Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα
Eesti Reformierakond
ΗγέτηςΚάγια Κάλας
Ίδρυση18 Νοεμβρίου 1994
ΈδραTõnismägi 9, Τάλιν 10119
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Κλασικός φιλελευθερισμός
Συντηρητικός φιλελευθερισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΚόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΑνανεώστε την Ευρώπη
Διεθνής προσχώρησηΦιλελεύθερη Διεθνής
Εσθονικό Κοινοβούλιο
30 / 101
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 6
Σημαία κόμματος
Ιστότοπος
http://www.reform.ee/
Πολιτικό σύστημα Εσθονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (εσθ. Eesti Reformierakond) είναι ένα εσθονικό φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα.[1] Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Τάαβι Ρούιβας ηγείται του κόμματος, ενώ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του Εσθονικού Κοινοβουλίου, αφού 33 από τους συνολικά 101 βουλευτές εκπροσωπούν το κόμμα. Έχει λάβει μέρος σε όλες τις κυβερνήσεις από την ίδρυσή του το 1994, εκτός από τρία χρόνια.

Το Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα ιδρύθηκε το 1994 από τον τότε πρόεδρο της Τράπεζας της Εσθονίας Σίιμ Κάλλας ύστερα από διάσπαση του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού Υπέρ της Πατρίδας. Στις εκλογές του 1995, το κόμμα κέρδισε 19 έδρες, καθιστώντας το ως δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου. [2] Το κόμμα αντικατέστησε το Εσθονικό Κεντρώο Κόμμα στην κυβέρνηση το φθινόπωρο του 1995 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1996. Το 1999, το κόμμα έχασε μία έδρα, αλλά συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με την Ένωση Υπέρ της Πατρίδας και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Συμμετείχε σε διάφορες κυβερνήσεις συνεργασίας έκτοτε, ενώ ο αρχηγός του Άντρους Άνσιπ έγινε πρωθυπουργός της χώρας από το 2005. Στις εκλογές του 2007, το κόμμα κέρδισε 31 έδρες και έγινε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, ενώ αύξησε τον αριθμό των εδρών του σε 33 το 2011.

Αφού το Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα συμμετείχε στις περισσότερες κυβερνήσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η επιρροή του υπήρξε τεράστια, ειδικά όσον αφορά την ελεύθερη αγορά της χώρας και την πολιτική χαμηλής φορολόγησης. Είναι μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς από το 1996 και του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. Ο ιδρυτής και πρώτος ηγέτης του κόμματος Σίιμ Κάλλας είναι επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας από τους πέντε αντιπροέδρους της επιτροπής Μπαρόζο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]