Επιχείρηση Moonshot

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η επιχείρηση Moonshot είναι ένα πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης για την εισαγωγή μαζικών δοκιμών για τον ιό COVID-19 την ίδια ημέρα στην Αγγλία, ως ένας τρόπος για να επιτραπεί η πραγματοποίηση μεγάλων συγκεντρώσεων ανθρώπων στη χώρα αυτή, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο του ιού. Σύμφωνα με το British Medical Journal, το πρόγραμμα στοχεύει στην πραγματοποίηση 10 εκατομμυρίων εξετάσεων την ημέρα έως το 2021.

Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει ανησυχίες λόγω του αναμενόμενου κόστους του -100 δισ. λίρες σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα του συνολικού ετήσιου κόστους του NHS England. Επιπλέον, οι στατιστικολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι, δεδομένων των ανακριβειών που ενυπάρχουν σε κάθε εξέταση, οι μαζικές εξετάσεις αυτής της κλίμακας ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ψευδώς θετικά αποτελέσματα την ημέρα, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων να πληροφορείται ότι έχει μολυνθεί, ενώ δεν έχει μολυνθεί.[1]

Στις 22 Οκτωβρίου 2020, αναφέρθηκε ότι το έργο είχε "ενταχθεί" στο πρόγραμμα NHS Test and Trace που διευθύνει η Dido Harding.[2] Από τον Απρίλιο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στον μαζικό έλεγχο με τη χρήση τεστ πλευρικής ροής, τα οποία διατίθενται ως σετ για το σπίτι.[3]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τεστ που προτάθηκε για το πρόγραμμα στηρίχθηκε στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για δείγματα σάλιου ή δείγματα επιχρίσματος, ώστε να δίνουν θετική ή αρνητική ένδειξη μέσα σε λίγα λεπτά, αντί να απαιτείται ανάλυση σε εργαστήριο, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, περιγράφεται από τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Sheffield Telegraph, ως παρόμοιο με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Με τη διάθεση ενός τεστ αυτού του τύπου, προβλέπεται να εξαλειφθεί η ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν σε ένα κέντρο εξέτασης, κάτι που μπορεί να απαιτήσει ένα μακρύ ταξίδι. Κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας, η μόνη αποδεδειγμένη παγκόσμια τεχνολογία για την εξέταση του COVID-19 εκείνη την εποχή βασιζόταν στην PCR.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιχείρηση εντάχθηκε στο πλαίσιο της αντίδρασης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου (DHSC) στο COVID-19. Αρχικά, ήταν ένα ξεχωριστό κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά τελικά εντάχθηκε στο εθνικό πρόγραμμα NHS T&T. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, δημιουργήθηκαν με ρυθμό ορισμένες ημι-ανεξάρτητες ομάδες για την ανάπτυξη και αξιολόγηση τεχνολογιών COVID-19, οι οποίες εκείνη την εποχή ήταν ουσιαστικά πειραματικές και μη αποδεδειγμένες.

Η αποστολή κάθε ομάδας ήταν να καθιερώσει και να αναπτύξει μια ενιαία μορφή δοκιμών COVID-19. Κάθε ομάδα είχε έναν ακαδημαϊκό επικεφαλής και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μιας και μόνο τεχνολογίας άμεσης LAMP, LAMPore, φασματομετρίας μάζας, RNA LAMP, PCR στο σημείο περίθαλψης, δοκιμασίες πλευρικής ροής με μηχανικό αναγνώστη και δοκιμασίες πλευρικής ροής ή ταχείες δοκιμασίες που δεν βασίζονται σε μηχανήματα.

Τα σχέδια ταξινόμησης και αξιολόγησης για την τεχνολογία που βασίζεται σε μηχανήματα καθοδηγήθηκε από την TVG (ομάδα τεχνικής επικύρωσης) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και την τεχνολογία που δεν βασίζεται σε μηχανήματα από την ομάδα εποπτείας COVID-19 με τη συμβολή της Public Health England, της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, των ακαδημαϊκών/επιστημονικών συμβούλων και της DHSC.

Επικεφαλής της ανάπτυξης του LAMP ήταν ο καθηγητής Keith Godfrey στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Η Oxford Nanopore ανέπτυξε μια τεχνολογία που ονομάζεται LAMPore. Της έχει ανατεθεί η παροχή εκατομμυρίων εξετάσεων με βάση μια νέα μέθοδο εξέτασης που ονομάζεται Transcriptase Loop Amplification (LAMP) και βρίσκεται υπό ανάπτυξη- ελπίζεται ότι οι εξετάσεις αυτές θα μπορούν να παρέχουν ένα αποτέλεσμα σε λιγότερο από μία ώρα. Η κυβέρνηση κατέβαλε επίσης 323 εκατομμύρια λίρες για 90 εκατομμύρια κιτ δοκιμών σάλιου διάρκειας 20 λεπτών, χημικά και 600 μηχανήματα "Genie HT" που κατασκευάστηκαν από την OptiGene, μια εταιρεία με έδρα το Horsham του Sussex.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο ανακοινώθηκε σε ενημέρωση στην Downing Street από τον Μπόρις Τζόνσον, τον Βρετανό πρωθυπουργό, στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. Ο Τζόνσον πρότεινε ότι οι μαζικές δοκιμές θα ήταν ένας τρόπος για να επιτραπεί στους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας να ξανανοίξουν μετά το κλείσιμό τους στην αρχή της πανδημίας, καθώς και για τη δυνατότητα των ανθρώπων να συγκεντρωθούν για χριστουγεννιάτικα πάρτι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τεστ για να εντοπίσουν τους ανθρώπους που έδιναν θετικό αποτέλεσμα για τον ιό, αλλά ο Τζόνσον περιέγραψε αυτό που περιέγραψε ως "την προσέγγιση "Moonshot""", ένα τεστ που θα έδειχνε τους ανθρώπους που είναι αρνητικοί και δεν αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τους άλλους, δίνοντάς τους έτσι ένα "πάσο ελευθερίας" για να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις και να συγκεντρώνονται με άλλους "με έναν προ-κοβιδιακό τρόπο". Ανακοινώθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για εσωτερικές και εξωτερικές εκδηλώσεις στο Σάλφορντ του Μάντσεστερ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με σχέδια για εθνική εξάπλωση στη συνέχεια. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σαφές τι είδους τεστ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μαζικές εξετάσεις, αν και ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει είτε ανίχνευση ιικού αντιγόνου με χρήση πλευρικής ροής είτε ισοθερμική ενίσχυση με τη βοήθεια βρόχου αντίστροφης μεταγραφής. Στις 18 Αυγούστου, κατόπιν αιτήματος των υπουργών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητήθηκε από το Public Health England Porton Down και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να αναπτύξουν την υποδομή κλινικής έρευνας και αξιολόγησης που απαιτείται για τον εντοπισμό των πιο υποσχόμενων συσκευών πλευρικής ροής με τα καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης.

Περίπου μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του Τζόνσον, ο Matt Hancock, ο υπουργός Υγείας, είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα παρείχε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη ενός τεστ σάλιου που θα παρήγαγε αποτέλεσμα μέσα σε 20 λεπτά. Τέτοια τεστ θα χρησιμοποιούνταν σε χώρους εργασίας και αναψυχής για να ελέγχονται τακτικά όσοι εισέρχονται στις εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την παροχή 10 εκατομμυρίων εξετάσεων την ημέρα έως το 2021, δίνοντας του τη δυνατότητα να εξετάζει ολόκληρο τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε εβδομάδα, με τα ιατρεία γενικών ιατρών και τα φαρμακεία να αξιοποιούνται για να κάνουν την πρόσβαση του κοινού στις εξετάσεις πολύ πιο εύκολη.

Αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προσχώρησαν στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων η GSK για την παροχή εξετάσεων, η AstraZeneca για την εργαστηριακή ικανότητα και οι Serco και G4S για την αποθήκευση και την εφοδιαστική. Ένας από τους συμβούλους της κυβέρνησης για τις ταχείες εξετάσεις είναι ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ Michael Mina, ο οποίος πρότεινε ένα παρόμοιο "moonshot" στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2020, το πιλοτικό πρόγραμμα του Σάλφορντ - το οποίο αρχικά προβλεπόταν να περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις και στους 254.000 κατοίκους - είχε μειωθεί σημαντικά, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι τώρα θα "επικεντρωθεί σε περιβάλλοντα και ομάδες υψηλού κινδύνου", με τις εξετάσεις να προσφέρονται στους κατοίκους "σε ορισμένες περιοχές κατοικιών υψηλής πυκνότητας". Στις 19 Οκτωβρίου 2020, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος δοκιμών LAMP και δοκιμών πλευρικής ροής για ασυμπτωματικό προσωπικό σε νοσοκομεία στο Μάντσεστερ, το Σαουθάμπτον και το Μπέισινγκστοουκ, ενώ "σχολεία, πανεπιστήμια και οίκοι ευγηρίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο" θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020, αναφέρθηκε ότι η Επιχείρηση Moonshot είχε "ενταχθεί" στο πρόγραμμα NHS Test and Trace (NHSTT) που διευθύνει η Dido Harding. Μια νομική επιστολή των κυβερνητικών δικηγόρων που απαντούσε σε μια προσφορά του Good Law Project για τον έλεγχο των ποσών των κυβερνητικών χρημάτων που καταβάλλονται σε ιδιώτες εργολάβους ανέφερε: "Η πρόταση που αναφέρεται στο ενημερωτικό πακέτο του Project Moonshot αναπτύχθηκε παράλληλα με το υφιστάμενο πρόγραμμα NHS Test and Trace του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC). Ο εγκεκριμένος "βασικός" προϋπολογισμός του NHSTT ήταν περίπου 12,1 δισ. λίρες. Η ουσία της πρότασης που αναφέρεται στο Project Moonshot Briefing Pack έχει έκτοτε ενταχθεί στο NHSTT, αντανακλώντας τις ταχέως κινούμενες και συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις πολιτικής στον τομέα των δοκιμών. Έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως μέρος του προγράμματος "μαζικών δοκιμών" του NHSTT". Τα σχέδια μαζικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν προβλέπουν εβδομαδιαίες εξετάσεις έως και του 10% του πληθυσμού της Αγγλίας, με τη χρήση εκατομμυρίων κιτ σάλιου διάρκειας 30 λεπτών που κατασκευάζει η εταιρεία Innova, "για να βοηθήσουν στον έλεγχο τοπικών κρουσμάτων". Οι τοπικοί διευθυντές δημόσιας υγείας θα είναι "επιλέξιμοι να λαμβάνουν σε εβδομαδιαία βάση τον αριθμό των εξετάσεων που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού τους".

Στις 5 Νοεμβρίου 2020' ο Guardian ανέφερε ότι τα γρήγορα τεστ σάλιου "Direct RT-Lamp" που κατασκευάζονται από την OptiGene και χρησιμοποιήθηκαν στην πιλοτική δοκιμή στο Σάλφορντ και το Μάντσεστερ είχαν εντοπίσει μόνο το 46,7% των λοιμώξεων, πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα πραγματικό περιβάλλον περισσότεροι από τους μισούς μολυσμένους θα έλεγαν λανθασμένα ότι ήταν απαλλαγμένοι από τον ιό. Ένας επιστήμονας του DHSC ανέφερε: "Είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι οι εξετάσεις έχουν χαμηλή ευαισθησία, καθώς μια πρόσφατη πιλοτική δοκιμή έδειξε συνολική τεχνική ευαισθησία σχεδόν 80%, η οποία αυξάνεται σε πάνω από 96% σε άτομα με υψηλότερο ιικό φορτίο, γεγονός που την καθιστά σημαντική για την ανίχνευση ατόμων στο στάδιο της μόλυνσης. Η πρόκληση τώρα είναι να κατανοήσουμε τους λόγους για τη διαφορά στην υποστηριζόμενη ευαισθησία σε μία αξιολόγηση σε σχέση με εκείνες σε πολλές άλλες.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανακοίνωση προσέλκυσε γρήγορα τον έλεγχο επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσον η εξέταση πολλών εκατομμυρίων ατόμων καθημερινά με γρήγορο ρυθμό ήταν εφικτή με την εργαστηριακή ικανότητα όπως ήταν εκείνη τη στιγμή. Ο Sir Patrick Vallance, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα ήταν "εντελώς λάθος να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα σίγουρο γεγονός που μπορεί να συμβεί σίγουρα", ενώ η Dr Jenny Harries, η αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, δήλωσε ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Jonathan Ashworth, του σκιώδους υπουργού Υγείας, αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα του προγράμματος, όταν το σύστημα ήδη δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον όγκο των εξετάσεων που απαιτούνται από αυτό. Απαντώντας στις ανησυχίες, ο Grant Shapps, ο Υπουργός Μεταφορών, δήλωσε ότι η τεχνολογία για την εφαρμογή του συστήματος δεν υπήρχε ακόμη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]