Επαρχία Ταϊβάν (Δημοκρατία της Κίνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την Ταϊβάν, χώρα που είναι επισήμως γνωστή ως Δημοκρατίας της Κίνας.
Αυτό το λήμμα αφορά στην Επαρχία Ταϊβάν της Δημοκρατίας της Κίνας. Για την υποθετική επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δείτε: Επαρχία Ταϊβάν (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας).
Επαρχία Ταϊβάν

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΔημοκρατία της Κίνας
ΠρωτεύουσαΤσουνγκχίν Σιντσούν
Διοίκηση
 • ΣώμαTaiwan Provincial Government και Taiwan Provincial Administrative Executive Office
Έκταση26.330,9577 km²
Πληθυσμός7.109.598 (Ιανουάριος 2018)
Γεωγραφικές συντεταγμένες23°48′0″N 121°0′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Επαρχία Ταϊβάν της Δημοκρατίας της Κίνας (κινεζικά: 臺灣 省 ή 台灣 省, πινγίν: Táiwān shěng, πεν-οε-τζι: Tâi-oân Séng) είναι μία από τις δύο διοικητικές διαιρέσεις της Δημοκρατίας της Κίνας που αναφέρονται επίσημα ως «επαρχίες». Η επαρχία καλύπτει περίπου το 69% του πραγματικού ελεγχόμενου εδάφους της Δημοκρατίας της Κίνας, με περίπου 31% του συνολικού πληθυσμού.

Γεωγραφικά καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της νήσου Ταϊβάν, καθώς και το σύνολο σχεδόν των γύρω νησιών, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το αρχιπέλαγος Πεν-Χού, Πράσινη Νήσος, νήσος Σιαο-Ριουκιού και Νήσος Όρχιντ. Η Επαρχία Ταϊβάν δεν καλύπτει τα εδάφη των ειδικών δήμων της Καοσιούνγκ, της Νέας Ταϊπέι, της Ταϊτσόν, της Ταϊνάν, της Ταϊπέι και της Ταογιουάν, οι οποίες βρίσκονται γεωγραφικά μέσα στο κύριο νησί της Ταϊβάν. Επίσης, δεν περιλαμβάνει τους νομούς της Τσιιν-μέν και Λιεν-τσιάν, που βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της ηπειρωτικής Κίνας και θεωρείται ως ξεχωριστή Επαρχία Φουτ-Τσιέν (δεν πρέπει να συγχέεται με την Επαρχία Φου-Τσιέν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας).

Ιστορικά η Επαρχία Ταϊβάν καλύπτει ολόκληρο το νησί της Ταϊβάν και όλα τα συναφή νησιά της. Όλοι οι ειδικοί δήμοι αποσπάστηκαν από την επαρχία μεταξύ 1967 και 2014. Από το 1997 οι περισσότερες από τις λειτουργίες της επαρχιακής διακυβέρνησης έχουν μεταφερθεί στην κεντρική κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας μετά από συνταγματική τροποποίηση. Η επαρχιακή κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει γίνει ουσιαστικά ένα ίδρυμα υπό την εποπτεία της Εκτελεστικής Γιουάν.[1][2]

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρεί ότι αποτελεί το «διάδοχο κράτος» της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία, από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι οι αξιώσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πλέον δεν είναι νόμιμες, μετά τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην ηπειρωτική Κίνα. Η ίδια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, και θεωρεί την Ταϊβάν ως 23η επαρχία της, παρόλο που δεν είχε ποτέ τον έλεγχο της Ταϊβάν ή άλλων εδαφών που κατέχει η Δημοκρατία της Κίνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «臺灣省政府功能業務與組織調整暫行條例 in Chinese». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «Taiwan Review-Gone with the Times». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]