Ευάγγελος Κωφός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευάγγελος Κωφός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1934
Έδεσσα
Θάνατος25  Απριλίου 2022[1][2]
Έδεσσα
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Έδεσσα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Οχάιο
Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν
Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ του Λονδίνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
διπλωμάτης
ιστορικός
συγγραφέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα

Ο Ευάγγελος Κωφός ( Έδεσσα 1934 - 2022 ) ήταν Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας Ο πατέρας του ήταν στέλεχος της ΠΑΟ.[3] Μετά την αποφοίτησή του από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια (1952), φοίτησε για ένα χρόνο στο εμπορικό κολλεγιακό τμήμα του Κολλεγίου Αθηνών (1953), και στη συνέχεια μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ (1953-1958). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργάστηκε επί τριετία ως συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτων. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 1958, για να υπηρετήσει τη θητεία του, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός Πεζικού, με ειδικότητα διερμηνέα (1959-1960). Το 1964 παντρεύτηκε την Άννα, το γένος Αδάμ, από το Αργοστόλι. Απέκτησαν μία κόρη, την Ιλιάνα, και δύο εγγόνια, τον Κωνσταντίνο και τον Ευάγγελο Λάγγα.

Το 1962 προσκλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά ως ειδικός συνεργάτης για βαλκανικά θέματα. Αργότερα διορίσθηκε Βαλκανιολόγος στον κλάδο Εμπειρογνωμόνων. Αφυπηρέτησε το 1995 με το βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή.

Στη συνέχεια (1995-1996), εκλέχθηκε επισκέπτης καθηγητής Ελληνικών Σπουδών (Visiting Fellow on Greek Studies) στο Brasenose College, Oxford University. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε συνεργάζεται με επιστημονικά ιδρύματα της χώρας στον τομέα της ειδικότητάς του, ενώ συνεχίζει το συγγραφικό του έργο. Απεβίωσε στις 25 Απριλίου 2022 σε ηλικία 88 ετών[4]

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευάγγελος Κωφός έχει τρεις ακαδημαϊκούς τίτλους.

 • Ph.D. History (Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ιστορία) από το London University, Birbeck College, London, UK. Tίτλος διδακτορικής διατριβής, “Greece and the Eastern Crisis, of 1875-1878”, (London, 1973), 379 pp.
 • MA International Relations (Μάστερς Διεθνών Σχέσεων) από το Georgetown University, Washington, D.C., USA, με δευτερεύουσα ειδίκευση στη βαλκανική ιστορία. Tίτλος διπλωματικής εργασίας: “National Minorities in Post-war Greece and their Impact on their Relations between Greece and their Neighbors” (Washington, 1959), 261 pp.
 • BS Journalism (Δίπλωμα-Bacheror’s Δημοσιογραφίας) από το Ohio University (Athens, Ohio, USA) με δευτερεύουσα ειδίκευση (minor) στις Διεθνείς Σχέσεις (International Relations).

Επιστημονικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη διπλή ιδιότητα του ιστορικού και διεθνολόγου και την εξειδίκευση του στο βαλκανικό χώρο, ο Ευάγγελος Κωφός έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων και μελετών που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ιστορικές εργασίες του χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους και την ευρεία χρήση ανέκδοτων αρχειακών πηγών. Ορισμένες απ’ αυτές, με την πάροδο του χρόνου, θεωρήθηκαν «κλασικές» και συνεχίζουν να μνημονεύονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Διεθνή απήχηση είχε το βιβλίο του “Nationalism and Communism in Macedonia”,[5] επαυξημένη με τρεις νεότερες σχετικές εργασίες στη βάση νέων πηγών.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στα συλλογικά ιστορικά έργα της «Εκδοτικής Αθηνών», όπως στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (ως συντάκτης εκτενούς κειμένου στο ΙΓ τόμο, ως επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΣΤ τόμου, 1941-2000), και ως συντάκτης, επίσης, του αυτοτελούς τόμου, Μακεδονία - 4000 Χρόνια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, υπό την εποπτεία του ακαδημαïκού Μ. Β. Σακελλαρίου.

Από την άλλη πλευρά, η ιδιότητά του ως επιστημονικού συμβούλου για τα βαλκανικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών, του επέτρεψε να ασχοληθεί και να καταθέσει και δημόσια,αναλύσεις και προτάσεις για σύγχρονα βαλκανικά θέματα. Ορισμένες απ΄ αυτές έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και καταχωρήθηκαν σε πρακτικά συνεδρίων και συλλογικά έργα (Βλ. «Συγγραφικό ‘Εργο»)


Στην περίοδο μετά την αφυπηρέτηση του από το Υπουργείο Εξωτερικών και την επιστροφή του από την Οξφόρδη, διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος για βαλκανικά θέματα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), καθώς και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ιδρυμάτων όπως, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (IMXA), το Ιδρυμα Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα (IMMA), η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών ΝΑ Ευρώπης (ΕΣΝΑΕ) κ.α. Ως μέλος του Κέντρου Μελέτης Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) του ΙΜΜΑ υπήρξε συνεπιμελητής και συγγραφέας δύο συλλογικών τόμων του Κέντρου—στην ελληνική και αγγλική—σχετικών με τις νεότερες εξελίξεις του «Μακεδονικού»: Αθήνα-Σκόπια: η Επτάχρονη Συμβίωση, 1995-2002,[6] Επιμ. Ευ. Κωφός, Βλάσης Βλασίδης (ΙΜΜΑ και Παπαζήσης, 2003) και Μακεδονικές Ταυτότητες στο Χρόνο. Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις.[7] Επίσης υπήρξε συνεπιμελητής και συγγραφέας του τόμου, “Kosovo, Avoiding Another Balkan War”.[8]

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει ασχοληθεί με βαλκανικά θέματα που αναφέρονται στις επιπτώσεις της κατάρρευσης της γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και ειδικότερα στο θέμα το Κοσσυφοπεδίου.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τον Δεκέμβριο 1998, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε τον Χρυσούν Σταυρόν του Τάγματος του Φοίνικος σε αναγνώριση του συνολικού έργου του και των υπηρεσιών του.
 • 1977 Απονομή «Έπαθλον Διονυσίου Κοκκίνου», Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Greece and the Eastern Crisis, 1875-1878».
 • 1993. Απονομή «Έπαθλον Γ. Ταρνατώρου-Αναγνώστου», Ακαδημίας Αθηνών για το σύγγραμμα του, «Το Μακεδονικό Ζήτημα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα».
 • Τον Μάρτιο 2010, η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο της για το σύνολο του επιστημονικού του έργου

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. www.iefimerida.gr/ellada/pethane-o-istorikos-syggrafeas-eyaggelos-kofos.
 2. Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2022.
 3. Κωστόπουλος, Τάσος (02-04-2017). «Πρωταπριλιάτικη εθνικοφροσύνη». Η Εφημερίδα των Συντακτών. https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/105431_protapriliatiki-ethnikofrosyni. Ανακτήθηκε στις 29-05-2021. 
 4. «Πέθανε ο ιστορικός και συγγραφέας Ευάγγελος Κωφός». Athens magazine. 28 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2022. 
 5. Nationalism and Communism in Macedonia, (πρώτη έκδοση, Θεσσαλονίκη 1964, Δευτέρα έκδοση New York 1993
 6. Αθήνα-Σκόπια: η Επτάχρονη Συμβίωση, 1995-2002, Επιμ. Ευ. Κωφός, Βλάσης Βλασίδης (ΙΜΜΑ και Παπαζήσης, 2003)
 7. Μακεδονικές Ταυτότητες στο Χρόνο. Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις, Επιμ. Ιω. Στεφανίδης, Βλ. Βλασίδης, Ευ. Κωφός (ΙΜΜΑ και Πατάκης, 2008)
 8. Kosovo, Avoiding Another Balkan War, Editors Thanos Veremis, Evangelos Kofos (Athens, University of Athens, ELIAMEP, 1998)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ευάγγελος Κωφός / Ειδικός Σύμβουλος-ΕΛΙΑΜΕΠ[1]