Παλάτι του Διοκλητιανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 43°30′30″N 16°26′24″E / 43.50833°N 16.44000°E / 43.50833; 16.44000

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Ιστορικό Σύμπλεγμα του Σπλιτ με το Παλάτι του Διοκλητιανού
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Peristyle of Diocletian's Palace, Split (11908116224).jpg
Χώρα μέλος Κροατία Κροατία
Τύπος πολιτισμικό
Κριτήρια ii, iv, vi
Ταυτότητα 97
Περιοχή Ευρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή 1979 (3η συνεδρίαση)

Το Παλάτι του Διοκλητιανού (στα κροατικά: Dioklecijanova palača) ήταν κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό στα τέλη του 3ου–αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., σε ένα κόλπο που σχηματίζεται στο νότιο τμήμα μιας μικρής χερσονήσου, σε απόσταση 4 μιλίων από την τότε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Δαλματίας, τη Σαλώνα. Με το πέρασμα των χρόνων γύρω από το παλάτι εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από γειτονικές περιοχές και έτσι σχηματίστηκε η πόλη Σπλιτ στο κέντρο της οποίας μπορεί να δει κανείς τμήματα του παλατιού που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Το παλάτι χτίστηκε προκειμένου να μείνει εκεί ο Διοκλητιανός όταν θα αποφάσιζε να αποσυρθεί.

Τα κτίρια του παλατιού περιβάλλονταν από τείχη των οποίων η ανατολική και δυτική πλευρά είχαν μήκος περίπου 190 μέτρα και η βόρεια και νότια γύρω στα 160 μέτρα. Στην νότια πλευρά των τειχών, που ήταν σχεδόν πάνω στη θάλασσα, υπήρχε μια πύλη η Porta Aenea την οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν οι υπηρέτες για την μεταφορά προμηθειών στο παλάτι αλλά και ο αυτοκράτορας όταν χρειαζόταν να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Στην ανατολική πλευρά των τειχών υπήρχε η Porta argentea (Ασημένια Πόρτα) και στη δυτική η Porta ferrea (Σιδερένια Πόρτα) και ένας δρόμος ένωνε τις δύο εισόδους χωρίζοντας έτσι το συγκρότημα σε δύο μέρη. Στο νότιο κομμάτι βρίσκονταν τα διαμερίσματα του αυτοκράτορα και τα θρησκευτικά κτίρια, γενικότερα τα πιο πολυτελή κτίρια του παλατιού. Πέραν των γωνιακών πύργων υπήρχαν και άλλοι στις τρεις πλευρές (βόρεια, ανατολική και δυτική) του παλατιού.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Diocletian's Palace της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).