Αδοσίνδα των Αστουριών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδοσίνδα των Αστουριών
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση728 (πιθανώς)
Τόπος ταφήςChurch of San Juan Apóstol y Evangelista
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αστούριας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασίλισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣίλο των Αστουριών
ΓονείςΑλφόνσος Α΄ των Αστουριών και Ερμεσίνδα των Αστουριών
ΑδέλφιαΦρουέλα Α΄ των Αστουριών
Μαουρεγάτους των Αστουριών
Βιμοράνο
ΟικογένειαΟίκος των Αστουριών-Λεόν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαd:Q100700834 (774–783)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αδοσίνδα (8ος αι.) από τον Οίκο των Αστουριών-Λεόν ήταν βασίλισσα των Αστουριών κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της, Σίλο, από το 774 έως το 783. Ήταν κόρη του Αλφόνσου Α' και της Ερμεσίνδας, κόρης του πρώτου βασιλιά της Αστούριας, Πελάγιου. Ήταν αδελφή του Φρουέλα Α΄.

Ο σύζυγός της πιθανότατα επέτυχε να γίνει βασιλιάς, επειδή είχε σχέση γάμου και με τις δύο προηγούμενες άρχουσες οικογένειες. Μερικοί μελετητές έχουν υποθέσει ακόμη και μία μητρογραμμική διαδοχή. Δεδομένου ότι δεν έδωσε στον Σίλο διάδοχο, ο ανιψιός της Αλφόνσος Β' ανακηρύχθηκε βασιλιάς μετά το τέλος εκείντου. Εκδιώχθηκε από το βασίλειο από τον Mαουρεγάτους και στις 26 Νοεμβρίου 783, η Aδοσίνδα τέθηκε στο μοναστήρι του Σαν Χουάν δε Παβία, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής της.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Aλφόνσου Α΄ του Καθολικού, βασιλιά των Αστουριών και της βασίλισσας Eρμεσίνδας. Ο εκ πατρός πάππος της ήταν ο Πέτρος δούκας της Καντάβριας και ο εκ μητρός πάππος της ήταν ο βασιλιάς Πελάγιος (Don Pelagyo στα ισπανικά) και η βασίλισσα Γκαουδιόσα, οι πρώτοι μονάρχες της Αστούριας. Ο αδελφός της Αδοσίνδας ήταν ο Φρουέλα Α΄ ο Σκληρός, βασιλιάς των Αστουριών, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα τους στον θρόνο. Μετά τη δολοφονία του βασιλιά Φρουέλα Α΄ το 768, η Aδοσίνδα φοβήθηκε για τη ζωή του ανιψιού της Aλφόνσoυ, γιου του αείμνηστου αδελφού της και έτσι τον έστειλε στο μοναστήρι του Σαν Χουλιάν δε Σάμος, στο Λούγο, προκειμένου να του δώσει προστασία και πολιτιστική εκπαίδευση. [1]

Ο βασιλιάς Αουρέλιους διαδέχθηκε τον θρόνο των Αστουριών το 768 και η Αδοσίνδα έζησε στην Αστουριανή αυλή υπό την προστασία του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, γνώρισε τον Σίλο, έναν πλούσιο άνδρα από την περιοχή της Πράβια. Τον επέλεξε για σύζυγό της, κίνηση ασυνήθιστη για την εποχή. Μετά το τέλος του Αουρέλιου των Αστουριών από φυσικά αίτια το 774, ο Σίλο έγινε βασιλιάς των Αστουριών με την Αδοσίνδα ως βασιλική σύζυγο. Κυβέρνησαν από το 774 έως το 783.

Μετά το τέλος του συζύγου της χωρίς διάδοχο, η Aδοσίνδα παρενέβη στην εκλογή τού διαδόχου του, για να διορίσει τον ανιψιό της Αλφόνσo, γιο του βασιλιά Φρουέλα Α΄. Ωστόσο, ο βασιλιάς Mαουρεγάτο, ετεροθαλής αδελφός της και νόθος γιος του Aλφόνσου Α΄ του Καθολικού, κατέλαβε τον θρόνο, οδηγώντας στην Aδοσίνδα και τον ανιψιό της να αναζητήσουν καταφύγιο στην Αλάβα.

Λόγω της υποστήριξης που έδωσε στον ανιψιό της, η θέση της στην Αυλή έγινε επισφαλής και αναγκάστηκε να εισέλθει στο μοναστήρι του Σαν Χουάν δε Σαντιάνες δε Πράβια στις 26 Νοεμβρίου 783 ή το 785, σύμφωνα με το χρονικό του Aμβρόσιο δε Μοράλες. Έγινε μοναχή, παρουσία του ηγουμένου Φιντέλ, του δε Μπεάτο και του Ετέριο. Οι τελευταίοι είναι γνωστοί για τη διαμάχη με τον Ελιπάνδο δε Τολέδο, αρχιεπίσκοπο του Τολέδο.

Είναι άγνωστο πόσο καιρό η Αδοσίνδα πέρασε στο μοναστήρι. Μερικοί συγγραφείς λένε, ότι ήταν εκεί μέχρι το τέλος της.

Ταφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος της, το σώμα της βασίλισσας Aδοσίνδας ενταφιάστηκε σε έναν τάφο στην εκκλησία Σαν Χουάν Απόστολ υ Ευαγγελίστα, Σαντιάνες δε Πάρβια με τον σύζυγό της, βασιλιά Σίλο των Αστουριών. [2] Ο τάφος διατηρείται μέχρι σήμερα. Στην ίδια εκκλησία είναι ενταφιασμένος και ο βασιλιάς Mαουρεγάτo.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ELMUNDO.ES | SUPLEMENTOS | MAGAZINE 319 | Adosinda, la valiente y bella nieta de Don Pelayo». www.elmundo.es. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2019. 
  2. Aparicio, Javier Iglesia (8 Οκτωβρίου 2015). «Biografía de Adosinda, reina consorte de Asturias». Historia del Condado de Castilla (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2019.