Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών είναι ένα φιλολογικό επιστημονικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μη κυβερνητικού, που ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 26 Μαΐου του 1927 με έδρα σήμερα σε ιδιόκτητο ακίνητο στη Νέα Σμύρνη που φέρει την ονομασία «Στέγη κειμηλίων του Ελληνισμού του Πόντου».
Σκοπός του σωματείου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι η συγκέντρωση, μελέτη και δημοσίευση πάσης φύσεως υλικού (ιστορικού, γλωσσικού, λαογραφικού κ.λπ.) που αναφέρεται στον Πόντο και ειδικότερα στον Ελληνισμό του Πόντου.

Ιδρυτές της Εταιρείας αυτής ήταν ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος και ο λαϊκός φιλόλογος Δημοσθένης Οικονομίδης

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών εκδίδει το περιοδικό «Αρχείον Πόντου» του οποίου ο πρώτος τόμος ολοκληρώθηκε το 1968. Έκτοτε έχουν συμπληρωθεί υπέρ τους 50 τόμους που περιλαμβάνουν με επιστημονική μεθοδολογία ιστορικές παρουσιάσεις - αναφορές, μελέτες, χάρτες καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό του Πόντου.

Σύμβολο της Επιτροπής και του περιοδικού είναι ο «Αετός της Σινώπης», που πρόκειται για το αυτοκρατορικό έμβλημα των Μεγάλων Κομνηνών και που φέρεται σ΄ όλα σχεδόν τα λάβαρα των Ποντιακών συλλόγων.

Σημειώνεται ότι στο ιδιόκτητο κτίριο της Επιτροπής υφίσταται αίθουσα διαλέξεων και προβολών, βιβλιοθήκη, πωλητήριο εκδόσεων επιτροπής, και μουσείο ποντιακών κειμηλίων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα επιτροπής www.epm.gr

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.50ος, σελ.184.