Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών είναι ένα επιστημονικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 26 Μαΐου του 1927 [1] από ομάδα Ποντίων διανοουμένων και παραγόντων της δημόσιας και κοινωνικής ζωής με τη θερμουργό πρωτοβουλία του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφύλακτου και την αποφασιστική ηγεσία του τελευταίου Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου Φιλιππίδη, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Σκοπός του σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η συγκέντρωση, μελέτη και δημοσίευση πάσης φύσεως υλικού (ιστορικού, γλωσσικού, λαογραφικού κ.λπ.) που αναφέρεται στον Πόντο και ειδικότερα στον Ελληνισμό του Πόντου.

Ιδρυτές ήταν ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος,ο φιλόλογος Δημοσθένης Οικονομίδης, ο Χρήστος Καλαντίδης, ο Λεωνίδας Ιασονίδης, ο Αβραάμ Πολυχρονιάδης, ο Χρυσόστομος Μυρίδης, ο Θεμιστοκλής Παστιάδης, ο Σταύρος Νικολαΐδης, ο Κωνσταντίνος Κανσήζ, ο Λάμπρος Λαμπριανίδης και ο Λάζαρος Θεοδωρίδης.

Σήμερα εδρεύει στη Νέα Σμύρνη (Αγνώστων Μαρτύρων 73) που φέρει την ονομασία «Στέγη κειμηλίων του Ελληνισμού του Πόντου» Στο ιδιόκτητο κτίριο της Επιτροπής υπάρχει αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, και το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

Πρόεδροι της Ε.Π.Μ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών εκδίδει το περιοδικό «Αρχείον Πόντου» του οποίου ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1928. Έκτοτε έχουν εκδοθεί πάνω από 50 τόμοι που περιλαμβάνουν μελέτες που αφορούν στον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.50ος, σελ.184.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ιστοσελίδα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών www.epm.gr