Εποχή της Σιωπής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εποχή της Σιωπής (εσθονικά: vaikiv ajastu‎‎) ήταν η περίοδος μεταξύ 1934 και 1938[1] ή 1940[2] στην ιστορία της Εσθονίας.

Η περίοδος ξεκίνησε με το προληπτικό πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1934 από τον Πρωθυπουργό Κόνσταντιν Πατς για την αποτροπή κατάληψης του κρατικού μηχανισμού από το Κίνημα Βαπς (Ένωση Βετεράνων). Ο όρος "Εποχή της Σιωπής" εισήχθη από τον Κάαρελ Εενπάλου, Πρωθυπουργό κατά τα έτη 1938-39 και ένθερμο υποστηρικτή του τότε Προέδρου Πατς.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ευρώπη το 1934, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ θαυμαζόταν ευρέως ως μοντέλο λαϊκισμού από αυταρχικούς εθνικιστές, η εσθονική ελίτ ένιωθε απειλητική και πολύ πιθανή μια τυχόν κατάληψη της εξουσίας από παρόμοιες ομάδες όπως το Κίνημα Βαπς. Ο Πατς, χρησιμοποιώντας το πρόσφατα υιοθετημένο Σύνταγμα του 1933, κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις 12 Μαρτίου. Διόρισε το στενό συνεργάτη του, Γιόχαν Λάιντονερ, ήρωα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας , αλλά αντίπαλο των Βαπς, ως διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαλύθηκαν οργανώσεις βετεράνων, πάνω από 400 μέλη τους συνελήφθησαν και όλη η οργανωμένη πολιτική δραστηριότητα της χώρας τέθηκε εκτός νόμου. Όλα τα μέλη του Κινήματος Βαπς εκδιώχθηκαν επίσης από τοπικές κυβερνήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Οι ενέργειες αυτές εγκρίθηκαν αμέσως από το ανίσχυρο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, όταν ο Πατς αποφάσισε την αναβολή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, που είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 1934, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, ξεσηκώθηκε η αντιπολίτευση σε ειδική συνεδρίαση, δεδομένου ότι το σύνταγμα δεν επέτρεπε αναβολή των εκλογών με διάταγμα. Ο Πατς αντέδρασε αναβάλλοντας μόνιμα τη συνεδρίαση και κυβερνούσε βάσει διατάγματος, μέχρι να συνταχθεί και να ψηφιστεί νέο σύνταγμα. Έτσι, η κατάληψη της εξουσίας από τον Πατς ήταν ένα πραξικόπημα de facto αλλά και de jure, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία ήταν παράνομη σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα το 1934.

Η φράση "Εποχή της Σιωπής" περιγράφει το φίμωμα κάθε αντίθετης φωνής στη διακυβέρνηση του Πατς. Ωστόσο, αντανακλά επίσης μια εμφανή "εθνική συνωμοσία" συμφωνίας καταστολής των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων υπέρ της "διατήρησης της τάξης" έπειτα από μια δεκαετία πολιτικής θύελλας. 

Όσοι φυλακίστηκαν το 1934 αφέθηκαν ελεύθεροι το 1938. Όταν πραγματοποιήθηκαν εκλογές υπό το νέο σύνταγμα του 1937, η αντιπολίτευση συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από την κυβέρνηση, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει μονάχα 16 έδρες έναντι 64 εδρών της κυβέρνησης.

Η περίοδος έληξε είτε με τις εκλογές του 1938, υπό τον έλεγχο και χειραγώγηση της Ρωσίας, είτε με τη σοβιετική κατάληψη το 1940.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Estonica
  2. Miljan, p. 196.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]