία | Innovation EKT». innovation.ekt.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.
- ↑ «Ορίζων Ευρώπη» (PDF). ec.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.
- ↑ GGEK. «Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ): Επίσημος διαδικτυακός τόπος». www.gsrt.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021.