Ευαρχοντομυωξοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευαρχοντομυωξοί
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερη Κρητιδική-πρόσφατα
Ring-tailed Lemurs (Lemur catta)
Ring-tailed Lemurs (Lemur catta)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Υφομοταξία: Θηριόμορφα (Theriiformes)
Ανθυφομοταξία: Ευθήρια (Eutheria)
Υποκοόρτις: Εξαφροπλακουντοφόρα (Exafroplacentalia/Notolegia)
Μεγατάξη: Βορεοευθήρια (Boreoeutheria)
Υπερτάξη: Ευαρχοντομυωξοί (Euarchontoglires)
Τάξεις

Οι Ευαρχοντομυωξοί (Euarchontoglires, συνώνυμο με το Supraprimates) είναι κλάδος των θηλαστικών, τα ζώντα μέλη των οποίων είναι τα τρωκτικά, τα λαγόμορφα, οι δενδρομυγαλές, τα δερμόπτερα και τα πρωτεύοντα (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων).

Εξελικτικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κλάδος των Ευαρχοντομυωξών βασίζεται σε αναλύσεις ακολουθιών DNA καθώς και σε δεδομένα παρουσίας/απουσίας ρετρομεταθετών, συνδυάζοντας τον κλάδο των μυωξών (Glires), ο οποίος αποτελείται από τα τρωκτικά και τα λαγόμορφα με αυτόν των Ευάρχοντων, κλάδος που αποτελείται από τις δενδρομυγαλές, τα πρωτεύοντα και τα δερμόπτερα.

Οι Ευαρχοντομυωξοί αναγνωρίζονται ως μία από τις τέσσερεις κύριες ομάδες των Ευθήριων (περιλαμβάνουν τα πλακουντοφόρα θηλαστικά).[1] Αυτοί οι τέσσερεις κλάδοι συνήθως αναφέρονται χωρίς λινναία βαθμίδα, αλλά τους αποδίδεται η βαθμίδα της κοόρτης ή της μεγατάξης και υπερτάξης. Οι σχέσεις ανάμεσα στις τέσσερεις κοόρτες, Ευαρχοντομυωξοί, Ξέναρθρα, Λαυρασιαθήρια και Αφροθήρια, και η ταυτότητα της προέλευσης του πλακούντα παραμένουν κάπως αμφιλεγόμενα.[2]

Οι Ευαρχοντομυωξοί πιθανότατα διαχωρίστηκαν από την αδελφική ομάδα των Λαυρασιαθήριων πριν περίπου 85 με 95 εκατομύρια χρόνια, αναπτυσσόμενοι στην ομάδα νησιών της Λαυρασίας που αργότερα θα γινόταν η Ευρώπη. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε απολιθώματα καθώς και μοριακά δεδομένα. Ο κλάδος των Ευαρχοντομυωξών και των Λαυρασιαθήριων αναγνωρίζεται ως Βορεοευθήρια.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υποτιθέμενη σχέση ανάμεσα στους Ευαρχοντομυωξούς είναι ως εξής:

Euarchontoglires
Glires

Anagaloidea? (Αναγαλοειδή)
Rodentia (Τρωκτικά)Lagomorpha (Λαγόμορφα· λαγοί, κουνέλια κ.α.)

 

 

(Μυωξοί)
Euarchonta

Scandentia (Δενδρομυγαλές)
Dermoptera (Δερμόπτερα)


Primatomorpha

Primates (Πρωτεύοντα)Plesiadapiformes (Πλησιαδαπίμορφα)

 

(Πρωτευοντόμορφα)

 

(Ευάρχοντα)

(Ευαρχοντομυωξοί)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Murphy, W. J., Eizirik, E., O’Brien, S. J., Madsen, O., Scally, M., et al. Resolution of the early placental mammal radiation using Bayesian phylogenetics. Science 2001. 294: 2348–2351.
  2. Asher RJ, Bennett N, Lehmann T. 2009. The new framework for understanding placental mammal evolution. Bioessays 31(8): 853–864.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]