Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το σύστημα προειδοποίησης μέσω εκπομπής κυψέλης, δείτε: EU-Alert.
112 (αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης)
Χειριστής ανταποκρίνεται σε κλήση έκτακτης ανάγκης

Ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112» είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική). Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1991 και από το 1998 η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να παρέχουν κλήση του «112» από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεφωνική χρέωση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από οποιαδήποτε χώρα της ευρύτερης Ευρώπης καλούν τον πανευρωπαϊκό αριθμό «112» προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να ζητήσουν βοήθεια. Για τα GSM δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός «112» είναι κοινός σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2019 ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές λειτουργίες του, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 κατέστησαν δυνατές και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία οι παρακάτω δυνατότητες του 112, μεταξύ άλλων.[1]

Εισερχόμενο σκέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εισερχόμενο σκέλος αφορά τις κλήσεις των πολιτών προς τον αριθμό 112 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και περιλαμβάνει τις παρακάτω δυνατότητες:[1]

• Κλήση χωρίς χρέωση, επί 24 ώρες τη μέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμη και χωρίς κάρτα SIM, καθώς και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης και με αποστολή μηνυμάτων SMS και MMS, αλλά και με email και fax.

• Λειτουργία του αριθμού εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ενώ αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων.

• Απάντηση από ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

• Εντοπισμός της θέσης του καλούντος αυτόματα, αμέσως μόλις απαντήσει ο χειριστής, ενώ από τον Απρίλιο του 2020 θα καταστεί εφικτός ο εντοπισμός της θέσης εντός 30 δευτερολέπτων και με ακρίβεια μικρότερη των 100 μέτρων.

Εξερχόμενο σκέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: EU-Alert

Το εξερχόμενο σκέλος αφορά την προειδοποίηση των πολιτών από την υπηρεσία σε περιπτώσεις ποικίλης φύσης καταστροφών, με την αποστολή μηνυμάτων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, έγινε πλέον δυνατή η αποστολή μηνυμάτων εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast – CB), δηλαδή γραπτών προειδοποιητικών μηνυμάτων στα ελληνικά και τα αγγλικά που συνοδεύονται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού, στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, είναι εφικτή η ειδοποίηση μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, email ή φωνητικών συναγερμών με τηλεφωνική κλήση σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, μέσω εγγραφής των πολιτών στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Στην παρουσίαση της λειτουργίας του «112» ο Κ. Μητσοτάκης | naftemporiki.gr». www.naftemporiki.gr. 19 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2020. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]