Ερμεσίνδα των Αστουριών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμεσίνδα των Αστουριών
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ermesinda (Ισπανικά)
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος8ος αιώνας
Cangues d'Onís
Τόπος ταφήςSanta Cueva de Covadonga
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αστούριας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλφόνσος Α΄ των Αστουριών[1]
ΤέκναΑδοσίνδα των Αστουριών
Βιμοράνο
Φρουέλα Α΄ των Αστουριών[2]
ΓονείςΠελάγιος των Αστουριών[2] και Gaudiosa
ΑδέλφιαΦαβίλα των Αστουριών
ΟικογένειαΟίκος των Αστουριών-Λεόν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαd:Q100700834 (739–757)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Eρμεσίνδα των Αστουριών, του Φρανσίσκο Ζοακίν Γκουτιέρεθ δε λα Βέγα, 1854. (Mουσείο του Πράδo, Μαδρίτη).

Η Ερμεσίνδα, ισπαν.: Ermesinda, εναλλακτικά Ormisenda, Ermisenda, Ermesinde, Ermessenda, (π. 720 ή π. 730 – ; ) ήταν βασιλική σύζυγος στο βασίλειο των Αστουριών, ως σύζυγος του βασιλιά Αλφόνσο Α' των Αστουριών ("Αλφόνσου του Καθολικού"). Ήταν κόρη του βασιλιά Πελάγιου των Αστουριών και της συζύγου του βασίλισσας Γκαουδιόσα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λατινόφωνο Chronicon Albeldense αναφέρει ότι η Ερμεσίνδα ήταν κόρη του Πελάγιου, του πρώτου βασιλιά στις Αστούριες, και της συζύγου του, Γκαουδιόσα, και ότι ο αδελφός της ήταν ο Φαβίλα, ο δεύτερος βασιλιάς των Αστουριών. Η Ερμεσίνδα πέρασε την αξίωσή της στον θρόνο στον σύζυγό της Αλφόνσο, γιο του Πέτρου δούκα της Κανταβρίας. Ο Αλφόνσος, γνωστός ως Αλφόνσος Α' ή Αλφόνσος ο Καθολικός, διαδέχθηκε τον Φαβίλα ως βασιλιάς μετά το τέλος του τελευταίου το 739, καθιστώντας την Ερσεμίνδα βασιλική σύζυγο.

Η ακριβής ημερομηνία γέννησης της Ερμεσίνδας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται ότι ήταν μεταξύ 720 και 730. Πιθανώς γεννήθηκε στις Αστούριες, όπου ήταν βασιλιάς ο πατέρας της, αν και (όπως συνηθίζεται για την εποχή) δεν υπάρχει τεκμηρίωση γι' αυτό. Η ημερομηνία του τέλους της είναι επίσης άγνωστη.

Ταφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος της Eρμεσίνδας, το σώμα της ενταφιάστηκε στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία κοντά στον δήμο Κάνγας δε Όνις, σύμφωνα με τον επίσκοπο Σεμπαστιάν της Σαλαμάνκα και την Estoria de España (γνωστής και ως Primera Crónica General). Ο Κορδοβανός χρονικογράφος Aμβρόσιο δε Μοράλες το ταυτίζει με το μοναστήρι της Κοβαδόνγα. Στο ίδιο μοναστήρι τάφηκε ο σύζυγός της Αλφόνσο Α'. Ο χρονικογράφος του 16ου αι. Aμβρόσιο δε Μοράλες έδωσε την ακόλουθη περιγραφή του τάφου του βασιλιά Aλφόνσου Α΄ και της Eρμεσίνδας, που βρίσκεται στο Ιερό Σπήλαιο της Κοβαδόνγα (Santa Cueva de Covadonga) [3].

Ο τάφος τους είναι αυτός που βρίσκεται στην κεφαλή της εκκλησίας, που βλέπει στον κύριο βωμό σε μία μικρή σπηλιά. Είναι σκαλισμένος, εν μέρει. Είναι μία λεία πέτρινη σαρκοφάγος, της οποίας το κάλυμμα είναι ένα ενιαίο κομμάτι πέτρας, τέσσερα πόδια πλάτος στο κεφάλι και δύο στα πόδια, σαν φέρετρο, αλλά με κάλυμμα επίπεδο και όχι θολωτό. Το μήκος του είναι δώδεκα πόδια, και τρία το ύψος.

Ο τάφος στη Σάντα Κουέβα δε κοβαδόνγα, στον οποίο πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι οι Aλφόνσo και Eρμεσίνδα είναι χαραγμένος με το ακόλουθο επίγραμμα: [4]

ΕΔΩ ΕΚΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΟΝ ΑΛΟΝΣΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΔΟΝΙA ΕΡΜΑΣΙΝΔΑ, ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΔΟΝ ΦΑΒΙΛΑ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ. ΑΥΤΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟΥΣ. ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΤΟ ΚΑΝΓΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 757.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ερμεσίντδ είχε τρία παιδιά, όλα από τον σύζυγό της, βασιλιά Αλφόνσο Α΄:

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p15271.htm#i152707. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Del Arco y Garay, Ricardo (1954). «Chapter X». Sepulcros de la Casa Real de Castilla. Madrid: Instituto Jerónimo Zurita. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. σελ. 131. "Su tumba es la que está al cabo de la Iglesia frontero del altar mayor, en una pequeña cueva. En partes está labrada. Es un lucillo de piedra lisa, con cubierta de una pieza, de cuatro pies de ancho a la cabecera y dos a los pies, como ataúd, pero cubierta llana y no tumbada. Su largo, doce pies y tres en alto." 
  4. Valle Poo, Francisco (2000). El solar de un Viejo Reino (Cangas de Onís-Covadonga-Picos de Europa) (1st έκδοση). Ediciones Nobel S.A. σελ. 168. ISBN 84-8459-004-6. "AQVI YAZE EL CATOLICO Y SANTO REI DON ALONSO EL PRIMERO I SV MVJER DOÑA ERMENISINDA ERMANA DE DON FAVILA A QVIEN SVCEDIO. GANO ESTE REY MVCHAS VITORIAS À LOS MOROS. FALLECIO EN CANGAS AÑO DE 757."