Ερνέστ Εμπράρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερνέστ Εμπράρ
Γέννηση
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος
Σημαντικά έργα Cua Bac Church
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

O Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hébrard) (18811933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και πολεοδόμος. Είναι περισσοτερο γνωστός για το σχέδιό του, της ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 όπου ένα μεγάλο μέρος της πόλης είχε καταστραφεί.

Αρχικά εργάστηκε στην Ιταλία όπου και είχε τιμηθεί με το "Μεγάλο Βραβείο Ρώμης" για τις εκεί εργασίες του ανάδειξης του ρωμαϊκού μνημειακού πλούτου. Στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέλος της γαλλικής αποστολής στην κατεχόμενη υπό της Αντάντ τότε Ελλάδα. Κατά την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε αρχικά με την αποτύπωση των ρωμαϊκών μνημείων της πόλης.

Αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε το Σάββατο στις 18 Αυγούστου (ν. ημ.) του 1917, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε την πολεοδομική αναμόρφωση της πόλης επικεφαλής ειδικής προς τούτο επιτροπής.
Λίγους μήνες μετά, το 1918, διορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση καθηγητής της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο καθώς και μέλος του Ανώτατου Τεχνικού Συμβουλίου και αργότερα το 1927 σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, όταν τότε εκπόνησε ιδιαίτερη μελέτη για την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Ο Ερνέστ Εμπράρ επέστρεψε στο Παρίσι το 1930 για λόγους υγείας όπου και πέθανε τρία μόλς χρόνια μετά, το 1933 σε ηλικία 52 ετών.

Ανοικοδόμηση Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου απαγόρευσε την ανοικοδόμηση της πόλης μέχρι να εγκριθεί ένα σύγχρονο σχέδιο πόλης. Με απόφαση του τότε υπουργού συγκοινωνιών Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε η «Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» με πρόεδρο τον Ερνέστ Εμπράρ, για την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου. Ο Εμπράρ με την βοήθεια των Άγγλων αρχιτεκτόνων E. Mawson και J. Pleyber και των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Α. Γκίνη, Αριστοτέλη Ζάχου και Κωνσταντίνου Κιτσίκη, συνέλαβε και ανέπτυξε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως Σχέδιο Εμπράρ και το οποίο παραδόθηκε στην Γενική Διοίκηση Μακεδονίας στις 29 Ιουνίου 1918. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως και χάρη σε πιέσεις μεγαλοϊδιοκτητών υπέστη πολλές μεταβολές, αλλά ήταν μια μεγάλη βελτίωση στην πρωτύτερη κατάσταση της πόλης, και της έδωσε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη.

Άλλα εγχειρήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμπράρ συμμετείχε επίσης και σε άλλα εγχειρήματα, όπως η ανοικοδόμηση της Καζαμπλάνκα και του παλατιού του Διοκλητιανού στο Σπαλάτο, και ο σχεδιασμός διάφορων πόλεων στην Γαλλική Ινδοκίνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ernest Hébrard της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).